The World Games? De wat…? Die vraag volgt vaak. Oók bij sportinsiders. Want de World Games zijn voor velen in ons land een onbekend fenomeen. Niet zo vreemd, want de media-aandacht voor dit wereldwijde sportevenement is in Nederland altijd marginaal geweest.
Twee jaar geleden bezocht ik voor het eerst de World Games (in de Verenigde Staten) en werd toen gegrepen door dit evenement. De omvang (aantal sporters en bezoekers), de sfeer, het indrukwekkende omlijstende programma, het competitieve karakter, het mondiale aspect en de grote diversiteit aan sporten maakten indruk op me.
Om wat duiding te geven aan dat laatste; sommige sporten die olympisch worden, zijn eerst te zien op de World Games (denk aan squash en honkbal) en sporten die, om wat voor reden dan ook, niet meer olympisch zijn, kun je er eveneens zien. Je doet de World Games echter zwaar tekort door ze te betitelen als ‘kraamkamer’ of ‘vangnet’ van de olympische familie.
Je doet de World Games zwaar tekort door ze te betitelen als ‘kraamkamer’ of ‘vangnet’ van de olympische familie
Marc van den Tweel
Want ook tientallen andere sporten, op mondiale schaal soms klein en soms groot, doen mee aan de World Games. Net als nieuwe en opkomende sporten en innovaties in bestaande sporten en disciplines. En ja, ook het in Nederland zo bekende en geliefde korfbal maakt deel uit van het programma. De Games zijn door deze brede aanpak uitgegroeid tot één van de belangrijkste internationale multi-sportevenementen ter wereld.
Wat feiten en cijfers: bij de komende Games, augustus 2025, zijn er 35 sporten, 61 disciplines en 254 ‘medal-events’. Het aantal deelnemers (sporters en technische functionarissen) is vijfduizend. Ook Nederland zal met een flinke delegatie afreizen naar de komende editie (met steun van NOC*NSF). Die volgende editie vindt plaats van 7 tot en met 17 augustus 2025 in het Chinese Chengdu. In 2029 is de eer aan het Duitse Karlsruhe.
In grote delen van de wereld zullen de World Games op tv te zien zijn. We mogen er toch van uitgaan dat de Nederlandse zendgemachtigden in 2025 het goede voorbeeld (van onder andere de ons omringende landen) zullen volgen - en de prestaties van Nederland in beeld gaan brengen! Op naar Chengdu – de komende maanden zal NOC*NSF daar in ieder geval ook zelf frequent over berichten, zodat niemand meer hoeft te vragen naar ‘de wat…?’
Marc van den Tweel, algemeen directeur NOC*NSF