NOC*NSF Sportgala

Nominaties NOS | NOC*NSF Sportgala 2022 bekendgemaakt

11 december 2022
Nominaties NOS NOCNSF Sportgala 2022 bekendgemaakt

De nominaties voor het NOS | NOC*NSF Sportgala 2022 zijn bekend. Wie worden Sportman, Sportvrouw, Sportploeg, Paralympische sporter en Coach van het jaar?

Op basis van de shortlist die NOC*NSF en de NOS eerder publiceerden, heeft de vakjury onder leiding van voorzitter Bas van de Goor voor iedere categorie drie kandidaten gekozen die vanwege hun prestaties in het afgelopen jaar kans maken op een eretitel.

Voor de titel Sportman van het jaar 2022 zijn de volgende sporters genomineerd:

 • Thomas Krol (schaatsen)
 • Harrie Lavreysen (baanwielrennen)
 • Max Verstappen (autosport)

Voor de titel Sportvrouw van het jaar 2022 zijn de volgende sporters genomineerd:

 • Irene Schouten (schaatsen)
 • Suzanne Schulting (shorttrack)
 • Annemiek van Vleuten (wielrennen)

Voor de titel Sportploeg het jaar 2022 zijn de volgende ploegen genomineerd:

 • Estafettevrouwen 4x400 meter (atletiek)
 • Relayploeg vrouwen (shorttrack)
 • Team Jumbo-Visma (wielrennen)

Voor de titel Paralympische sporter van het jaar 2022 zijn de volgende sporters genomineerd:

 • Diede de Groot (rolstoeltennis)
 • Jetze Plat (parawielrennen, paratriatlon)
 • Sanne Voets (paradressuur)

Voor de titel Coach van het jaar 2022 zijn de volgende personen genomineerd:

 • Eelco Meenhorst (roeien)
 • Jeroen Otter (shorttrack)
 • Sarina Wiegman (voetbal)

De vakjury mag uitzonderlijke prestaties die na de verkiezingsperiode (maar uiterlijk 18 december) plaatsvinden, ook nog met een wildcard toevoegen aan de genomineerden.

Stemprocedure
De daadwerkelijke stemming vindt digitaal plaats op maandag 19 en dinsdag 20 december. Topsporters kiezen in de sporterscategorieën, coaches brengen hun stem uit voor de beste coach. De stemmen van de sporters en coaches tellen voor 50 procent mee in de uitslag, de stemmen van de vakjuryleden (die in alle categorieën stemmen) bepalen de overige 50 procent. 

Live tv-uitzending

De live tv-uitzending is een inhoudelijk journalistiek programma met een intieme sfeer waar volop ruimte is voor de bijzondere prestaties van de sporters en coaches in het afgelopen jaar. Tijdens de uitzending wordt het vorig jaar geïntroduceerd concept de ‘Jaap Eden Society’, waarin oud-winnaars de nieuwe winnaars eren, voortgezet en er wordt teruggeblikt op de mooiste sportmomenten van het afgelopen jaar. Ook is er aandacht voor de Young Talent Award en de Fanny Blankers-Koen carrière prijs, waarmee Nederlandse sportlegendes worden onderscheiden voor hun hele oeuvre. De uitzending wordt gepresenteerd door Dione de Graaff en Herman van der Zandt. 

 
Het NOS | NOC*NSF Sportgala 2022 is woensdag 21 december vanaf 20.30 uur live te zien bij de NOS op NPO 1 en op NOS.nl. Via de social media-accounts van NOS Sport en TeamNL wordt hier ook aandacht aan besteed. 

Deel dit artikel op social media: