Coronavirus en sport oud

Sinds dinsdag 15 december is Nederland ter bestrijding van het coronavirus in een strenge lockdown om contacten tot een minimum te beperken. Voor de sport betekent dit dat in ieder geval tot en met 2 maart sporten in een binnenruimte niet is toegestaan. Buiten kan onder voorwaarden wel gesport worden. Er geldt een avondklok tussen 21.00 uur en 04.30 uur.

Buiten mag iedereen vanaf achttien jaar alleen sporten op anderhalve meter afstand en alleen individueel of in teamverband met niet meer dan twee personen. Wedstrijden zijn niet toegestaan, kantines, douches en kleedkamers zijn gesloten.

Voor de topsport en de jeugd tot achttien jaar gelden uitzonderingen. De jeugd tot achttien jaar mag buiten blijven sporten in teamverband zonder dat ze anderhalve meter afstand in acht hoeven te nemen, de competitie ligt wel stil.

Per 17 december mogen topsporters die actief zijn in topsportcompetities weer, onder voorwaarden, in grote groepen trainen en wedstrijden spelen. Het gaat daarbij om een selecte groep van 1000 voetballers en 5000 topsporters uit andere competities. Voetballers in de Eredivisie en Eerste divisie, voetbalsters in de eredivisie en topsporters met een status mochten al trainen en wedstrijden spelen op aangewezen topsportlocaties. Lees hier meer over het verantwoord opstarten van de topsportcompetities en zie hier op welke accommodaties deze topsportcompetities gehouden worden.

Het overzicht van de maatregelen voor de sport vind je hier op de website van de Rijksoverheid.

Het blijft bij de sportbeoefening belangrijk dat er zoveel mogelijk voor en na het sporten door en tot de deelnemers ouder dan 18 jaar anderhalve meter afstand wordt gehouden en dat de hygiënevoorschriften van het RIVM worden nageleefd. Daarnaast moet worden voldaan aan de richtlijnen dat je thuisblijft als je ziek of verkouden bent of als iemand uit jouw huishouden positief op het coronavirus is getest.

Routekaart heropenen sport

Op dit moment zit Nederland in een strenge lockdown. Dat betekent dat sport wel mogelijk is, maar wel veel beperkingen kent. Het ministerie van VWS heeft NOC*NSF, de sportbonden, VSG, POS en de andere landelijke sportorganisaties gevraagd om gezamenlijk te verkennen op welke manier de sport het best passend kan worden opgenomen in de routekaart coronamaatregelen van de Rijksoverheid. Wij bedoelen hier nadrukkelijk de sport in de meest brede zin, van sportverenigingen en sportschool tot individuele hardloper en thuisfitnesser.

Actuele hoofdvraag: Welke mogelijkheden van versoepeling achten wij haalbaar bij het afschalen van het huidige niveau 4/5 (lockdown / zeer ernstig) naar niveau 4 (zeer ernstig)? En hoe verder af te schalen tot uiteindelijk het niveau waakzaam?

Bekijk hier de routekaart heropening sport en hier de motivaties en onderbouwing van het heropeningsplan sport.

Veel vragen over coronavirus en sport

Bij NOC*NSF komen veel vragen binnen over het coronavirus en sport. We hebben een lijst met veelgestelde vragen en de antwoorden op die vragen opgesteld, dit is hieronder te vinden.

COVID-19 en de sport

In de regio Wuhan in China is in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus gestart. Daarna is gebleken dat het virus ook in andere landen waaronder ook Nederland aanwezig is. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. Symptomen van de ziekte COVID-19 zijn met name koorts en luchtwegklachten.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO en het RIVM houden de verspreiding nauwgezet in de gaten. In Nederland is het RIVM de organisatie die alle informatie heeft en voor de voorlichting over het verloop en de aanpak in Nederland zorgt. Op dit moment gaat het om het afremmen van de verspreiding en om het verzorgen van diegenen die dat nodig hebben. 

Op de hierboven genoemde website staan ook de adviezen over de zelf te nemen voorzorgsmaatregelen en wat te doen als je uit een van de risico gebieden terug naar Nederland reist. Het RIVM heeft alle huisartsen en GGD’s van alle noodzakelijke informatie voorzien.

Topsport en corona

Per 17 december mogen topsporters die actief zijn in topsportcompetities weer, onder voorwaarden, in grote groepen trainen en wedstrijden spelen. Het gaat daarbij om een selecte groep van 1000 voetballers en 5000 topsporters uit andere competities. Voetballers in de Eredivisie en Eerste divisie, voetbalsters in de eredivisie en topsporters met een status mochten al trainen en wedstrijden spelen op aangewezen topsportlocaties.

Deelname aan sportevenementen in het buitenland

Voor de deelname aan sportevenementen in het buitenland gelden dezelfde adviezen als voor reizen om andere redenen zoals vakantie of werk. NOC*NSF raadt het volgende aan als het om het deelnemen aan sportevenementen in het buitenland gaat.  

Internationale sportevenementen in Nederland

Sinds de uitbraak van het corona-virus worden wereldwijd preventieve maatregelen getroffen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Bij de organisaties die internationale sportevenementen in Nederland op de planning hebben staan, leven allerlei vragen over mogelijke gevolgen van de verspreiding van het virus voor hun evenement.