Topsport Beijing 2022 Paralympisch

Esther Vergeer 100 dagen voor Beijing: ‘De paralympische ploeg krijgt de komende weken vorm’

24 november 2021
Esther Vergeer 100 dagen voor Beijing: ‘De paralympische ploeg krijgt de komende weken vorm’

Over exact 100 dagen beginnen de Paralympische Spelen in Beijing. Voor chef de mission Esther Vergeer en haar sporters breekt de laatste fase van voorbereiding aan. Een aantal sporters heeft zich al gekwalificeerd, maar voor de meesten breken spannende weken aan waarin een ticket naar Beijing veiliggesteld moet worden.

Na de rol zowel in PyeongChang als in Tokio te hebben vervuld, kunnen we spreken van een ervaren chef de mission. Toch is de uitzending naar Beijing voor Esther Vergeer geen automatisme. Vergeer: "Ik ben geen echte wintersporter. Dus ik kan op de Winterspelen minder mijn natuurlijke kennis en kunde toepassen. Wel weet ik inmiddels goed hoe een uitzending werkt en kijk ik er met heel veel vertrouwen naar uit."

Compact team

De komende maanden krijgt het team waarmee Vergeer naar Beijing afreist vorm. De paralympiërs van TeamNL zijn actief in het alpineskiën en snowboarden. "De afgelopen twee jaar zijn er vanwege Covid-19 natuurlijk weinig wedstrijden geweest. En bij de wedstrijden die er waren was lang niet altijd iedereen aanwezig. Dus de komende weken gaat het echt beginnen. Dan starten de internationale wedstrijden en gaan we zien waar we staan als TeamNL."

De verwachting is dat acht of negen sporters zich plaatsen voor de Winterspelen. "De paralympische ploeg voor de winterspelen is nooit heel groot geweest. In PyeongChang hadden we negen deelnemers. In Sotsji waren dat er zeven en in Vancouver één. Zo’n compacte ploeg brengt ook voordelen met zich mee. Tijd doorbrengen met de sporters vind ik het leukste van mijn rol als chef. En dit is in deze tijd door COVID-19 bijna niet mogelijk geweest. Ook omdat de wintersporters natuurlijk vaak in het buitenland zijn. En omdat de ploeg klein is, is persoonlijk contact straks op de Spelen gemakkelijker dan bijvoorbeeld in Tokio. We reizen straks met een klein groepje van in totaal zo’n 25 man af naar Beijing. Dat maakt het intiemer."

China

In aanloop naar deze Spelen gaat het opnieuw veel over Covid-19, de playbooks en de maatregelen. Vergeer: "De Covidregels in China gaan strikt zijn, dat is een feit. Maar mijn ervaring vanuit Tokio is dat de sporters van TeamNL daar heel goed mee om kunnen gaan. Vanuit NOC*NSF faciliteren en informeren we de sporters goed en we zijn al twee jaar aan maatregelen gewend. Ik zie daar dus niet tegenop."

Ook organisatorisch is er nog een puzzel te leggen. "We zijn straks in Beijing actief vanuit twee bergdorpen. Die twee locaties moeten heel goed met elkaar samenwerken. Gelukkig kunnen we op dat gebied veel leren van de olympische uitzending van TeamNL naar Beijing. Zij komen natuurlijk een maand eerder in actie op hetzelfde terrein en kunnen veel waardevolle informatie met ons delen."

Deel dit artikel op social media: