Terug naar toen: de Olympische Spelen van Londen 1948
Fanny Blankers-Koen
Naam: Fanny Blankers-Koen
Geboren: 26 april 1918 te Baarn
Overleden: 25 januari 2004 Hoofddorp
Sport: atletiek
Olympische Spelen Helsinki 1952
Onderdeel: 100 meter
Prestatie: niet gestart in de halve finale
Onderdeel: 80 meter horden
Prestatie: in de finale na de derde horde gestopt
Olympische Spelen London 1948
Onderdeel: 100 meter
Prestatie: goud, tijd: 11,9 sec
Onderdeel: 200 meter
Prestatie: goud, tijd 24,4 sec.
Onderdeel: 80 meter horden
Prestatie: goud, tijd 11,2 sec. (nieuw olympisch record)
Onderdeel: 4 x 100 meter estafette
Prestatie: goud, tijd: 47,5 sec.
Olympische Spelen Berlijn 1936
Onderdeel: 4 x 100 meter estafette
Prestatie: vijfde plaats in 48,8 sec.
Onderdeel: hoogspringen
Prestatie: ex aequo zesde plaats met 1:55 m
Londen
De snelste huisvrouw ter wereld zette Nederland voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog weer op de wereldkaart met vier gouden medailles op de Olympische Spelen van 1948 in Londen. Holland sprak weer een woordje mee en als dank kreeg ze van de buurt een fiets, ‘omdat ze nu lang genoeg gelopen had.’ De huldiging toen ze terugkeerde was het grootste feest dat Nederland sinds de bevrijding had meegemaakt.
Berlijn
In 1936 deed ze al mee aan de Olympische Spelen in Berlijn – nog als de ongetrouwde Fanny Koen. Bij het hoogspringen werd ze zesde en vijfde op de 4x100 meter estafette. Door de oorlog moest ze twaalf jaar wachten op de volgende Spelen – inmiddels als echtgenote van haar coach Jan Blankers. In 1952 werd haar deelname in Helsinki een drama door een steenpuist. Volgens haar toenmalige kamergenoot in Helsinki Puck van Duyne-Brouwer zat die op een heel vervelende plek, ‘ongeveer waar u nu op zit.’
Tijdens haar loopbaan was ze houdster van 21 wereldrecords en 58 Nederlandse titels. In 1999 werd ze door de internationale atletiekfederatie IAAF uitgeroepen tot de beste vrouwelijke atlete van de twintigste eeuw.
Chef d'equipe
Op de Olympische Spelen van 1960, 1964 en 1968 was ze chef d’equipe. In 1981 startten de Fanny Blankers-Koen Games in Hengelo, een jaarlijks terugkerend evenement. Nog tijdens haar leven werden straten naar haar vernoemd, waaronder in Zutphen.
Tot het sporterfgoed van NOC*NSF behoren de spikes waarop Blankers-Koen in 1948 haar gouden medailles won. Ook in het Historisch Museum Haarlemmermeer zijn persoonlijke attributen van Blankers-Koen te bewonderen.
Een schaduwkant in deze loopbaan is hoe eind jaren veertig de bliksemsnelle opkomst van de Friese atlete Foekje Dillema door Jan en Fanny Blankers-Koen in de kiem zou zijn gesmoord door over haar te zeggen dat ze een man zou zijn. Dillema werd hierop inderdaad geschorst, maar het is nooit onomstotelijk bewezen dat de familie Blankers-Koen hierachter zat.
Na het overlijden van Fanny Blankers-Koen op 25 januari 2004 wilde het bestuur van NOC*NSF haar naam voor altijd verbinden met de sport. Uiteindelijk resulteerde dit in de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs.
Bronnen:
• www.sportgeschiedenis.nl
• www.nocnsf.nl
• Olympisch Oranje, Ton Bijkerk (Tirion Sport, 2008)
• Foto: ANP Photo