NOC*NSF Sportcampagne Politiek

Reactie NOC*NSF op de Miljoenennota 2025

17 september 2024
Reactie NOC*NSF op de Miljoenennota 2025

Prinsjesdag: belang van sport duidelijk voor kabinet; NOC*NSF blijft bezorgd

De Troonrede – die begon met een prachtige verwijzing naar de prestaties van TeamNL tijdens de Olympische en Paralympische Spelen – maakt overduidelijk dat dit kabinet de sport een warm hart toedraagt en de maatschappelijke impact van sport onderkent. Ook is het goed nieuws dat het er voor het komende jaar géén bezuinigingen op de sportbegroting van het ministerie van VWS staan.

Helaas zijn daarmee de zorgen voor de sport niet verdwenen. De plannen uit het hoofdlijnenakkoord van dit kabinet, met name van het ministerie van Financiën, hebben immers grote financiële gevolgen voor de sport, zowel de topsport als de breedtesport.

Het kabinet verhoogt de btw op sport van 9 naar 21 procent vanaf 2026, met uitzondering van sportverenigingen. Dat raakt 7 miljoen sporters direct in de portemonnee, omdat de tarieven voor sportscholen, zwembaden en ijsbanen omhoog zullen gaan.

Ook de verhoging van de kansspelbelasting zal ingrijpende gevolgen hebben voor de loterij-afdracht aan de sport. NOC*NSF vreest dat de verhoging – gefaseerd van 30,5% naar 37,8 procent in 2026 -  een gat zal slaan in de basisfinanciering van de georganiseerde sport.

Verder kondigt het kabinet de overheveling van gemeentelijke sportsubsidies (Specifieke Uitkeringen, SPUK’s) naar het gemeentefonds aan. Wat de gevolgen voor de lokale sport precies zullen zijn, is nog niet duidelijk. Wel is al een korting van 10 procent vanaf 2026 in de begroting opgenomen.

Deze financiële plannen betekenen een aderlating voor de sport van tientallen miljoenen per jaar, vanaf 2026. Dat gaat iedereen die sport – bij een vereniging of op de sportschool – voelen
Marc van den Tweel

Heel bezorgd

Juist over deze financiële maatregelen is algemeen directeur van NOC*NSF Marc van den Tweel heel bezorgd: “We zien dat dit kabinet echt hart heeft voor de sport. Maar deze financiële plannen betekenen een aderlating voor de sport van tientallen miljoenen per jaar, vanaf 2026. Dat gaat iedereen die sport – bij een vereniging of op de sportschool – voelen."

"We moeten alles op alles zetten om sport toegankelijk én betaalbaar te houden voor iedereen. Het kabinet heeft als uitgangspunt: kijken wat wèl kan. Die handschoen pakken wij graag op. We gaan de komende periode graag in gesprek met het kabinet en de Tweede Kamer.”

Bouwmeester Jetten Chabot Prinsjesdag 2024 760X456

Marit Bouwmeester, Rob Jetten en Splinter Chabot bij de kassabon voor de samenleving.

Stunt ‘geen hogere btw’ met Marit Bouwmeester

Op Prinsjesdag was de sportsector, samen met een breed bondgenootschap van organisaties uit onder meer de cultuur en boekensector, flink zichtbaar tijdens een gezamenlijke stunt tegen de btw-verhoging. Olympisch kampioen Marit Bouwmeester (zeilen) en schrijver Splinter Chabot rolden in Den Haag een 20 meter lange ‘kassabon voor de samenleving’ uit. Marit Bouwmeester was namens de sport ook gast van Rob Jetten (D66) bij de Troonrede.

Marit Bouwmeester gunt het ieder kind om te sporten: “Sport moeten voor alle kinderen en jongeren toegankelijk en betaalbaar zijn en blijven. Daarom roep ik het kabinet met klem op: Laat de volgende generatie ook het plezier van sport ervaren. Echt, het is té belangrijk.”

Deel dit artikel op social media: