Topsport Beijing 2022

Maurits Hendriks in aanloop naar Beijing: "We kunnen vooruit blijven kijken"

Marieke de Ruijter 5 januari 2022
Maurits Hendriks in aanloop naar Beijing: "We kunnen vooruit blijven kijken"

Met nog minder dan een maand te gaan voor de start van de Olympische Spelen in Beijing krijgt de olympische ploeg waarmee TeamNL afreist naar de Spelen steeds meer vorm. We spreken technisch directeur Maurits Hendriks over een brede basis, uitdagingen en een boodschap van hoop.

Het ziet ernaar uit dat TeamNL in Beijing in zeven verschillende sporten in actie komt. Een recordaantal voor de Winterspelen met liefst drie sporten meer dan ooit. Wat zegt dat over TeamNL?
‘’Het laat zien dat TeamNL als nooit tevoren in de volle breedte vertegenwoordigd is. We blijven onze basis verbreden. Steeds meer wintersporters vinden de aansluiting bij de wereldtop en dat is fantastisch om te zien. Ook reflecteert dit aantal het geweldige sportaanbod dat we in Nederland hebben. Het is een afspiegeling van onze sportsamenleving. Het blijft bijzonder voor een land zonder sneeuw en met heel soms ijs, dat we ook in de winter tot de beste sportlanden ter wereld horen.’’

Het team dat afreist naar Beijing is voor het grootste gedeelte bekend. Komende weken volgen nog een aantal kwalificaties en voordrachten. Hoe staat TeamNL ervoor?
‘’Historisch gezien ligt de medaillepotentie voor TeamNL tijdens de Winterspelen natuurlijk bij het langebaanschaatsen. Daar is shorttrack structureel bij aangesloten. En een aantal sporten is zich richting het mondiale podium aan het ontwikkelen. De prestaties van skeletonster Kimberley Bos stemmen daarbij bijvoorbeeld positief."

"En ook in de sneeuw zie je dat die ontwikkeling zich doorzet. Naast Niek van der Velden en Glenn de Blois laat bijvoorbeeld ook Melissa Peperkamp prachtige dingen zien. Daaraan kun je aflezen dat de professionele standaard in steeds meer sporten toeneemt.’’

Het blijft bijzonder voor een land zonder sneeuw en met heel soms ijs, dat we ook in de winter tot de beste sportlanden ter wereld horen
Maurits Hendriks, technisch directeur NOC*NSF

‘’Daarnaast is het natuurlijk fantastisch dat Lindsay van Zundert zich gekwalificeerd heeft. Samen met de KNSB hopen we dat haar kwalificatie het Nederlandse kunstrijden een nieuwe impuls geeft. Zodat Nederlandse deelname in het kunstrijden structureel wordt.’’

Net als Tokyo 2020 zullen de Winterspelen van Beijing 2022 ‘anders dan anders’ zijn.
‘’Dat klopt. Deze editie van de Spelen hebben we te maken met verschillende zaken die de uitzending ingewikkelder maken. Ten eerste hebben we drie dorpen op grote afstand van elkaar. Dat zorgt voor logistieke uitdagingen. Daarnaast vinden de Spelen plaats onder een bewind binnen een cultuur die niet heel transparant en flexibel opereert."

"En tot slot raast er met Omikron een ontzettend besmettelijke variant van het coronavirus over de wereld. Dat maakt de uitzending uitdagend. Maar we weten inmiddels wat er op ons af komt. Topsporters en coaches zijn inmiddels gewend aan strenge maatregelen en kunnen daar professioneel mee omgaan.’’

‘’Het blijft heel bijzonder dat dit evenement in deze tijd gewoon doorgaat. Dankzij Japan hebben we afgelopen zomer in Tokyo een prachtig sportfestijn gehad met geweldig Nederlandse succes. En dat gaan we deze winter in China meemaken. Daaruit spreekt ook een zekere hoop. We kunnen vooruit blijven kijken. Zowel sporters als fans kunnen daar inspiratie uit putten.’’

Deel dit artikel op social media: