Topsport Beijing 2022 TeamNL

Een kijkje in Beijing: opening als slotstuk van een drukke week

Joris Dieterman 4 februari 2022
Een kijkje in Beijing opening als slotstuk van een drukke week

Verliep de aankomst van de atleten in Beijing naar wens? Hoe was het om te kunnen trainen op olympische grond? En is TeamNL klaar voor de eerste wedstrijden? Geïnspireerd door de beelden van technisch directeur Maurits Hendriks nemen we een kijkje in Beijing.

Waar de olympische dorpen ruim een week geleden in gereedheid waren gebracht, zijn alle faciliteiten de afgelopen dagen in gebruik genomen. Op donderdag 27 januari kwam de eerste groep met sporters en coaches aan in Beijing. Maar voordat het zover was bracht Thomas Bach, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, een bezoek aan het onderkomen van TeamNL.

Kijkje In Beijing 1 760

Thomas Bach en Maurits Hendriks

Aankomst volgens verwachting

De aankomst van TeamNL in Beijing verliep 'volgens verwachting'. Sporters, coaches en begeleiders doorliepen de douanecontrole, gezondheidscheck, coronatesten en het afhalen van de bagage binnen twee uur na aankomst op Beijing Capital International Airport. Daar landde eerder die ochtend de oranje-blauwe Boeing 777 van KLM precies volgens schema.

Na aankomst in de dorpen, waar het bij het inchecken vanwege de gelijktijdige aankomst van andere landen iets drukker was, wachtte iedereen op zijn kamer de uitslag van zijn of haar coronatest af. Medewerkers van NOC*NSF brachten in samenwerking met 'vriendelijke en behulpzame' Chinese vrijwilligers de koffers naar de juiste kamers. "Binnen alle beperkingen liep de binnenkomst gedisciplineerd en zonder grote problemen", concludeert Hendriks.

Trainingen binnen en buiten

Vorige week al liet Hendriks weten onder de indruk te zijn van de National Speed Skating Oval. Afgelopen weekend was het aan de schaatsers om hun eerste meters te maken in de olympische schaatstempel. Hendriks: "De sfeer op de eerste training is ontspannen".

Niet alleen in de schaatshal, ook elders is volop getraind in aanloop naar de start van de Spelen. In het TeamNL krachthonk bijvoorbeeld, maar ook buiten in het olympische dorp. Hendriks: "In normale omstandigheden zouden de TeamNL-sporters met hun fietsen op de openbare weg kunnen trainen en zelfs naar de Oval kunnen fietsen. In de Playbook-wereld en met een closed loop mag dat niet. Dus worden er rondjes gereden in het olympisch dorp. Zo past iedereen zich aan aan de huidige realiteit, zonder mopperen en klagen. Doe wat je kan doen, verspeel geen energie aan wat niet kan. Een prima mindset."

Trackwalk in Yanqing

Na een week in het olympische dorp van Beijing te hebben doorgebracht, reisde Hendriks begin deze week af naar Yanqing. Daar worden de onderdelen alpineskiën, bobsleeën en skeleton afgewerkt. Na aankomst begon Hendriks aan de zogenaamde trackwalk met de sporters. Twee uur later bereikte de delegatie de finish en stuitte die op 'kleine uitdagingen' op de weg terug.

Stille krachten op de achtergrond

In de olympische dorpen van Beijing, Yanqing en Zhangjiakou heeft TeamNL een basis voor alle sporters. In deze kantoren kunnen teamleden terecht met al hun vragen over vervoer, eten, trainingen, reizen en diensten. Hendriks: "Onze mensen zijn er druk mee. Er zitten vele stille krachten op de achtergrond bij TeamNL die alle radertjes laten draaien. En dat soms in een kantoor dat niet echt warm te krijgen is zoals in Zhangjiakou. Tanden op elkaar en door. Achter alle sporthelden zitten vele stille helden. Trots op."

Kijkje In Beijing 2 760

Stille krachten

Openingsceremonie

Woensdagmiddag vertrok vanaf Schiphol de laatste delegatie van TeamNL richting Beijing, om donderdagochtend (lokale tijd) voet op Chinese bodem te zetten. Een van hen was Lindsay van Zundert. De net zeventien jaar oud geworden kunstschaatsster was daarmee precies op tijd voor de openingsceremonie, waar ze vrijdag samen met Kjeld Nuis de Nederlandse vlag het Vogelnest-stadion binnen mocht dragen.

De athletes parade is volgens Hendriks het belangrijkste onderdeel van de ceremonie. Om dat voor de sporters zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, is jarenlang overleg gevoerd. "Om zoveel mogelijk sporters mee te krijgen is het belangrijk dat het zo min mogelijk tijd vraagt en dat sporters zo min mogelijk hoeven te wachten. Daarom zijn er van TeamNL geen sporters die vanuit Zhangjiakou mee lopen. Dat kost meer dan 10 uur en zou betekenen dat ze midden in de nacht pas terug zijn. Dat conflicteert met een goede sportieve voorbereiding."

22 sporters en 26 begeleiders van TeamNL liepen het stadion binnen. Het advies vooraf van Hendriks was om 'te genieten van het moment'. Het zal voor de atleten een ervaring zijn geweest om niet snel te vergeten.

Volg TeamNL op de voet tijdens Beijing 2022

Volg onze sporters van TeamNL op de voet tijdens de Spelen: op teamnl.org vind je het programma, de sporters, video's van achter de schermen en veel meer. 

En check onze socials voor live verslaggeving en content rond en vanuit het team in Beijing:

Twitter

Instagram

TikTok

YouTube

Facebook

Deel dit artikel op social media: