NOC*NSF Sportgala

Nominaties NOS | NOCNSF Sportgala bekend

12 december 2021

NOC*NSF heeft zondag de nominaties bekendgemaakt voor de verkiezing van Sportman, Sportvrouw, Sportploeg, Paralympische sporter en Coach van het Jaar 2020/2021. Op basis van de shortlist die NOC*NSF en de NOS eerder hadden opgesteld, heeft de vakjury onder leiding van voorzitter Bas van de Goor voor iedere categorie drie kandidaten gekozen die vanwege hun prestaties in de afgelopen twee jaar kans maken op een eretitel.

De genomineerden:

Sportman van het jaar 2020/2021

 • Niek Kimmann (wielrennen, BMX)
 • Harry Lavreysen (wielrennen, baan)
 • Max Verstappen (autosport)

Bekijk de juryrapporten

Sportvrouw van het jaar 2020/2021

 • Sifan Hassan (atletiek)
 • Suzanne Schulting (shorttrack)
 • Annemiek van Vleuten (wielrennen, weg)

Bekijk de juryrapporten

Sportploeg van het jaar 2020/2021

 • Baanwielrennen mannen teamsprint
 • Hockeyvrouwen
 • Roeien mannen dubbelvier

Bekijk de juryrapporten

 

Paralympische sporter van het jaar 2020/2021

 • Diede de Groot (rolstoeltennis)
 • Jetze Plat (para-wielrennen en para-triatlon)
 • Vrouwenteam rolstoelbasketbal

Bekijk de juryrapporten

Coach van het jaar 2020/2021

 • Hugo Haak (baanwielrennen)
 • Laurent Meuwly (atletiek)
 • Eelke van der Wal (para-wielrennen)

Bekijk de juryrapporten

Wildcard en stemming

De vakjury mag uitzonderlijke prestaties die na de verkiezingsperiode (maar uiterlijk 19 december) plaatsvinden, ook nog met een wildcard toevoegen aan de genomineerden.

De daadwerkelijke stemming vindt digitaal plaats op maandag 20 en dinsdag 21 december. Topsporters kiezen in de sporterscategorieën, coaches brengen hun stem uit voor de allerbeste coach. De stemmen van de sporters en coaches tellen voor 50 procent mee in de uitslag, de stemmen van de vakjuryleden (die in alle categorieën stemmen) bepalen de overige 50 procent.

Live tv-uitzending

Vanwege de huidige coronamaatregelen is een sportgala in de oorspronkelijke vorm ook dit jaar nog niet mogelijk. Tijdens een live tv-uitzending wordt er teruggeblikt op de mooiste sportmomenten van de afgelopen twee jaar en worden de beste sporters en coach geëerd. Ook is er aandacht voor de Young Talent Award en de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs, waarmee Nederlandse sportlegendes worden onderscheiden voor hun hele oeuvre.  

Het NOS | NOC*NSF Sportgala 2020/2021 is woensdag 22 december vanaf 20.30 uur live te zien bij de NOS op NPO 1 en op NOS.nl en ook te volgen op de radio via NOS Langs de Lijn en de social media-accounts van NOS Sport en TeamNL.

Deel dit artikel op social media: