NOC*NSF Sportgala

Enzo Kuworge winnaar Young Talent Award 2021

22 december 2021
Enzo Kuworge winnaar  Young Talent Award 2021

Gewichtheffer Enzo Kuworge is bij het NOS | NOC*NSF Sportgala uitgeroepen tot Young Talent 2020/2021. De 20-jarige gewichtheffer kreeg de award eerder uitgereikt door judoka Roy Meyer, zo was tijdens de live tv-uitzending te zien.

Enzo Kuworge wordt in 2021 zowel Europees- als wereldkampioen bij de junioren. Op het wereldkampioenschap in Tasjkent (Oezbekistan) verbetert hij met in totaal 411 kilogram (231 kilogram stoten, 180 kilogram trekken) het Europees juniorenrecord en zijn eigen Nederlands record bij de senioren.

Kuworge kwalificeert zich daarmee tevens voor de Olympische Spelen van Tokio. Een bijzondere prestatie, want het is alweer 53 jaar geleden dat er een Nederlandse gewichtheffer op de Spelen actief was. Enzo Kuworge treedt daarmee in de voetsporen van Piet van der Kruk die in Mexico-City negende werd.

Kuworge, zoon van een Ghanese vader en een Nederlandse moeder, behaalt in Tokio bij de zwaargewichten (+109 kilogram) een zeer verdienstelijke zesde plaats. Hij tilt 175 kilo bij het onderdeel trekken en noteert 234 kilo bij het afsluitende stoten. Met een totaal van 409 kilogram komt hij slechts 15 kilo te kort voor de bronzen medaille. 

Verkiezingsprocedure Young Talent

Het Young Talent heeft potentie voor de toekomst. Er wordt verwacht dat het Young Talent zijn of haar stijgende lijn doorzet op seniorenniveau en dat hij of zij kans maakt om het podium van de wereldtop te halen.

De kandidaten voor de Young Talent Award zijn voorgedragen door de bonden, NOC*NSF en de NOS. De individuele vakjuryleden verdiepen zich in de kandidaten, waarna zij in gezamenlijk overleg de winnaar van de Young Talent Award bepalen.

De vakjury 2020/2021 bestaat uit Bas van de Goor (onafhankelijk voorzitter), Fred Buddenberg (vanuit de Nederlandse Sport Pers), Ralf van der Rijst (vanuit NOC*NSF), Foppe de Haan en Marc Lammers (vanuit de coaches), Maarten van der Weijden en Ellen van Langen (vanuit de oud-winnaars FBK/Jaap Eden), Marije Smits (vanuit de Paralympiërs) en Ewoud van Winsen (vanuit de NOS).

Deel dit artikel op social media: