NOC*NSF Coronavirus en sport

Sport en Cultuur roepen op: Bewaar je ticket, geniet later

11 april 2020
Sport en Cultuur roepen op: Bewaar je ticket, geniet later

Nederlandse theaters, concertzalen, poppodia, evenement- en sportorganisatoren, musea en festivals vragen bezoekers om hun tickets te behouden en zo de culturele sector en de sport te steunen. Deze sectoren hebben in gezamenlijkheid een regeling ontwikkeld, met ondersteuning van de ministeries van OC&W en VWS.   

COVID-19 raakt ons allemaal, ook de culturele sector en de sport. Veel voorstellingen, festivals, wedstrijden en concerten worden noodgedwongen verplaatst of afgelast; musea en monumenten sluiten hun deuren. De verschillende brancheverenigingen slaan de handen ineen en roepen hun bezoekers op om hun ticket te bewaren tot de deuren weer opengaan: Bewaar je ticket, geniet later.

Het is fijn dat het gelukt is om met behoud van alle rechten die het sportpubliek natuurlijk heeft, een sector overstijgende werkwijze te vinden die het organisatoren mogelijk maakt in deze moeilijke tijden te overleven.
Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF

Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF: “We leven in een onwerkelijke tijd. Iedere dag nog lopen de cijfers met het aantal besmettingen op, net als het aantal ziekenhuisopnames en overleden patiënten. Door de terecht genomen maatregelen zie je dat zowel in de cultuur als in de sport belangrijke publieksevenementen niet door gaan of zijn uitgesteld. Dit geeft in de sport en de cultuur grote financiële problemen, vooral bij de organisatoren van deze evenementen."

"Dat kunnen verenigingen, sportbonden en ook voor de sportbelangrijke organisatiebureaus zijn. Het is fijn dat het gelukt is om met behoud van alle rechten die het sportpubliek natuurlijk heeft, een sector overstijgende werkwijze te vinden die het organisatoren mogelijk maakt in deze moeilijke tijden te overleven.”

Passend aanbod

De regeling bestaat uit passende oplossingen voor de houders van tickets, de bezoekers. Er wordt zoveel mogelijk gezocht naar nieuwe data voor de evenementen die nu geen doorgang kunnen vinden en het oorspronkelijke ticket blijft gewoon geldig. Is zo’n verplaatsing niet mogelijk, dan wordt het evenement definitief afgelast. Is de houder van het ticket verhinderd op de nieuwe datum, dan krijgt de houder van het ticket een voucher ter waarde van de oorspronkelijke ticketprijs, inclusief (service)kosten, die dan later ingewisseld kan worden.

Hierdoor kunnen bezoekers alsnog genieten van een vervangende voorstelling, wedstrijd, festival, concert of tentoonstelling. Ticketkopers worden door de betreffende organisator geïnformeerd over de praktische afhandeling van hun evenement en tickets. Ook kunnen ticketkopers in veel gevallen ervoor kiezen om hun ticket om te zetten in een donatie, waarmee zij sportorganisaties, sporters, en de mensen achter de schermen steunen.

We kunnen sportverenigingen, organisatoren, sportevenementen -en wedstrijden enorm helpen door je ticket te bewaren voor een later moment. Daarnaast roep ik iedereen op om het lidmaatschap van je eigen sportvereniging te behouden.
Martin van Rijn, minister van Medische Zorg en Sport

De regeling wordt ondersteund door de minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en door de minister van Sport, Martin van Rijn. Van Rijn hierover: “De sportsector wordt flink geraakt door de gevolgen van het coronavirus. We kunnen sportverenigingen, organisatoren, sportevenementen -en wedstrijden enorm helpen door je ticket te bewaren voor een later moment. Daarnaast roep ik iedereen op om het lidmaatschap van je eigen sportvereniging te behouden. Zo helpen we samen de sportaanbieders overeind te houden”. 

Bewaarjeticket Genietlater Logo760

Bewaar je ticket, geniet later

Geniet later

Met ‘Bewaar je ticket, geniet later’ wordt een beroep gedaan op de houders van tickets om hun bezoek aan hun favoriete podium of sportevent uit te stellen. Daardoor kunnen de culturele sector en de sport de grote economische klap die hen treft door de coronacrisis, deels opvangen. Dit geeft bovendien de ruimte om te werken aan nieuwe evenementen in de toekomst.

Niet alleen de organisatoren, sportorganisaties, sporters en artiesten worden hiermee geholpen, maar juist ook de mensen achter de schermen die deze evenementen mede mogelijk maken zoals technici, leveranciers, creatieven en andere werknemers en zelfstandigen in de culturele en sportsector.

De organisatoren hebben er uiteraard begrip voor als houders van tickets om welke reden dan ook niet van deze regeling gebruik willen of kunnen maken; zij kunnen alsnog hun geld terugvragen. De wijze waarop de restitutie verloopt is omschreven in de ‘Regeling ticketgelden coronacrisis’ en is gerelateerd aan de datum van het (oorspronkelijke of verplaatste) evenement.

Meer informatie over ‘Bewaar je ticket, geniet later’ kun je vinden op bewaarjeticket.nl en voor Engelstaligen op saveyourticket.nl

Deel dit artikel op social media: