Topsport Beijing 2022

Een kijkje in Beijing: kamers en dorpen kleuren oranje

26 januari 2022

Hoe staat het ervoor in de olympische dorpen? Wat gebeurt er zoal voor en achter de schermen? En is alles al klaar voor de start van de Spelen? Geïnspireerd door de beelden van technisch directeur Maurits Hendriks nemen we een kijkje in Beijing.

De eerste sporters komen donderdag aan in China. Toch kleuren de olympische dorpen al dagen oranje. Dat is te danken aan de zogenaamde 'bump-in-ploeg', de medewerkers van NOC*NSF die de sporters vooruit zijn gereisd. Zij banen zich een weg door de coronamaatregelen om er voor alle TeamNL-ers een echt thuis van te maken.

Teamnl Staf Buiten

Herkenbaar TeamNL

Direct na aankomst is begonnen met het inrichten van het TeamNL-gebouw. Daarin is ruimte voor een krachthonk, de TeamNL Lounge en een operationeel centrum. Ook aan de aankleding is gedacht. Het kan niemand in het olympisch dorp ontgaan dat TeamNL zich heeft gevestigd. Er hangt een metershoge banner aan de buitenzijde van het gebouw en zelfs het koffieapparaat kleurt oranje. Op televisie kan gewoon gekeken worden naar uitzendingen van de NOS.

Niet gezellig, wel veilig

In de dining hall even verderop in het olympisch dorp maakte de oranje-delegatie kennis met eten op coronaproof-wijze: op afstand en afgeschermd met schotten. Het oordeel van Maurits Hendriks: “Niet bepaald gezellig, wel veilig!”.

Teamnl Staf 760

Kamers in olympisch dorp

De kamers in Beijing noemt Hendriks van ‘ongekend niveau’ en zijn de beste die hij sinds 1996 gezien heeft. De eenpersoonskamers zijn niet alleen comfortabel, maar voor olympische begrippen ook zeer ruim. In de slaapkamers zijn alle bedden de afgelopen dagen bovendien voorzien van M line matrassen.

National Speed Skating Oval

Op tien minuten rijden van het olympisch dorp in Beijing staat de National Speed Skating Oval, de schaatshal voor het langebaanschaatsen. Vrijdag staan de eerste Nederlandse schaatsers hier op het ijs. Hendriks nam alvast een kijkje en is onder de indruk van de hal, die speciaal voor de Spelen is gebouwd.

Zien hoe de schaatsers straks de baan opkomen? Bekijk de video hieronder:

Belangrijke issues bij de chef de mission-meeting

Om de dag vindt in Beijing de chef de mission-meeting plaats. Hendriks vertegenwoordigde TeamNL om samen met zijn buitenlandse collega’s en de leiding van het organisatiecomité en het IOC 'belangrijke issues te bespreken en de laatste plooien glad te strijken'. In de eerste meeting werd gesproken over de aankomstprocedure op het vliegveld en het dagelijkse transport op locatie.

"Om de Spelen goed te laten verlopen moeten veel mensen zich makkelijk kunnen verplaatsen", zegt Hendriks over het transport. "Gisteren waren een paar mensen uit ons team vijf uur onderweg naar het bergdorp in Yanqing. Dat ritje moet normaal 1,5 uur duren. Het komt eigenlijk elke Olympische Spelen wel voor dat de eerste dagen nodig zijn om ‘je weg te vinden', zullen we zeggen. Maar de komende dagen, voordat de sporters aankomen, willen we zoveel mogelijk problemen hebben opgelost."

Deel dit artikel op social media: