NOC*NSF Beijing 2022 TeamNL

Beijing 2022: Vijf vragen aan chef de mission Carl Verheijen

3 februari 2022
Beijing 2022 Vijf vragen aan chef de mission Carl Verheijen

Een kleine week nadat Carl Verheijen voet zette op Chinese bodem vindt vrijdagmiddag (Nederlandse tijd) de openingsceremonie van Beijing 2022 plaats. Hoe vergaat het hem en TeamNL in aanloop naar de start van de Olympische Spelen? Vijf vragen aan de chef de mission.

Hoe staat het ervoor?

"Het is fijn om hier te zijn, de stemming is goed. Iedereen heeft zijn draai gevonden. In de dorpen zorgen we ervoor dat de setting voor alle sporters zo goed mogelijk is. Het doel om allemaal zo goed mogelijk te presteren verbindt ons."

"De concurrentie om een startplek is er niet meer, merkte ik op de ijsbaan. Natuurlijk is er de strijd als het gaat om de medailles, maar je ziet vooral achttien deelnemers en vier reserves die veel samen doen. Dat is leuk om te zien. Maandag was ik bij de shorttrackers, die toen voor het eerst op de wedstrijdbaan mochten trainen. Niet alleen de snelheid zat er goed in, ook was er een ontspannen sfeer. Men is klaar om te beginnen, dat voelt goed."

"Wat corona betreft zijn onze mensen blij dat de eerste vijf dagen voorbij zijn. Die zijn cruciaal vanwege mogelijke besmettingen. Toch blijft iedereen voorzichtig. Er zijn mensen die later binnenkomen, ook vanuit andere dorpen of afvaardigingen van andere landen."

Het is vreemd om als chef de mission iets later aan te sluiten, hoewel ik online natuurlijk zo veel mogelijk heb meegekregen. Ik wist daardoor dat het er goed voor stond
Carl Verheijen, chef de mission

Hoe was het om zaterdag eindelijk aan te komen?

"Het beeld van de mannetjes die helemaal ingepakt zijn en je door de douane en andere controles loodsen, klopt helemaal. Het was een heel gecontroleerde omgeving waar alles goed geregeld was. Binnen twee uur na aankomst zat ik in de bus richting het hotel. China wil absoluut geen Covid in het land, dat is duidelijk. Ze gaan heel secuur te werk en maken de kans op besmetting zo klein mogelijk."

"Ik kwam twee dagen later aan dan de eerste groep sporters en begeleiders. Het is vreemd om als chef de mission iets later aan te sluiten, hoewel ik online natuurlijk zo veel mogelijk heb meegekregen. Ik wist daardoor dat het er goed voor stond."

Je was nog in Nederland tijdens de commotie rond de ploegenachtervolging bij de schaatssters. Hoe kijk je daarop terug?

"Ik heb goed overleg gevoerd met Maurits Hendriks, die al in China was. Het was fijn dat hij met zijn ervaring kon handelen. Ik vond het vervelend dat ik er op dat moment zelf nog niet was, maar merkte wel dat TeamNL een sterk team is. Maurits heeft het goed overgenomen. De rust was teruggekeerd toen ik zaterdag aankwam."

Weet je al hoe je agenda eruitziet na de openingsceremonie van vrijdag?

"Daar heb ik een heel schema voor gemaakt. Ik wil proberen iedereen te zien. Daarvoor zal ik een paar keer heen en weer gaan tussen de drie locaties. Dat heb ik afgelopen weekend en begin deze week al ervaren. Ik ben zowel in Beijing, Zhangjiakou als Yanqing geweest. Ik weet nu wat de afstanden zijn en hoe dat per bus of trein goed af te reizen is. Zo wil ik de optimale situatie zien te creëren."

"De eerste wedstrijd die ik ga bijwonen is zaterdag de 3.000 meter bij de vrouwen. Daarna volgt shorttrack: eerst de 500 meter bij de vrouwen, aansluitend de 1.000 meter bij de mannen en de mixed relay. Die avond reis ik door naar Zhangjiakou, waar dan zondag Melissa Peperkamp en Niek van der Velden in actie komen op de slopestyle."

Tot slot: hoe bijzonder is het om als chef de mission twee olympiërs in actie te zien waarmee je zelf als schaatser nog op de baan hebt gestaan?

"Dat is héél bijzonder. Ireen en Sven zijn onze meest gelauwerde wintersporters. Sven is de meest succesvolle Nederlandse man op de Olympische Spelen, Ireen de meest succesvolle Nederlandse olympiër aller tijden. Het is uniek dat ze nu allebei voor de vijfde keer deelnemen. Ik heb vier à vijf jaar bij ze in de ploeg gezeten. Toen al waren het gedreven en talentvolle topschaatsers. Het is uniek dat ze nu, zestien jaar na hun eerste Olympische Spelen, nog steeds meedoen om de medailles."

"Ongeacht wat ze presteren is het al gaaf dat ze hier deelnemen. Het zijn bovendien routiniers die tips en kennis van eerdere olympische ervaringen maar al te graag delen met de jongeren binnen de groep."

TeamNL met 22 sporters bij openingsceremonie

TeamNL is vrijdagavond met 22 sporters en 26 begeleiders vertegenwoordigd bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen van Beijing. Naast de vlaggendragers Kjeld Nuis en Lindsay van Zundert lopen er (inclusief reserves) twaalf schaatsers, zes bobsleeërs en twee shorttrackers het bekende Vogelnest-stadion binnen.

De volgende sporters van TeamNL zijn vrijdagavond bij de openingsceremonie:

Bobslee:
Ivo de Bruin, Jelen Franjic, Janko Franjic, Dennis Veenker, Stephan Huis in ’t Veld en Karlien Sleper.

Kunstrijden:
Lindsay van Zundert

Langebaanschaatsen:
Kjeld Nuis, Sanne in ’t Hof, Thomas Krol, Merijn Scheperkamp, Marcel Bosker, Kai Verbij, Jutta Leerdam, Hein Otterspeer, Michelle de Jong, Femke Kok, Merel Conijn (reserve), Melissa Wijfje (reserve) en Beau Snellink (reserve).

Shorttrack:
Georgie Dalrymple (reserve) en Bram Steenaart (reserve).

Volg TeamNL op de voet tijdens Beijing 2022

Volg onze sporters van TeamNL op de voet tijdens de Spelen: op teamnl.org vind je het programma, de sporters, video's van achter de schermen en veel meer. 

En check onze socials voor live verslaggeving en content rond en vanuit het team in Beijing:

Twitter

Instagram

TikTok

YouTube

Facebook

Deel dit artikel op social media: