Sportdeelname Voel je thuis in de sport

Hockeyvereniging Alecto bouwt maatschappelijke positie uit

Nicole Eysen 2 juli 2020
Hockeyvereniging Alecto bouwt maatschappelijke positie uit

Als je hockey speelt in Leiderdorp, dan ken je LSC Alecto wel, maar ook als je nog nooit gehockeyd hebt, dan kun je in het afgelopen jaar bij de club geweest zijn. Samen met het Nationaal Ouderenfonds heeft Alecto namelijk haar deuren opengezet voor 'OldStars walking hockey' en de 'Clubhuis de Derde Helft'. Waarbij de training volgens het Athletic Skills Model concept garant staat voor een verantwoorde vorm van bewegen.

Koos Koster is bestuurslid bij Alecto en betrokken bij deze initiatieven. "Op ons Nationaal Hockeycongres in januari 2019 ontmoette ik Johan Annema van het Ouderenfonds bij een presentatie van René Wormhoudt over nieuwe, verantwoorde vormen van bewegen voor ouderen. Wij spraken over de mogelijkheden om bij onze vereniging ook 'OldStars walking hockey' te introduceren en gingen we met een kleine projectgroep aan de slag. In september 2019 resulteerde dat in een Clinic Walking Hockey verzorgd door Bovelander Clinics. Dat was echt een vliegende start! Bij de Clinic hadden we ongeveer dertig deelnemers!"

Maatschappelijke rol

Alecto wil graag haar maatschappelijke rol vervullen in de samenleving en heeft daar ook goede mogelijkheden voor. Koster: "We hebben een mooi clubhuis, gelegen in het stadssportpark, waar ook voetbalvereniging RCL gevestigd is. Zij bieden al anderhalf jaar Walking Football aan, dus waarom zouden wij dat niet met Walking Hockey doen? Op het sportpark zijn tal van activiteiten, we zijn voor ouderen goed bereikbaar en daarom proberen we nu ook bij Alecto ons nieuwe aanbod aan de man/vrouw te brengen."

Verantwoord

Wat voor de club wel heel belangrijk is, is dat zij de sportieve activiteiten voor ouderen op een verantwoorde manier aanbieden, zodat blessures voorkomen worden. Het Athletic Skills Model (ASM) is daar uitermate geschikt voor. René Wormhoudt: "ASM richt zich natuurlijk op alle leeftijdsgroepen, maar juist voor ouderen is het zó belangrijk om veelzijdigheid toe te passen, bijvoorbeeld vanuit de invalshoek om beter te leren bewegen. Zo trainen de mensen hun aanpassingsvermogen, zowel mentaal als fysiek en sociaal. Binnen Alecto hebben meerdere trainers een opleiding bij ons gevolgd, en het is goed om te zien hoe dat aanslaat."

Koster vult aan: "Zo zijn er tijdens de training onder andere een aantal balansoefeningen, die voor de ouderen heel waardevol zijn. Inmiddels hebben we op de donderdagochtend een vaste groep van ca. 15 mensen, die meedoen met OldStars walking hockey, maar ook enkelen die alleen aan de warming up meedoen."

Alecto Ouderenhockey760

LSC Alecto biedt hockey voor ouderen op een verantwoorde manier aan.

Laagdrempelig

Alecto probeert voortdurend nieuwe dingen uit. "Zo zijn we op initiatief van het Nationaal Ouderenfonds, samen met de voetbalvereniging RCL en de welzijnsorganisatie Incluzio eind vorig jaar gestart met het 'Clubhuis de Derde Helft'. Het doel van dit initiatief is om de clubhuizen open te stellen voor allerlei laagdrempelige activiteiten voor 55-plussers zoals tafeltennis, biljart, sjoelen of gewoon een kopje koffie drinken.  Het OldStars walking hockey en een valpreventiecursus georganiseerd door Incluzio met 20 deelnemers geeft meteen wat reuring op de donderdagochtend. Laagdrempelig is het sleutelwoord bij alle activiteiten. Zo kan je zonder hockey-ervaring meedoen.  Er zitten ook wel enkele mensen bij, die uit onze trimhockey-afdeling komen, maar het is niet zoals bij voetbal dat je alleen maar mee kunt doen, als je het spelletje beheerst. Dus we kunnen echt héél laagdrempelig blijven, iedereen kan meedoen!"

Wormhoudt bevestigt dat het ASM-concept vooral een structuur biedt in een diversiteit aan beweging. "Mensen moeten het leuk vinden om te bewegen, elkaar te ontmoeten en samen spelvormen te doen. Lachen is heel waardevol! En als daarmee de fitheid toeneemt, voelen ze zich direct ook beter."

We merken dat het voor veel mensen toch best moeilijk is om die eerste stap te zetten.

Drempel overwinnen

Ook met welzijnsorganisatie Incluzio heeft de club nauwe banden. Men wil graag aansluiten bij de lokale behoeften van de ouderen en deze op een verantwoorde manier ondersteunen bij het bewegen en het onderhouden van hun sociale contacten. Koster: "We merken dat het voor veel mensen toch best moeilijk is om die eerste stap te zetten. Daarom roepen we onze deelnemers op om bijvoorbeeld eens de buurvrouw of buurman mee te nemen. Op dit moment zijn we bezig met flyers en algemene posters te laten drukken, want je moet de mensen eerst over de drempel krijgen. Als we ze eenmaal hier hebben, dan kunnen we samen kijken wat zij graag willen. Wat ons betreft is veel mogelijk: we hebben er al aan gedacht onze accommodatie uit te breiden met een jeu de boules baan. Er valt zoveel moois te bedenken!"

Deel dit artikel op social media: