Ziekte Diagnose
Voor het registreren van een ziekte, infectie of een ander probleem aan een orgaansysteem kan er een ziekte diagnose worden aangemaakt. Het nauwkeurig registreren van ziektes is van het belang voor het monitoren van de gezondheid en inzetbaarheid van de sporters en kan ondersteunen bij het opstellen van gezondheids- en infectieprotocollen.
Werkwijze
Het vastleggen van een ziekte diagnose kent drie onderdelen:
- Het aanmaken en koppelen van consulten
- Het registreren van de diagnose
- Het afsluiten van de diagnose bij volledig herstel
Het aanmaken en koppelen van een consult
Wanneer je als (sport)arts een nieuwe ziekte diagnose gaat vastleggen, dan wordt deze aangemaakt via Gegevens Invoer of via de Favorieten. De eerste stap in het vastleggen van de diagnose is het aanmaken van een consult. Voor meer informatie over het invullen van consulten, klik hier.
Betreft het een vervolgconsult van een diagnose die al eerder is vastgelegd, open deze diagnose dan via het voorpagina dashboard of via de Hub. In het Consulten gedeelte vind je een chronologisch overzicht van eerder vastgelegd consulten.
Opmerking: Als het niet direct duidelijk is of het een ziekte of blessure betreft, maak dan via de voorpagina direct een consult aan. Dit doe je dan niet via de ziekte of blessure diagnose.
Als tijdens het invullen van het consult duidelijk wordt welk type diagnose het betreft, dan kan deze aangemaakt worden vanuit het consultformulier.
Opmerking 2: Is het ook na/tijdens het invullen van een consult nog niet mogelijk om een diagnose te stellen, dan kan het consult ook zonder koppeling opgeslagen worden. Het is altijd mogelijk om, met terugwerkende kracht, een consult aan een diagnose te koppelen. Dit gaat via de Link optie in het Consult gedeelte.
Het registreren van de diagnose
Na het invullen van het consult word je teruggeleid naar het ziekte diagnose formulier. Op basis van het verrichte consult, leg je een diagnose vast in het diagnose gedeelte. De structuur van de diagnose registratie is gebaseerd op het IOC Consensus Statement.
De vijf meest voorkomende orgaansystemen worden als eerste getoond. Voor een meer zeldzame aandoening vind je via Overige de andere orgaansystemen.
Naast het orgaansysteem kan ook een zijde (indien van toepassing), de etiologie van de aandoening, de infectieverwekker (in geval van een infectie), de ziektehistorie en een conclusie worden vastgelegd.
Het is mogelijk om een diagnose, bij voortschrijdend inzicht, continu aan te vullen en aan te passen.
Het afsluiten van een diagnose
De derde stap in de registratie van een diagnose is de afsluiting wanneer de sporter volledig hersteld is. Het nauwkeurig afronden van diagnosen is cruciaal in het verkrijgen van een goed inzicht in de impact die ziektes en blessures hebben op de gezondheid en de inzetbaarheid van de sporter. Na het afsluiten van een ziekte berekent het systeem op basis van start- en einddatum hoe lang de ziekte geduurd heeft. Ook het aantal gemiste trainingsdagen en wedstrijden is hier vast te leggen.
Mocht een ziekte binnen afzienbare tijd (max. 4 weken) terugkeren, dan kan een eerder afgesloten diagnose ook weer heropend worden. De afgesloten diagnose is niet zichtbaar in het voorpagina dashboard, maar kan gevonden worden via Doctor Hub → Ziekte → Hersteld. Door de vraag 'volledig hersteld' terug te zetten van Ja naar Nee, wordt de diagnose ook weer zichtbaar op het voorpagina dashboard.