Topsport Wetenschap Beijing 2022

Innovatie helpt skeletonster Kimberley Bos op weg naar Beijing

4 januari 2022
Innovatie helpt skeletonster Kimberley Bos op weg naar Beijing

Kwalificatie voor de Olympische Winterspelen, volgende maand in Beijing, kan skeletonster Kimberley Bos nauwelijks nog ontgaan. De nummer 8 van de vorige Spelen stoomt zichzelf klaar tijdens het wereldbekerseizoen, waar ze voorlopig de leiding heeft in het algemeen klassement. In haar voorbereiding speelt innovatie een belangrijke rol.

Samenwerking TeamNL en TU Delft

Afgelopen zomer werden verschillende tests gedaan om de luchtweerstand van Kimberley en haar slee te verlagen, zodat ze uiteindelijk ook sneller naar beneden kan gaan. Hiervoor werd een exacte replica van Kimberley gemaakt, zodat er vaker en nauwkeuriger getest kon worden.

Toepassen in de praktijk

Omdat resultaten in een windtunnel alleen niet voldoende informatie bieden, is er ook in de praktijk uitgebreid getest en gefinetuned. Zo is het pak dat als beste uit de test kwam, volledig op maat gemaakt en uitgebreid getest tijdens start-trainingen om de functionaliteit te ervaren. Ook de juiste vormgeving en logo’s werden op het pak aangebracht. Verder legde coach Kristan Bromley de laatste hand aan de slee richting de Winterspelen.

Na de windtunneltesten met de replica, testte Kimberley zelf in het Duitse Winterberg haar aangescherpte pak en slee. "Het pak zit gewoon anders", concludeerde ze. "Het heeft zowel met starten als met sturen een positief effect op dit moment."

Bekijk in de video haar ervaringen.

Kimberley gebruikt haar nieuwe pak en slee inmiddels ook tijdens de wereldbekerwedstrijden. Op 10 december schreef ze geschiedenis door als eerste Nederlander ooit een wereldbekerwedstrijd te winnen. In Winterberg klopte ze topfavoriete Tina Hermann. 

Deel dit artikel op social media: