Topsport Wetenschap Beijing 2022

Replica van skeletonster Kimberley Bos helpt in jacht op olympisch eremetaal

Marieke de Ruijter 20 oktober 2021
Replica van skeletonster Kimberley Bos helpt in jacht op olympisch eremetaal

Voor Kimberley Bos begint volgende maand de laatste fase van de weg naar de Olympische Spelen in Beijing. In aanloop naar de Spelen laat de nummer acht van de Winterspelen in Pyeongchang niets aan het toeval over. Zo optimaliseerde TeamNL in samenwerking met de TU Delft haar pak en slee met behulp van een exacte replica van de skeletonster.

Vanaf half november breekt een spannende periode aan voor Bos. Tijdens het wereldbekerseizoen, dat tot half januari loopt, krijgt de nummer drie van afgelopen seizoen de kans zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Na een succesvol debuut in Pyongchang hoopt Bos daarna, in februari, ook tijdens de Spelen in Beijing hoge ogen te gooien. Om optimaal aan de start te verschijnen werkte Bos afgelopen zomer samen met TeamNL en de TU Delft verschillende testen af.

‘’Het doel van de testen was de luchtweerstand van Kimberley en haar slee te verlagen zodat ze sneller naar beneden gaat,’’ begint Wouter Terra, embedded scientist aerodynamica die namens TeamNL werkzaam is bij de TU Delft. ‘’Samen met de producenten van haar slee zijn we dankzij computersimulatie tot een nieuwe slee gekomen. Daarnaast hebben met windtunneltesten gekeken hoe we haar pak optimaal kunnen vormgeven.’’

Replica
In totaal is afgelopen zomer ongeveer twee weken getest in de windtunnel van de TU Delft. Terra: ‘’Uiteraard konden en wilden we Kimberley er niet mee belasten om twee weken lang in de windtunnel te gaan liggen. Daarnaast hebben we iedere meting exact dezelfde houding nodig om de verschillen in luchtweerstand goed te kunnen meten. Daarom hebben we een exacte replica gemaakt van Kimberley in racehouding. Die pop is uit een soort schuim gefreesd en afgewerkt met epoxy.’’

Met de pop testten de onderzoekers bijvoorbeeld van welk materiaal het pak van Bos het beste gemaakt kan zijn, maar ook waar de naden moeten lopen. Terra: ‘’We moesten daarbij met een aantal zaken rekening houden. Ten eerste is het natuurlijk heel belangrijk dat het pak goed past. Het moet strak zitten, maar ook weer niet te strak. Ze moet natuurlijk goed in het pak kunnen rennen bij de start. Daarnaast stuurt ze de slee met haar hoofd. En aan het pak zit een cap die Kimberley onder haar helm draagt. We moesten dus zorgen dat het pak niet teveel spanning van haar hoofd aan haar schouders doorgeeft.’’

In een sport als skeleton is iedere honderdste van een seconde heel veel waard
Wouter Terra, embedded scientist aerodynamica

Honderdsten
Samen met Sportconfex, de partij die namens sportkledingfabrikant Fila het pak ontwerpt, kwamen de onderzoekers tot het meest optimale pak voor Bos. ‘’Natuurlijk hadden we vooraf een plan van wat we wilden testen,’’ aldus Terra.  ‘’Maar tijdens het testen kom je op nieuwe ideeën. Samen met Sportconfex hebben we dus steeds iets aan het pak veranderd en daarna gekeken of het de luchtweerstand verkleinde. Zo hebben we het pak geoptimaliseerd.’’

Dankzij de testen is voor Bos belangrijke winst behaald. Terra: ‘’We hebben de luchtweerstand verder kunnen optimaliseren dan vooraf gedacht. En in een sport als skeleton is iedere honderdste van een seconde heel veel waard. De droom van Kimberley om eremetaal te halen op de Olympische Spelen is daarmee een stukje realistischer geworden.’’

Deel dit artikel op social media: