Regeerprogramma: prima uitgangspunten, nu nog de onderbouwing
13 september 2024Het eerste regeerprogramma van het kabinet Schoof biedt - hoewel beperkt - positieve uitgangspunten met betrekking tot sport en bewegen. De onderbouwing van de beleidsuitgangspunten met een begroting ontbreekt nu nog, maar het kabinet lijkt in te zetten op het verzilveren van de maatschappelijke impact van sport.
Zo staat er bijvoorbeeld in het regeerprogramma: "We zetten in op voldoende bewegen en dragen zo bij aan een gezonde leefstijl en een verhoging van ons fysieke en mentale welzijn. Daarom ondersteunen we de sportinfrastructuur en een duurzame leefomgeving die uitnodigt tot bewegen."
Ruimte voor sport en sportclubs met wachtlijsten
NOC*NSF vindt dit een belangrijk uitgangspunt voor het sportbeleid; ruimte voor sport in de directe leefomgeving staat hoog op onze agenda om een aantal redenen. Steeds meer clubs hebben een wachtlijst omdat ze simpelweg niet kunnen uitbreiden. Dit is onder andere zichtbaar bij voetbal en basketbal. Daarnaast is er in stedelijk gebied – waar de sportdeelname gemiddeld al lager ligt – een groot tekort aan mogelijkheden voor sport en bewegen in de directe omgeving. Tot slot dringen we erop aan om bij de bouw en verbouw van woonwijken vanaf de tekentafel mogelijkheden voor sport en bewegen in te plannen. Er is niet alleen ruimte voor verenigingen, maar ook voor simpele voorzieningen als steigertjes in waterpartijen en wandelpaden.
Sport als onderdeel van preventiestrategie
Het kabinet zet in het regeerprogramma sterk in op preventie en spreekt van een ‘samenhangende effectieve preventiestrategie’. De sterk stijgende zorgkosten spelen daarbij terecht een grote rol.
Belangrijke ambities zoals een gezond opgroeiende jeugd, een fitter en sportiever Nederland en het voorkomen van ziekte, blijven - ook als het financieel even tegenzit - een belangrijk deel van ons beleid bepalen. Voorkomen blijft immers beter dan genezen.
De middelen die het kabinet hiervoor vanuit de sport wil inzetten, zijn het ondersteunen van de sportinfrastructuur en extra aandacht voor groepen die minder sporten.
De sportinfrastructuur van ons land met de ruim 22.000 verenigingen, vele sportclubs, sportscholen en playgrounds is inderdaad uniek en vooral goedkoop, onder meer omdat het verenigingsleven natuurlijk draait op duizenden vrijwilligers. Die infrastructuur is goud waard en verdient absoluut ondersteuning. NOC*NSF pleit daarom voor investeren in professionals met bijvoorbeeld kennis over financiën en vergunningen die clubs kunnen bijstaan. Ook hebben clubs professionele steun nodig om een pedagogisch veilig sportklimaat te realiseren. Alleen dan wordt het werk voor vrijwilligers behapbaar en blijft het leuk.
Topsport en evenementen
Met de succesvolle Olympische en Paralympische Spelen vlak achter ons, is het niet meer dan logisch dat het regeerprogramma ook aandacht heeft voor topsport.
Vanzelfsprekend blijven we (top)sport en evenementen ondersteunen. Dit werken we komende maanden uit.
NOC*NSF grijpt deze summiere aanduiding uiteraard aan om de komende periode de Topsportstrategie 2032 onder de aandacht van het kabinet te brengen en zal ook beschikbaar onderzoek delen over het economische en maatschappelijke rendement van grote sportevenementen.
Financiële onderbouwing
In het regeerprogramma ontbreekt nog de concrete uitwerking van de plannen zoals die in het hoofdlijnenakkoord werden gepresenteerd, waaronder de verhoging van de btw, de kansspelbelasting en de verlaging van de gemeentelijke subsidies voor sport. De gevolgen daarvan zijn zoals bekend zeer ingrijpend voor zowel de amateursport als de topsport. De positieve uitgangspunten in het regeerprogramma zijn daarom pas met een realistische blik te beoordelen als de financiële onderbouwing van het beleid zichtbaar wordt. Ook daarom kijken wij uit naar de begroting die op Prinsjesdag wordt gepresenteerd.
Foto: kabinet-Schoof op het bordes (ANP)