Topsport Sportgala

Sportgala 2019: sportprijzen uitgereikt

18 december 2019
Sportgala 2019: sportprijzen uitgereikt

Handbalsters Sportploeg van 2019

Het Nederlands vrouwenhandbalteam is gekozen tot Sportploeg van het Jaar. Het team van bondscoach Emmanuel Mayonnade won zondag historisch goud op het WK in Japan na een zinderende finale tegen Spanje.

De handbalsters kregen op het Sportgala in de Amsterdamse AFAS Live de meeste stemmen van de sporters en de vakjury. Ze wonnen de verkiezing van Ajax, het Nederlands vrouwenvoetbalteam, de teamsprinters van het baanwielrennen en de roeiers van de dubbelvier.

Sportkoepel NOC*NSF wijzigde in de afgelopen dagen in allerijl de regels om de succesvolle handbalploeg alsnog te kunnen toevoegen aan de genomineerden. Het vrouwenteam, dat dinsdag nog feestelijk werd onthaald op Schiphol bij terugkeer in Nederland, kreeg de bijbehorende Jaap Eden Trofee uit handen van actrice Monic Hendrickx.

De handbalsters van Oranje behaalden in 2015 al zilver op het WK, maar in het Japanse Kumamoto volgde de ultieme bekroning van hun gestage opmars naar de wereldtop. Het toernooi begon nog stroef met een nederlaag tegen Slovenië, maar Oranje richtte zich op en boekte knappe zeges op Servië, Noorwegen en in de halve finale op Rusland. Estavana Polman werd uitgeroepen tot beste speelster van het toernooi, Lois Abbingh was de topscorer met liefst 71 treffers.

Handbalsters Sportploeg 2019 ANP 760 (1)

De handbalsters, Sportploeg van het Jaar

Keet Oldenbeuving krijgt Young Talent Award

Skateboardster Keet Oldenbeuving heeft dit jaar de Young Talent Award gewonnen. De Young Talent Award wordt ieder jaar toegekend aan een groot talent uit de Nederlandse sport.

Haar grootste succes van afgelopen jaar was het behalen van de Europese titel in Rusland. De Utrechtse Oldenbeuving pakte het goud op het olympische onderdeel street. Ze is goed op weg om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Skateboarden staat daar voor het eerst op het programma.

Sifan Hassan Sportvrouw van het Jaar 2019

Atlete Sifan Hassan is gekozen tot Sportvrouw van het Jaar. Ze was dit jaar de ster op de WK atletiek in Doha met wereldtitels op de 1500 meter en 10.000 meter.

De 26-jarige Hassan kreeg bij het Sportgala de meeste stemmen van de sporters en de vakjury. Ze won de verkiezing van wielrenster Annemiek van Vleuten en shorttrackster Suzanne Schulting, die vorig jaar de eretitel in de wacht sleepte.

Hassan was niet aanwezig om de bijbehorende Jaap Eden Trofee in ontvangst te nemen. Ze is momenteel in de Verenigde Staten voor afrondende gesprekken met een nieuwe coach.

Richard Krajicek krijgt FBK Carrièreprijs

Richard Krajicek heeft tijdens het Sportgala de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs ontvangen. De oud-tennisser, die in 1996 Wimbledon op zijn naam schreef, ontving uit handen van Marianne Timmer de bijbehorende plaquette. De oud-schaatsster won de prijs vorig jaar.

De oeuvreprijs is na het overlijden van ‘vliegende huisvrouw’ Blankers-Koen in 2004 in het leven geroepen door sportkoepel NOC*NSF om de allergrootste sportlegendes uit de Nederlandse geschiedenis te eren. De laatste vijf winnaars van deze prijs bepalen steeds samen wie de prijs uitgereikt krijgt.

Richard Krajicek FBK Award ANP 760X380

Richard Krajicek

Mathieu van der Poel uitgeroepen tot Sportman van het Jaar 2019

Wielrenner Mathieu van der Poel is gekozen tot Sportman van het Jaar. De alleskunner op de fiets won dit jaar de wereldtitel veldrijden, de Europese titel mountainbiken en de wegklassiekers Amstel Gold Race en Dwars door Vlaanderen. De 24-jarige Van der Poel won de verkiezing van voetballer Virgil van Dijk en Formule 1-coureur Max Verstappen.

De zoon van oud-wielrenner Adrie van der Poel en kleinzoon van de dit jaar overleden Franse wielerheld Raymond Poulidor was niet aanwezig om de bijbehorende Jaap Eden Trofee in ontvangst te nemen. Hij is in voorbereiding op een druk weekeinde veldrijden.

Jetze Plat Paralympiër van het Jaar

Jetze Plat is voor de tweede keer in zijn carrière uitgeroepen tot Paralympisch Sporter van het Jaar. Dat maakte minister Bruins van VWS bekend tijdens het NOS | NOC*NSF Sportgala. De 28-jarige Plat won dit jaar voor de derde keer zowel de tijdrit als de wegwedstrijd op de WK para-cycling. Voorts veroverde hij voor het vierde jaar op rij de wereldtitel op de para-triatlon.

Plat is een sporter die voortdurend zijn grenzen opzoekt. Hij reed in maart een werelduurrecord op de wielerbaan van Alkmaar op de handbike. In dat uur legt hij maar liefst 44,7 kilometer af. De handbiker en triatleet was zelf niet aanwezig in de Afas Live in Amsterdam om de bijbehorende Jaap Edentrofee in ontvangst te nemen. Hij is op trainingsstage in Spanje. De andere genomineerden in deze categorie waren rolstoeltennisster Diede de Groot en paraskiër Jeroen Kampschreur. 

Hugo Haak Coach van het jaar

Hugo Haak is op het Sportgala uitgeroepen tot beste coach van het afgelopen jaar. De 28-jarige Nieuwegeiner bereikte als bondscoach van de baanwielrenners de wereldtitel met de teamsprinters in februari. Haak is sinds januari bondscoach van de baansprinters. Onder zijn leiding behaalde TeamNL achttien medailles bij de EK, WK en de Europese Spelen.

Naast Haak waren ook Ajax-trainer Erik ten Hag en Sarina Wiegman, bondscoach van de Nederlandse voetbalsters, genomineerd. Vorig jaar ging de eretitel naar twee trainers. Schaatscoach Jac Orie en tennistrainer Raemon Sluiter kregen toen evenveel stemmen.

Hugo Haak ANP 760 (1)

Hugo Haak, beste coach van 2019

Deel dit artikel op social media: