Sportgeschiedenis Sportgala

Jan Janssen krijgt Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs

21 december 2022
Jan Janssen krijgt Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs

Oud-wielrenner Jan Janssen heeft tijdens het NOS | NOC*NSF Sportgala de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs ontvangen. De winnaar van vorig jaar, Hennie Kuiper, overhandigde hem eerder vanavond in AFAS Live in Amsterdam de bijbehorende plaquette. 

Jan Janssen (1940) is een van de meest succesvolle Nederlandse wielrenners aller tijden. De eerste grote triomf in zijn rijke carrière is in 1964, als hij wereldkampioen wordt op de weg. Vanaf dan gaat het snel. In 1967 wint hij de kasseienklassieker Parijs-Roubaix, anderhalve maand later gevolgd door de Ronde van Spanje. Daarmee is hij de eerste Nederlander die het eindklassement van een grote wielerronde op zijn naam schrijft.

Het is de opmaat naar een legendarische Tour de France in 1968. Opnieuw schrijft Janssen geschiedenis door als eerste Nederlander de Ronde van Frankrijk te winnen. De Nootdorper zegeviert in de veertiende rit en in de slotetappe, een tijdrit. Daarmee rijdt hij op de laatste dag de Belg Herman van Springel uit het geel. In zijn carrière wint Janssen zeven touretappes en verovert hij drie keer de groene trui als winnaar van het puntenklassement.

Zesdaagse
Niet alleen op de weg is hij succesvol, ook als baanwielrenner maakt Janssen furore. Zo schrijft hij de zesdaagse van Antwerpen maar liefst drie keer op zijn naam. In 1968 wordt Janssen gekozen tot Sportman van het Jaar. Daarnaast krijgt hij vijf keer de Gerrit Schulte Trofee overhandigd, voor de beste Nederlandse profrenner.

Wanneer Janssen zijn actieve loopbaan beëindigt, laat het fietsen hem niet los. In 1972 begint hij een fietsenfabriek onder zijn eigen naam. Anno 2022 maken liefhebbers hun kilometers nog altijd op een ‘Jan Janssen’, de naam die voor altijd zal staan voor Nederlands wielersucces.

De jury heeft besloten Jan Janssen de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs toe te kennen voor zijn prachtige en uitzonderlijke sportcarrière, waarmee hij jaren mede het gezicht van de Nederlandse topsport heeft bepaald en velen heeft geïnspireerd.

FBK Carrièreprijs
Om de allergrootste sportlegendes uit de Nederlandse geschiedenis te eren, heeft NOC*NSF de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs ingesteld. Om in aanmerking te komen voor deze prijs hebben sporters een aansprekende sportcarrière achter de rug met prijzen op Europese- en wereldkampioenschappen, op Olympische dan wel Paralympische Spelen. Hun uitstraling is internationaal en aansprekend op meerdere terreinen.

Deel dit artikel op social media: