Topsport Sportgala

NOS | NOC*NSF Sportgala op 21 december

11 november 2022
NOS | NOC*NSF Sportgala op 21 december

Het NOS | NOC*NSF Sportgala vindt dit jaar plaats op woensdag 21 december. Vanuit AFAS live in Amsterdam maakt de absolute top van de Nederlandse sport bekend wie zich Sportman, Sportvrouw, Paralympische sporter, Sportploeg en Coach van het jaar mag noemen. Ook is er aandacht voor de winnaars van de Young Talent Award en de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs.

Het NOS | NOC*NSF Sportgala wordt dit jaar van nieuw elan voorzien. In een inhoudelijk programma - ter vervanging van het gala-concept - is er volop aandacht voor de verhalen van de genomineerde sporters en coaches en de sportprestaties die zij het afgelopen jaar hebben geleverd.

Op het Sportgala wordt een vervolg gegeven aan de vorig jaar geopende 'Jaap Eden Society'. Dit is een gezelschap van oud-winnaars en winnaressen van de Jaap Eden, de prijs die alle Sportmannen, -vrouwen en Paralympiërs van het jaar krijgen bij hun uitverkiezing. Zij zullen samen met de genomineerde sporters en coaches aanwezig zijn en de uitzending van kleur voorzien.

Het NOS | NOC*NSF Sportgala is op woensdag 21 december vanaf omstreeks 20.30 uur live te zien bij de NOS op NPO 1.

Winnaars

De winnaars worden gekozen door de vakjury en sporters (categorieën Sportman, Sportvrouw, Sportploeg, Paralympische sporters) en coaches (categorie Coach). De winnaar van de Young Talent Award wordt alleen door de vakjury gekozen. Met de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs wordt een Nederlandse sportlegende onderscheiden voor diens hele oeuvre. De winnaar wordt bepaald door de laatste vijf winnaars van de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs

Drie nieuwe vakjuryleden                                                                                                

De vakjury kent dit jaar drie nieuwe gezichten. Lisette van der Geest (journalist Algemeen Dagblad), Jelmar Bos (oud-paralympisch atleet) en Toon Gerbrands (oud-coach) vervangen Fred Buddenberg, Marije Smits en Mark Lammers, die hun maximale zittingstermijn hadden bereikt.

“Ooit mocht ik vanwege mijn A-status zelf stemmen, nu mag ik dit weer door mijn rol als sportjournalist”, zegt oud-schaatsster Lisette van der Geest over haar nieuwe rol. “Dat maakt het extra bijzonder om als jurylid op deze manier bij het NOS | NOC*NSF Sportgala betrokken te zijn.”

Jelmar Bos keek als kind thuis vanaf de bank al met bewondering naar het Sportgala. “Ik dacht: ‘Je zal daar maar zitten’. Vijftien jaar later maakte ik voor het eerst het Sportgala als paralympische sporter mee. Het cirkeltje is nu helemaal rond. Ik vind het, als oud-sporter, een enorme eer om in de vakjury van de sportverkiezingen plaats te mogen nemen.”

Toon Gerbrands: “Met 40 jaar ervaring in de topsport waarvan 20 jaar in de volleybalwereld als speler en coach, twaalf jaar algemeen directeur bij profvoetbalclub AZ en acht jaar PSV denk ik met enige senioriteit te kunnen kijken naar de topprestaties die worden geleverd. Dit is voor mij een mooi moment om op het verzoek in te gaan om tot dit gezelschap toe te treden.”

Juryvoorzitter Bas van de Goor, die dit jaar aan zijn tweede termijn begint, is ontzettend blij met het toetreden van de drie nieuwe juryleden. “Alle drie hebben ze op verschillende fronten in de topsport hun sporen verdiend. Het is mooi dat we hun expertise aan de vakjury kunnen toevoegen.”

De vakjury bestaat verder uit Foppe de Haan, Ellen van Langen, Ralf van der Rijst, Maarten van der Weijden en Ewoud van Winsen (NOS).

Deel dit artikel op social media: