Topsport Beijing 2022

Chef de mission Carl Verheijen kijkt terug: “Geslaagde Olympische Spelen”

Marieke de Ruijter 19 februari 2022
Chef de mission Carl Verheijen kijkt terug: “Geslaagde Olympische Spelen”

TeamNL was groter dan ooit op de Olympische Winterspelen. Maar liefst 41 sporters vertegenwoordigden ons land in 7 verschillende sporten. De vooraf uitgesproken ambitie richting de twintig medailles werd net niet gehaald. “Maar niettemin kijk ik terug op geslaagde Spelen voor TeamNL”, zegt chef de mission Carl Verheijen, die daarbij niet alleen oog heeft voor de behaalde medailles, maar ook voor andere mooie verhalen en prestaties.

Verheijen blikte zaterdagmiddag (Nederlandse tijd) op de afsluitende persconferentie terug op de prestaties van ‘zijn’ TeamNL. Dat deed hij om logistieke redenen al vóór de laatste wedstrijden van TeamNL: zondag volgen nog de laatste twee runs van de viermansbob van piloot Ivo de Bruin. Verheijen: “Ik wens ze daarbij heel veel succes. Hopelijk kunnen ze nog een paar plaatsen stijgen in het klassement.”

Kimberley Bos

Het National Sliding Center in Yanqing waar de bobsleeërs zondag het slotakkoord verzorgen, is voor Verheijen intussen een plek met een verhaal. Met eigen ogen zag hij hoe Kimberley Bos een bronzen medaille haalde bij het skeleton. Het is een van zijn persoonlijke hoogtepunten van de Spelen. “Kimberley heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een op en top sportvrouw. Dit is een beloning die voelt als goud”, zegt Verheijen.

Sneeuwsporten

Bij het snowboarden ziet Verheijen dankzij jarenlange inspanningen een stijgende lijn. “Michelle Dekker heeft met haar prachtige vierde plaats laten zien dat ze terecht is uitgezonden. En Melissa Peperkamp en Niek van der Velden behaalden twee mooie zesde plaatsen op de big air.” Ook bij het alpineskiën was er genoeg reden tot optimisme. “Maarten Meiners heeft zijn last minute aanwijzing volledig waargemaakt. Met een achttiende plaats in een zeer sterk internationaal veld van zo’n tachtig skiërs heeft hij het uitstekend gedaan.”

Voor Adriana Jelinkova werd het olympisch avontuur niet wat ze ervan had gehoopt. Door een eerdere coronabesmetting werd zij een aantal keren geconfronteerd met schommelende testwaarden. De stress en bijkomende beslommeringen zorgden voor een moeizame voorbereiding. Verheijen: “Ik vind het ontzettend knap van haar dat ze toch van start ging. Maar ik heb er ook alle begrip voor dat ze er daarna voor koos om niet meer op de slalom te starten om zich thuis in alle rust voor te bereiden op de resterende wedstrijden van dit seizoen.”

IJssporten

Kunstrijdster Lindsay van Zundert debuteerde op de Olympische Spelen met een achttiende plaats. Verheijen: “Ze hield zich uitstekend staande in het internationale geweld”.

Bij het shorttrack spreekt Verheijen over ‘een van de twee koninginnen van deze Spelen’: Suzanne Schulting. “Ze haalde niet alleen individueel brons, zilver en goud, maar ook nog eens het gedroomde goud op de relay met Xandra Velzeboer, Yara van Kerkhof en Selma Poutsma.” Bij de mannen viel volgens Verheijen het dubbeltje helaas telkens net de verkeerde kan op. Wel noemt hij het hartverwarmend dat zij hun vrouwelijke teamgenoten bleven steunen. “Ook coach Jeroen Otter verdient een groot compliment. Zijn jarenlange ontwikkelingswerk in combinatie met geweldig teamwork heeft ervoor gezorgd dat heel Nederland een beetje gek van shorttrack is geworden.”

 

Op de langebaan was Nederland traditioneel sterk vertegenwoordigd, ook op het podium. Dat is ook waar Verheijen zich bij het langebaanschaatsen nu in het bijzonder op richt. “Natuurlijk kunnen we het hebben over de medailles die we niet hebben gewonnen, maar uiteindelijk hebben we vaker dan ieder ander land op het podium gestaan.” Hij noemt onder meer de ‘dik verdiende’ medailles van Antoinette de Jong (brons, 1.500 meter), ploegenachtervolging dames (brons), Patrick Roest (zilver, 5.000 én 10.000 meter) en Jutta Leerdam (zilver, 1.000 meter).

 

Absolute hoogtepunten op de langebaan waren voor Verheijen de gouden medailles van Irene Schouten op de 3.000 meter, 5.000 meter en de massastart. (“onze tweede koningin van deze Spelen”), die van Thomas Krol op de 1.000 meter en die van Kjeld Nuis en Ireen Wüst op de 1.500 meter. “Voor Ireen was het de kroon op haar schitterende carrière met in totaal liefst dertien medailles, waarvan zes keer goud, op vijf verschillende Spelen.”

 

Verheijen hoopt dat Wüst bij het afsluitende World Cup-weekend in maart in Heerenveen een passend afscheid krijgt van de Nederlandse fans. En hoewel hij bij dat toernooi niet in actie komt, geldt dat ook voor Sven Kramer. “Hij haalde weliswaar geen medaille op zijn vijfde en laatste Spelen, maar mag terugkijken op een topsportcarrière om U tegen te zeggen.”

 

Nederland samen trots gemaakt

“Ik heb ervan genoten om chef de mission te zijn van dit TeamNL”, sluit Verheijen af. “Het was een mooi stel sporters en begeleiders van verschillende bonden en merkenteams bij elkaar, ondersteund door een fijne staf van NOC*NSF-professionals. We hebben Nederland samen trots gemaakt met onze prestaties. Andersom heeft de support van de fans vanuit Nederland ons enorm goed gedaan.”

 

De chef de mission hoopt dat de prestaties van TeamNL in het afgelopen halfjaar, met zowel de Spelen van Tokyo als Beijing, de Nederlandse jeugd inspireren om te gaan sporten. Ook spreekt Verheijen de wens uit dat Nederland verder van het corona-slot gaat en dat ook zo blijft. “De afgelopen twee jaar hebben ook laten zien welke waarde sport, bewegen en een gezonde leefstijl kunnen hebben voor onze gezondheid.”

 

“Tot slot wens ik TeamNL onder leiding van chef de mission Esther Vergeer heel veel succes bij de Paralympische Winterspelen die hier over een kleine weken van start gaan.”

Deel dit artikel op social media: