Sportdeelname Politiek

Bezuinigingen op sport raken verenigingen

22 oktober 2024
Bezuinigingen op sport raken verenigingen

Het ministerie van VWS wil vanaf 2026 jaarlijks 28 miljoen euro bezuinigen op de belangrijkste subsidieregeling voor sportverenigingen, de BOSA-regeling (Stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties). Vanaf 2028 stijgen de bezuinigingen bovendien tot 53 miljoen.

De BOSA-regeling is bedoeld voor onderhoud, verbouw, nieuwbouw en verduurzaming van sportaccommodaties en voor sportmaterialen. Dit jaar zat er 74 miljoen in de BOSA-pot, maar die was in maart al leeg; duizenden clubs moesten hun plannen al in de ijskast zetten. Volgend jaar blijft de regeling intact, maar de verwachting is dat de bodem dan nog eerder is bereikt. Voor clubs die willen verduurzamen, is er wel goed nieuws: zij kunnen voortaan gebruik maken van de subsidieregeling Dumava (Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed).

Het verenigingsleven in Nederland vormt een in de wereld unieke sportinfrastructuur. Goedkoop – door de duizenden vrijwilligers - en fijnmazig; er is vrijwel geen dorp zonder sportvereniging. Om hun accommodaties te kunnen onderhouden, is de BOSA voor verenigingen een doorslaggevende aanvullende subsidie voor onderhoud, verbouw, nieuwbouw en voor sportmateriaal. Feitelijk is de BOSA een compensatieregeling nadat in 2019 de btw-vrijstelling voor sportverenigingen verviel.

Voor het standaard onderhoud van accommodaties is geld nodig en daar gaat nu een fors deel vanaf. Daar maak ik me ernstig zorgen over
Guido Davio, directeur Breedtesport NOC*NSF

Guido Davio, directeur breedtesport van NOC*NSF: “Het is goed dat verenigingen via een andere regeling verder kunnen met verduurzaming. Ook is het goed dat de minister ons steunt bij het verkennen van de mogelijkheden voor een fonds voor duurzaamheids-leningen aan sportverenigingen. Daarmee kunnen clubs de energielasten beheersbaar houden en blijft de sport betaalbaar. Maar voor het standaard onderhoud van accommodaties is natuurlijk ook geld nodig en daar gaat nu een fors deel vanaf, terwijl de BOSA sowieso al niet in de bestaande behoefte voorzag. Daar maak ik me ernstig zorgen over: veel verenigingen vallen hiermee tussen wal en schip.”

Bezuiniging op Sportakkoord

De overige bezuinigingen op de sport in het plan van VWS, betreffen sportonderzoek en het Sportakkoord 2; de samenwerkingsovereenkomst tussen gemeenten, partijen in de sportsector en maatschappelijke organisaties. Voor de uitvoering van het Sportakkoord is 10 miljoen euro minder beschikbaar. Dat dit ook de sport zal raken, is duidelijk, al ontbreken details over de precieze invulling nog. De Tweede Kamer debatteert deze week over de voorstellen vanuit VWS; later volgt de definitieve stemming over de bezuinigingsplannen.

Topsport nu nog ongemoeid

De topsport blijft in deze bezuinigingsronde ongemoeid. Dat betekent niet dat er niets aan de hand is: prijsstijgingen en inflatie hebben al een stevig effect. NOC*NSF maakte eerder bekend dat er zeker 20 miljoen extra per jaar nodig is om het huidige niveau in de Nederlandse topsport te behouden. Eind november wordt bekend hoe de topsport-gelden worden verdeeld over de verschillende programma’s. Het is helaas nu al duidelijk dat er een tekort zal zijn om alle veelbelovende topsport-programma’s te betalen.

Deel dit artikel op social media: