Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs

Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs

Om de allergrootste sportlegendes uit de Nederlandse geschiedenis te eren, is de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs ingesteld. Sporters die hiervoor in aanmerking komen hebben een aansprekende sportcarrière achter de rug met prijzen op Europese- en wereldkampioenschappen, op Olympische dan wel Paralympische Spelen. Hun uitstraling is internationaal en aansprekend op meerdere terreinen.

Na het overlijden van de legendarische atlete Fanny Blankers-Koen op 25 januari 2004 wilde het bestuur van NOC*NSF haar naam voor altijd verbinden met de sport. Uiteindelijk resulteerde dit in de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs. 

Karin Beek creëerde van Fanny een beeld als hordeloopster om zo uiting te geven aan de horden die Fanny ook in haar normale leven heeft overwonnen. De namen van de prijswinnaars zullen op de sokkel van het beeld worden gegraveerd. De winnaars zelf krijgen een persoonlijke penning als blijvende trofee. Het beeld staat in de ontvangsthal van het NOC*NSF-kantoor op Papendal bij Arnhem.

Om een achterstand in te halen heeft NOC*NSF bij de eerst uitreiking direct vijf ex-sporters tegelijk de prijs toegekend. Sindsdien wordt er steeds één sporter gekozen. De jury wordt gevormd door de vijf sporters die de onderscheiding het laatst hebben gekregen. Na ieder jaar wordt de oudste vervangen door de nieuwste winnaar. Voor 2004 bestond de jury uit vijf voormalige chefs de mission, waaronder voorzitter Wim Cornelis.

De kandidaten worden voorgedragen door de georganiseerde sport en moeten voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • De sporter heeft de Nederlandse nationaliteit;
  • De sporter heeft het eind van de actieve sportcarrière bereikt of is ouder dan 40 jaar;
  • De sporter wordt op basis van sportprestaties gewaardeerd, waarbij nationale en internationale uitstraling van belang is;
  • De sporter heeft tijdens zijn of haar sportcarrière of daarna gezorgd voor maatschappelijke impact;
  • De prijs kan bij hoge uitzondering ook postuum toegekend worden.

De winnaars:

2023: Ada Kok
2022: Jan Janssen
2021: Bibian Mentel
2021: Hennie Kuiper
2019: Richard Krajicek
2018: Marianne Timmer
2017: Yvonne van Gennip
2016: Esther Vergeer
2015: Joop Zoetemelk
2014: Rintje Ritsma
2013: Teun de Nooijer
2012: Anky van Grunsven
2011: Edwin van der Sar
2010: Pieter van den Hoogenband
2009: Inge de Bruijn
2007: Peter Blangé
2006: Leontien Zijlaard-van Moorsel
2005: Anton Geesink
2005: Ard Schenk
2005: Johan Cruijff
2005: Nico Rienks
2005: Sjoukje Dijkstra