Coronavirus en sport

Veel vragen over coronavirus en sport

Bij NOC*NSF komen veel vragen binnen rond de uitbraak van het nieuwe coronavirus. We hebben de veelgestelde vragen en antwoorden op deze vragen hieronder op een rij gezet. 

Maatregelen voor de sport

Per 1 juli is het kabinet voor Nederland van een ‘intelligente lockdown’ naar ‘ruimte met regels’ gegaan: alle sportaccommodaties en sportkantines mogen open en ook senioren hoeven net als de jeugd onderling tijdens het sporten geen anderhalve meter afstanden meer te houden, waardoor het organiseren van wedstrijden dan weer mogelijk is. 

In de praktijk houdt dit in dat alle binnen- en buitensporten weer actief kunnen worden beoefend, inclusief het organiseren van competities, onder voorwaarden met publiek. Ook de zogenaamde contactsporten kunnen sporten.

Het blijft daarbij belangrijk dat er zoveel mogelijk voor en na het sporten door en tot de deelnemers ouder dan 18 jaar anderhalve meter afstand wordt gehouden en dat de hygiënevoorschriften van het RIVM worden nageleefd. Daarnaast moet worden voldaan aan de richtlijnen dat je thuisblijft als je ziek of verkouden bent of als iemand uit jouw huishouden positief op het coronavirus is getest.

Vanwege het in de zomer opgelopen aantal besmettingen heeft het kabinet op 10 augustus enkele landelijke maatregelen aangescherpt. Bovendien is het nu ook mogelijk dat naast deze landelijke maatregelen er regionaal of per gemeente extra maatregelen worden opgelegd. Meer daarover kun je lezen in het protocol verantwoord sporten.

Horecavoorzieningen

Sportkantines, terrassen  en zelfstandige restaurants op sportlocaties zijn open. De rijksoverheid heeft hiervoor duidelijke regels. In het protocol verantwoord sporten worden deze toegelicht.

Bezoekers en toeschouwers op accommodatie

Het protocol verantwoord sporten is leidend voor de bepalingen over de 1,5 meter afstand, de maximumbezoekers aantallen per accommodatie en de stromen van toeschouwers en publiek. Voor de verenigingen leidt dit tot vragen hoe daarmee om te gaan op hun accommodatie. Om de verenigingen daarin te ondersteunen is een Handreiking toeschouwers bij sportwedstrijden opgesteld over de spelregels, belangrijkste vragen en tips daarvoor.

Evenementen

Evenementen zijn toegestaan, waarbij de basisregels voor iedereen in acht genomen moeten worden. Voor evenementen gelden dezelfde regels als andere activiteiten binnen en buiten, met de anderhalve meter afstand houden als verplichte regel. Bij buiten geldt daarbij een maximum aantal van 250 personen en geen maximum aantal bij vaste zitplaatsen en reservering en een gezondheidscheck vooraf. Voor binnen geldt een maximum van honderd personen en geen maximum aantal bij vaste zitplaatsen en reservering en een gezondheidscheck vooraf. 

Rond de organisatie van een evenement wordt ook rekening gehouden met het vervoer, zodat de druk op het openbaar vervoer beperkt blijft. Het blijft aan de lokale autoriteiten om te bepalen of organisatoren hun activiteit voldoende op 1,5 meter in kunnen richten. En of er nog aan andere specifieke voorwaarden moet worden voldaan. De procedure voor het aanvragen van een vergunning kost tijd.

Aangepaste regels per veiligheidsregio

Voor de volgende zes Veiligheidsregio’s gelden er aangepaste regels per zondag 20 september 18.00.
Gemeenten per veiligheidsregio:

 • Amsterdam-Amstelland: Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Ouder-Amstel, Uithoorn
 • Haaglanden: ’s-Gravenhage, Delft, Leidschendam-Voorburg, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Wassenaar, Westland, Zoetermeer
 • Holland-Midden: Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Krimpenerwaard, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten, Waddinxveen, Zoeterwoude, Zuidplas
 • Kennemerland: Beverwijk, Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Uitgeest, Velsen, Zandvoort
 • Rotterdam-Rijnmond: Albrandswaard, Barendrecht, Brielle, Capelle aan den IJssel, Goeree-Overflakkee, Hellevoetsluis, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland, Maassluis, Nissewaard, Ridderkerk, Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Westvoorne
 • Utrecht: Amersfoort, Baarn, Bunnik, Bunschoten, De Bilt, De Ronde Venen, Eemnes, Houten, IJsselstein, Leusden, Lopik, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Renswoude, Rhenen, Soest, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Vijfheerenlanden, Wijk bij Duurstede, Woerden, Woudenberg, Zeist

FAQ over aangepaste regels per veiligheidsregio

  • Ja, de meldplicht geldt in de genoemde veiligheidsregio’s voor elke afzonderlijke ruimte binnen  en op buitensportaccommodaties waar meer dan 50 personen tegelijk zijn. Dat melden kan in een keer voor een langere periode, bijvoorbeeld: “tot eind december 2020 hebben we elke dinsdag, woensdag, zaterdag en zondag meer dan 50 personen op de accommodatie”. Melden uiterlijk 48 uur voor die samenkomst. Bij de melding dient aangegeven te worden wie per samenkomst toezicht houd(t)en vanuit de vereniging.

  • Deze maatregel raakt de sport niet wat toegestane aantallen betreft tenzij een sportteam zelf uit meer dan 50 personen bestaat of je voor een specifiek gezelschap van meer dan 50 personen wat organiseert zoals een bedrijfsuitje op je sportpark.

  • Voor ‘gezelschappen’ geldt de begrenzing van 50 personen. Dit geldt NIET in de sport. Dit zou wel gelden als er teams zouden zijn van meer dan 50 personen (die er in geen enkele sport zijn), of als een groep van meer dan 50 personen met elkaar naar een fitnesscentrum of sportvereniging zou gaan, wat niet het geval is;

  • De veiligheidsregio’s die het betreft zullen dit proces zelf vormgeven. Dat melden kan in een keer voor een langere periode, bijvoorbeeld: “tot eind december 2020 hebben we elke dinsdag, woensdag, zaterdag en zondag meer dan 50 personen op de accommodatie”. Melden uiterlijk 48 uur voor die samenkomst. Bij de melding dient aangegeven te worden wie per samenkomst toezicht houd(t)en vanuit de vereniging.

   Tot duidelijk is hoe er bij de veiligheidsregio’s gemeld moet worden is ons advies contact op te nemen met de eigen gemeente wanneer je verwacht dat er meer dan 50 personen aanwezig zijn op je complex om dat bij hen aan te melden of aan hen te vragen hoe je dit aan kan melden.

  • In de meeste sportprotocollen is een corona-coördinator voorgeschreven. Deze persoon is aanspreekpunt voor de handhaving bij de sportaanbieder. Deze persoon vervult ook de rol van toezichthouder. Belangrijk is dat deze corona-coördinator bekend is met naam en telefoonnummer, dit kunnen meerdere personen zijn.

  • In de meeste sportprotocollen is een corona-coördinator voorgeschreven. Bij commerciële sportaanbieders mag dit een medewerker of de eigenaar/exploitant zijn. Deze persoon is aanspreekpunt voor de handhaving bij de sportaanbieder. Deze persoon vervult de rol van toezichthouder.

  • Nee, de toezichthouder is niet aansprakelijk, maar dient wel toe te zien op het naleven van de regels.

  • De rol van toezichthouder kan afgewisseld worden, mits de rol te allen tijde herkenbaar belegd is.

  • Vanaf 0.00 ‘s nachts geen nieuwe bezoekers en gaat de muziek uit om 0.00 ‘s nachts. Uiterlijk om 01.00 is de sportkantine dicht.

COVID-19 en de sport

In de regio Wuhan in China is in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus gestart. Daarna is gebleken dat het virus ook in andere landen waaronder ook Nederland aanwezig is. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. Symptomen van de ziekte COVID-19 zijn met name koorts en luchtwegklachten.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO en het RIVM houden de verspreiding nauwgezet in de gaten. In Nederland is het RIVM de organisatie die alle informatie heeft en voor de voorlichting over het verloop en de aanpak in Nederland zorgt. Op dit moment gaat het om het afremmen van de verspreiding en om het verzorgen van diegenen die dat nodig hebben. 

Op de hierboven genoemde website staan ook de adviezen over de zelf te nemen voorzorgsmaatregelen en wat te doen als je uit een van de risico gebieden terug naar Nederland reist. Het RIVM heeft alle huisartsen en GGD’s van alle noodzakelijke informatie voorzien.