Topsport Beijing 2022

TeamNL staat voor vertrek naar Beijing: "Leuk dat het nu echt dichtbij komt"

Joris Dieterman 24 januari 2022
TeamNL staat voor vertrek naar Beijing: "Leuk dat het nu echt dichtbij komt"

Het eerste deel van de meer dan veertig Nederlandse Olympiërs vertrekt komende woensdag naar Beijing. Daar werkt TeamNL verder toe naar de start van de Olympische Spelen, ruim een week later. Al op voorhand belooft het bijzonder te worden, want nooit eerder was Nederland op de Winterspelen vertegenwoordigd in maar liefst zeven sporten. Voor chef de mission Carl Verheijen is dat iets om extra naar uit te kijken.

Met gezonde wedstrijdspanning leeft Verheijen toe naar de start van de Spelen. "Het is leuk dat het nu echt dichtbij komt. De ploeg is sinds afgelopen week definitief rond en ook de begeleidende staf is bekend. Het is prachtig dat we een heel brede ploeg hebben."

Normaal gesproken was Nederland in drie of vier verschillende disciplines actief, nu zijn het er zeven. "We waren wel vaker vertegenwoordigd in al die verschillende sporten, maar nu allemaal tegelijk. De laatste anderhalf jaar heb ik die sporten van dichtbij mogen bekijken. Daar heb ik genoten van onder andere de snelheid waarmee de bobsleeërs naar beneden gaan en hoe de alpineskiërs mooie finaleplaatsen behaalden. Het maakt me nieuwsgierig naar hoe ze het in Beijing gaan doen."

Voor de nieuwelingen is het fijn dat er ook veel ervaren sporters meegaan die weten hoe het is om op de Spelen actief te zijn en die hun ervaringen kunnen delen
Carl Verheijen, chef de mission olympisch TeamNL

Verheijen kijkt uit naar de prestaties van alle sporters die onderdeel uitmaken van TeamNL. Van jong tot oud en van langebaanschaatsen tot skeleton, in de hele breedte van de ploeg ziet de chef de mission kansen op meerdere medailles. Dat is volgens hem te danken aan het beleid dat de bonden in de afgelopen jaren hebben gevoerd. "Neem bijvoorbeeld de Nederlandse Ski Vereniging of de schaatsbond, waar we binnen het kunstrijden weer een olympiër hebben. Hoewel Lindsay van Zundert veel op eigen kracht heeft gedaan, staat dat wel symbool voor het gevoerde beleid."

Van Zundert, samen met Kjeld Nuis vlaggendrager bij de openingsceremonie, is de jongste sporter die Nederland in Beijing vertegenwoordigt. Samen met haar debuteert meer dan de helft van de ploeg op de Olympische Spelen. "Dat is heel mooi om te zien. Het betekent dat er veel potentie en groeipotentie in deze groep zit. Voor de nieuwelingen is het wel fijn dat er ook veel ervaren sporters meegaan die weten hoe het is om op de Spelen actief te zijn en hun ervaringen kunnen delen. Je ziet dat ervaren en minder ervaren sporters met elkaar optrekken."

Vlaggendragers Beijing ORANGE PICTURES 760X456

Carl met de vlaggendragers Lindsay van Zundert en Kjeld Nuis

Verheijen merkt dat niet alleen de sporters klaar zijn voor Beijing, ook achter de schermen is alles onder controle. "De mensen van TeamNL Games Operations hebben ongelooflijk hard gewerkt en doen dat nog steeds. Zij zorgen dat alles geregeld is: de logistiek, de kledinguitgifte, de reis naar Beijing, al het papierwerk, noem maar op. Afgelopen vrijdag zijn de eerste collega’s al naar China vertrokken voor de laatste voorbereidingen op locatie. Woensdag vertrekt de eerste groep sporters, een week later volgt de tweede en laatste. Komen we dan nog dingen tegen die we niet hadden bedacht, dan lossen onze mensen dat zonder twijfel professioneel op."

In de laatste fase voor vertrek is het voor de chef de mission vooral een kwestie van het zetten van de puntjes op de i. Zo had Verheijen de afgelopen tijd meerdere afstemmingsvergaderingen over uiteenlopende onderwerpen. Onmisbaar daarbij: de omgang met covid-19 in China. "Daarvoor hebben we natuurlijk een groot aantal scenario's uitgewerkt, maar we hebben nu te maken met omikron. Deze variant is veel besmettelijker, kijk alleen al naar het aantal scholen dat op dit moment gesloten is. Het is ongelukkig dat de piek net voor vertrek naar Beijing is, zoals met de delta-variantpiek vlak voor Tokyo."

Iedereen wil nu het vliegtuig in, de olympische arena instappen en aan de wereld laten zien wat hij of zij het beste kan en maximaal presteren
Carl Verheijen, chef de mission olympisch TeamNL Beijing 2020

"Aan de andere kant zijn de sporters al anderhalf tot twee jaar gewend aan het leven in bubbels en het afwerken van wedstrijden en trainingen in een closed-loop-systeem. Bovendien weten we dat het aantal besmettingen onder topsporters relatief laag is. Toch kan je een besmetting nooit helemaal uitsluiten, kijk naar mijn eigen situatie."

Verheijen doelt op de recente positieve uitslag van zijn coronatest. De chef de mission heeft moeten besluiten niet deze woensdag al naar Beijing te vliegen. “Hoewel ik me goed voel en hersteld ben, reis ik iets later af om aan de Chinese eisen te voldoen.” Voor toegang tot het land geldt dat mensen die recent een positieve test hebben gehad enige dagen achtereen negatief moeten testen. Tot de aankomst van de chef de mission zal technisch directeur Maurits Hendriks de honneurs waarnemen.

Al met al is Verheijen blij dat TeamNL op het punt staat van vertrek. "De laatste weken was het vooral lang wachten op dit moment. Iedereen wil nu het vliegtuig in, de olympische arena instappen en aan de wereld laten zien wat hij of zij het beste kan en maximaal presteren."

Beijing Feiten En Cijfers

Deel dit artikel op social media: