Topsport Beijing 2022

100 dagen voor Beijing: chef de mission Carl Verheijen kijkt vooruit

Marieke de Ruijter 27 oktober 2021
100 dagen voor Beijing: chef de mission Carl Verheijen kijkt vooruit

Over exact 100 dagen beginnen de Olympische Spelen in Beijing. Chef de mission Carl Verheijen over het onvoorspelbare voorspelbaarder maken, de kracht van een goede voorbereiding en teamgevoel. 

Die wedstrijden die bij mensen in het geheugen gegrift staan. Waarbij in een splitsecond bepaald wordt of het goud is of niet eens een medaille. Dat zijn de momenten waar chef de mission Carl Verheijen het meest naar uitkijkt over 100 dagen in Beijing. ‘’Sport blijft grotendeels onvoorspelbaar, dat is het mooie. Die onvoorspelbaarheid gaan we weer meemaken. Maar die gaan we ook een beetje minder maken door ons zo goed mogelijk voor te bereiden.’’

Voorbereiding is het sleutelwoord. De chef de mission en zijn team doen er alles aan om die zo optimaal mogelijk te doen voor het team dat straks in Beijing aan de start verschijnt. ‘’Op dit moment voer ik heel veel gesprekken met coaches en staf over hoe we de ideale voorbereiding kunnen realiseren. Je merkt dat de Spelen dichterbij komen en dat het steeds meer over praktische zaken gaat. Hoe is het vervoer geregeld? Hoe zien de faciliteiten eruit? Dat soort zaken. En het wordt intenser.’’

Overzicht en inzicht

De urgentie die het naderen van de Spelen met zich meebrengt doet Verheijen goed. ‘’Nu komt alles samen. In het begin was ik nog wat zoekende. Wat zijn de zorgen en wensen van teams en coaches? En wat gaan het IOC en het organisatiecomité ons precies brengen? Nu zitten we in een fase waarin we weten wat we vanuit de organisatie kunnen verwachten en hebben we in kaart wat de behoeften van de teams zijn. Daardoor kan ik groeien in mijn rol. Ik heb overzicht en inzicht. En dat ga ik inzetten om een zo goed mogelijke teamprestatie neer te zetten in Beijing.’'

Die duidelijkheid is onder meer gekomen omdat de eerste versie van het zogenaamde playbook is gepubliceerd. ‘’Die eerste versie geeft zeker de lijn aan van wat we straks in Beijing kunnen verwachten. Maar we hebben er ook nog veel vragen bij. Er is nog niets definitief. Daarnaast hebben we ook veel geleerd uit de testevents die de afgelopen tijd in China zijn georganiseerd. De staf die daar aanwezig was heeft veel foto’s en video’s genomen en metingen gedaan. Daardoor hebben we nu in ieder geval een eerste beeld van hoe de Spelen daadwerkelijk gaan zijn.’’

Team

De komende maanden gaat het team waarmee Verheijen naar Beijing afreist steeds meer vorm krijgen. ‘’De ijshockeyvrouwen hebben zich helaas niet gekwalificeerd. Dat is heel jammer. In bijvoorbeeld het langebaanschaatsen, shorttrack en skeleton beginnen nu de eerste internationale krachtmetingen. Zeker door de covidwinter van vorig jaar hebben we niet altijd het volledige internationale veld in actie gezien. Daarom ben ik heel benieuwd waar we staan na de eerste schermutselingen. En natuurlijk volgt in december het OKT curling in Leeuwarden. Daar gaan we voor een heel mooi resultaat voor TeamNL.’’

Ik heb overzicht en inzicht. En dat ga ik inzetten om een zo goed mogelijke teamprestatie neer te zetten in Beijing
Carl Verheijen

Verheijen was tijdens de Jeugd Olympische Winterspelen in 2012 in Innsbruck voor het eerst chef de mission. Wellicht krijgt hij een aantal sporters die hij daar mocht aanvoeren weer onder zijn hoede.  ‘’Heel leuk dat ik bijvoorbeeld Kimberley Bos of Suzanne Schulting heb mee kunnen maken tijdens dat toernooi in 2012. Nu, tien jaar later, doen ze wellicht bij de ‘grote’ Olympische Spelen mee voor de medailles. Dat is prachtig.’’

Ondanks dat er tijdens de Winterspelen straks vooral individuele sporters aan de start zullen verschijnen, voelt Verheijen het teamgevoel binnen TeamNL. ‘’Ik kijk er naar uit om samen als TeamNL naar Beijing te gaan. In de gesprekken met coaches die ik voer, merk ik echt gezamenlijkheid. Samen maken we elkaar sterker. En we werken allemaal aan hetzelfde doel.’’

Verheijen wil de sporters vooral meegeven dat hun focus moet liggen op optimaal presteren bij de kwalificatietoernooien. ‘’Wij zorgen ervoor dat alles rondom de Spelen straks perfect geregeld is. De sporters moeten zorgen dat ze technisch, tactische en fysiek zo goed zijn dat ze pieken tijdens de kwalificatiemomenten en daarna natuurlijk tijdens de Spelen.’’

Deel dit artikel op social media: