NOC*NSF Politiek Sportcampagne

Brede oproep aan de Tweede Kamer: Nee tegen 21% btw op sport

4 november 2024
Brede oproep aan de Tweede Kamer: Nee tegen 21% btw op sport

In november praat en stemt de Tweede Kamer over de btw-verhoging op cultuur, horeca, media, evenementen, boeken en sport. Een onbegrijpelijke maatregel, die onze samenleving ongezonder en onsportiever maakt. Op 4 november trok de sportsector naar Den Haag met een duidelijke boodschap aan de politiek: Nederland verliest met een btw-verhoging op sport.

Vertegenwoordigers vanuit de sport en de zorg verzamelden zich op 4 november in Nieuwspoort in Den Haag voor het Sportontbijt. Onder leiding van oud-wielrenner Annemiek van Vleuten pleitten zes (oud-)sporters voor een toegankelijke en betaalbare sport: (oud-)hordeloper Gregory Sedoc, (oud-)kickbokser Remy Bonjasky, paralympisch kampioen rolstoelbasketbal Mariska Beijer, (oud-)voetballer Evgeniy Levchenko, (oud-)hockeyer en fanatiek padeller Fatima Moreira de Melo en paralympisch dressuurruiter Glasten Krapels. Sportondernemer Arie Boomsma bracht de politici letterlijk in beweging met een sportclinic.

Zorgen

Annemiek van Vleuten vindt het belangrijk dat sporters zich uitspreken: “Ik maak me zorgen over onze jeugd en over onze gezondheid. Door de btw-verhoging komt sport onder zware druk te staan, terwijl we juist willen dat mensen meer gaan sporten en bewegen.”

Als de btw-verhoging doorgaat, zullen ruim 500.000 sporters stoppen. “Dat kunnen we niet laten gebeuren. Sport moet juist toegankelijk en betaalbaar blijven voor iedereen: voor jongeren, voor eenzame ouderen, voor mensen met een beperking, voor sporters én voor toeschouwers.”

Bokshandschoen

De aanwezige sporters hopen dat de politiek tot inkeer komt en de btw-plannen terugdraait. Ze overhandigen de aanwezige Tweede Kamerleden symbolisch bokshandschoenen met de tekst: ‘Nee tegen 21% btw’, als teken van de strijd tegen deze verhoging.

Niemand wil het

De btw-verhoging is geen populaire maatregel. De oppositie wil dit niet. De sector wil dit niet. Nederlanders willen het niet. Opmerkelijk is dat ook de coalitiepartijen moeite hebben met de verhoging. Eigenlijk is geen van de partijen groot voorstander. “Niemand wil het, regel het dan ook,” luidt de oproep van de sportsector aan het kabinet en de Tweede Kamer.

De Tweede Kamer debatteert binnenkort over de btw-verhoging. Halverwege november stemmen ze over de plannen. Daarna moet ook een meerderheid in de Eerste Kamer nog voor de plannen zijn om de btw-verhoging daadwerkelijk door te voeren.

Meer bezuinigingen en maatregelen

De btw-verhoging is niet de enige maatregel van kabinet-Schoof die de sport en sporters hard raakt. De sector heeft ook te maken met onder andere de verhoging van de kansspelbelasting, bezuinigingen via gemeenten en aanzienlijke bezuinigingen op onderhoud en nieuwbouw van sportaccommodaties. Terwijl we juist de ambitie hebben dat meer mensen gaan sporten en Nederland gezonder wordt.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door NOC*NSF (@nocnsf)

Deel dit artikel op social media: