Sportgeschiedenis Sportgala

Ada Kok ontvangt Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs

20 december 2023
Ada Kok ontvangt Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs

Oud-zwemster Ada Kok heeft tijdens het NOC*NSF Sportgala de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs ontvangen. Jan Janssen, de winnaar van vorig jaar, overhandigde Ada de bijbehorende plaquette in DeFabrique in Utrecht.

Zwemster Ada Kok behoort in de jaren zestig van de vorige eeuw op de vlinderslag tot de wereldtop. Haar internationale opmars begint in 1962 wanneer ze als 15-jarige in Leipzig de Europese titel op de 100 meter vlinderslag verovert. Ook maakt ze deel uit van de zegevierende 4x100 meter wisselslagploeg. Op de Olympische Spelen van 1968 in Mexico verovert de geboren Amsterdamse goud op de 200 meter vlinderslag.

Vier jaar eerder pakt ze in Tokio olympisch zilver op de 100 meter. Met het estafetteteam wordt ze eveneens tweede op de 4x100 meter wisselslag.

Swimming Hall of Fame

In een tijd dat er nog geen WK zwemmen bestaan, wordt Ada Kok driemaal Europees kampioen en eveneens driemaal Sportvrouw van het jaar (1965, 1966 en 1968). Tussen 1963 en 1967 zwemt ze op de 100 meter en 200 meter acht keer een wereldrecord.

Na haar zwemcarrière runt Ada Kok drie jaar een zwemschool in Zuid-Afrika en gaat ze werken voor Speedo. Daarnaast is ze negen jaar voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Olympische Deelnemers. In 1976 wordt ze opgenomen in de International Swimming Hall of Fame, die haar omschrijft als ‘the alltime premier woman butterflyer’.

Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs

Om de allergrootste sportlegendes uit de Nederlandse geschiedenis te eren, heeft NOC*NSF de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs ingesteld. Om in aanmerking te komen voor deze prijs hebben sporters een aansprekende sportcarrière achter de rug met prijzen op Europese- en wereldkampioenschappen, op Olympische dan wel Paralympische Spelen. Hun uitstraling is internationaal en aansprekend op meerdere terreinen.

Na het overlijden van de legendarische atlete Fanny Blankers-Koen in 2004 wilde NOC*NSF de naam van Fanny voor altijd verbinden met de sport. Dit resulteerde in de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs.

Sportlegendes 

De sportlegendes die eerder deze prestigieuze prijs in ontvangst mochten nemen, zijn Sjoukje Dijkstra, Nico Rienks, Johan Cruijff, Ard Schenk, Anton Geesink, Leontien Zijlaard-van Moorsel, Peter Blangé, Inge de Bruijn, Pieter van den Hoogenband, Edwin van der Sar, Anky van Grunsven, Teun de Nooijer, Rintje Ritsma, Joop Zoetemelk, Esther Vergeer, Yvonne van Gennip, Marianne Timmer, Richard Krajicek, Hennie Kuiper, Bibian Mentel (postuum) en Jan Janssen.

De vijf laatste winnaars van deze prijs bepalen steeds samen wie de prijs uitgereikt krijgt.

Weet je wat het is: deze prijs is als een verschrikkelijk mooi kerstcadeau voor mij. Deze prijs is voor mij de kers op mijn verschrikkelijk mooie taart
Ada Kok
63228539 BSR AGENCY Ada

Ada Kok en Jan Janssen (winnaar vorig jaar) - BSR Agency 

Deel dit artikel op social media: