Sportgeschiedenis Sportgala Sporthistorie

Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs voor Hennie Kuiper en Bibian Mentel

22 december 2021
Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs voor Hennie Kuiper en Bibian Mentel

Oud-wielrenner Hennie Kuiper heeft woensdagavond tijdens het NOS │NOC*NSF Sportgala de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs ontvangen. De bijbehorende plaquette werd hem overhandigd door Joop Zoetemelk, een van de eerdere ‘winnaars’ van de oeuvreprijs voor Nederlandse sportlegendes. Ook de in 2021 overleden Bibian Mentel hoort sinds vandaag bij dit illustere gezelschap. De jury heeft haar de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs postuum toegekend. Bibian’s echtgenoot Edwin Spee en haar zoon Julian ontvingen de prijs uit handen van Richard Krajicek, winnaar van de award in 2019.

Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter van NOC*NSF en van de jury voor de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs: “Deze twee nieuwe winnaars van de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs zullen voor altijd een sieraad voor de sport blijven. Hennie Kuiper heeft met zijn uitzonderlijke sportcarrière jarenlang mede het gezicht van de Nederlandse topsport bepaald en daarmee velen geïnspireerd."

"Hetzelfde geldt voor Bibian Mentel. De jury heeft unaniem besloten de award postuum aan haar toe te kennen voor haar baanbrekende sportcarrière. En voor de onbaatzuchtige wijze waarop zij deze heeft ingezet voor het verbeteren van het leven en de sportmogelijkheden van vooral kinderen en jongvolwassenen die leven met een fysieke en mentale uitdaging.”

Deze twee nieuwe winnaars van de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs zullen voor altijd een sieraad voor de sport blijven
Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter NOC*NSF

Hennie Kuiper (1949)

Hennie Kuiper legt de basis voor zijn grote successen als beroepswielrenner door het winnen van de gouden medaille in de olympische wegwedstrijd bij de Spelen van München in 1972. Na een solo van veertig kilometer komt hij met een voorsprong van 17 seconden over de streep.

In de tijd van Hennie Kuiper zijn de Olympische Spelen alleen nog opengesteld voor amateurs. Kuiper is een van de weinige olympische wegkampioenen uit die tijd die later ook als professional zeer succesvol zijn. Hij wordt wereldkampioen in 1975, wint in de Tour de France twee keer (1977 en 1978) de etappe naar Alpe d'Huez en wordt ook tweemaal tweede in het eindklassement van de Tour (1977 en 1980). Ook wint hij tal van belangrijke klassiekers, zoals de Ronde van Vlaanderen (1981), Ronde van Lombardije (1981), Parijs-Roubaix (1983) en Milaan-Sanremo (1985).

Hennie Kuiper maakt jarenlang deel uit van de wereldwielertop en wordt vooral geroemd voor zijn nimmer aflatende doorzettingsvermogen. Ook na zijn successen blijft hij de (wieler)sport trouw. Eerst als ploegleider en later vooral als onvermoeibare en sympathieke ambassadeur van de sport bij tal van bijeenkomsten en in media-optredens. 

Bibian Mentel (1972-2021)

“Jullie gaan mij niet vertellen wat ik niet kan.” Deze woorden van Bibian Mentel, vaak aangehaald na haar veel te vroeg overlijden in maart van dit jaar, zeggen alles over haar.

Bibian Mentel is in 2002 als snowboardster hard op weg zich te kwalificeren voor de Olympische Winterspelen in Salt Lake City, als ze geblesseerd raakt. Waar ze denkt aan een blessure aan haar enkel, blijkt het te gaan om een agressieve vorm van botkanker, wat uiteindelijk leidt tot amputatie van haar rechteronderbeen. Tijdens haar revalidatie staat ze alweer op een snowboard. Exact zeven maanden na de amputatie wordt Mentel opnieuw Nederlands kampioen bij het valide snowboarden, een uitzonderlijke prestatie.

Zich realiserend wat zij op het topsportplatform aan alle kinderen met een lichamelijke beperking over de hele wereld zou kunnen laten zien, start zij een krachtige lobby om snowboarden op het programma van de Paralympische Spelen te krijgen. Acht jaar later is het zo ver. In Sochi 2014 wordt voor het eerst om de medailles geboard. Mentel - wereldkampioen in 2010 en 2012 - maakt de cirkel rond door als eerste paralympisch goud te veroveren bij het snowboarden. Eind 2014 wordt ze bovendien gekozen tot Paralympiër van het jaar. Vier jaar later krijgt ze die eretitel opnieuw, nadat ze op de Winterspelen in PyeongChang haar titel weet te prolongeren.

Bibian Mentel richt ondertussen de Mentelity Foundation op, een stichting die kinderen en jongvolwassenen met een lichamelijke beperking aan het sporten wil krijgen. Voor haar inspanningen voor de gehandicaptensport ontvangt ze tijdens de sluitingsceremonie van Sochi 2014 de prestigieuze Whang Youn Dai Award.

Internationale uitstraling

Om de allergrootste sportlegendes uit de Nederlandse geschiedenis te eren, heeft NOC*NSF de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs ingesteld, de Nobelprijs voor de Nederlandse sport. Om in aanmerking te komen voor deze prijs hebben sporters een aansprekende sportcarrière achter de rug met prijzen op Europese- en wereldkampioenschappen, op Olympische danwel Paralympische Spelen. Hun uitstraling is internationaal en aansprekend op meerdere terreinen.

Na het overlijden van de legendarische atlete Fanny Blankers-Koen in 2004, wilde NOC*NSF de haar naam voor altijd verbinden met de sport. Dit resulteerde in de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs. De vijf laatste winnaars van deze prijs bepalen, met de voorzitter van NOC*NSF als juryvoorzitter, samen wie de volgende award krijgt uitgereikt.

Deel dit artikel op social media: