Atletencommissie IOC Beijing 2022 Atletencommissie

Ireen Wüst kandidaat IOC-atletencommissie

16 oktober 2021
Ireen Wüst kandidaat IOC-atletencommissie

English version

Vijfvoudig olympisch kampioen Ireen Wüst is tijdens de aankomende Winterspelen in Beijing een van de 17 
kandidaten voor de atletencommissie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Dit maakte het IOC vandaag bekend. Als Ireen wordt verkozen, vertegenwoordigt zij de komende acht jaar de olympische atleten in het IOC.

Ireen Wüst: “Het is een eer dat ik door NOC*NSF en de atletencommissie van NOC*NSF ben voorgedragen. Door mijn deelname aan vier Olympische Spelen weet ik als geen ander wat atleten nodig hebben om op het hoogste niveau te presteren. Als lid van de atletencommissie wil ik het verschil maken en ervoor zorgen dat de stem van de sporters duidelijk wordt gehoord en dat we de volgende generatie sporters kunnen helpen hun Olympische droom waar te maken."

Door mijn deelname aan vier Olympische Spelen weet ik als geen ander wat atleten nodig hebben om op het hoogste niveau te presteren
Ireen Wüst

Hinkelien Schreuder, voorzitter NOC*NSF Atletencommissie: “Ireen is als topsporter als geen ander in staat om zaken in gang te zetten en door te pakken. Haar doorzettingsvermogen heeft haar gemaakt tot de succesvolle olympiër die ze nu is. Ik ben blij dat zij haar ervaring en kwaliteiten nu wil inzetten als vertegenwoordiger in de IOC-atletencommissie. Ireen is een prettige persoonlijkheid, heeft een groot sporthart en is een echt familiemens. Ik ben daarom overtuigd dat zij door haar gedrevenheid en persoonlijkheid een groot verschil kan maken voor de sporters wereldwijd en wens Ireen veel succes in Beijing."

Ireen Wüst brak in 2005 door als langbaanschaatsster en won in 2006 haar eerste gouden medaille tijdens de Winterspelen in Turijn. Met deze overwinning was zij de jongste Nederlandse olympisch kampioene op de Winterspelen ooit. Na haar olympisch debuut in Turijn vertegenwoordigde Wüst Nederland op de Olympische Winterspelen van Vancouver, Sotsji en PyeongChang. Op deze Spelen won zij in totaal elf medailles waarvan vijf gouden. Dit maakt Wüst tot de meest succesvolle olympiër in de Nederlandse geschiedenis en de drie na succesvolste wintersporter wereldwijd. In december hoopt zij zich tijdens het olympisch kwalificatietoernooi te plaatsen voor haar vijfde Spelen.

Tijdens de Winterspelen in Beijing hebben circa 3.000 olympische sporters de mogelijkheid uit de 17 kandidaten voor de IOC-atletencommissie te kiezen. De twee kandidaten met de meeste stemmen en van twee verschillende takken van sporten worden verkozen voor een plek in de IOC-atletencommissie. Als Wüst wordt gekozen wil zij haar olympische ervaring inzetten de optimale prestatieomgeving voor atleten te creëren en de olympische sporters een duidelijke stem te geven in het IOC. 

Deel dit artikel op social media: