Sinds dinsdag 15 december is Nederland ter bestrijding van het coronavirus in een strenge lockdown om contacten tot een minimum te beperken. Voor de sport betekent dit dat in ieder geval tot en met 27 april sporten in een binnenruimte niet is toegestaan. Buiten kan onder voorwaarden wel gesport worden.  

Buiten mag de jeugd tot en met 26 jaar op sportaccommodaties in teamverband blijven sporten zonder dat ze anderhalve meter afstand in acht hoeven te nemen. De competitie ligt wel stil, onderlinge wedstrijden binnen de eigen club zijn toegestaan. Iedereen vanaf 27 jaar mag alleen sporten op anderhalve meter afstand en alleen individueel of in teamverband met maximaal vier personen, op een buitensportaccommodatie. Wedstrijden zijn niet toegestaan, kantines, douches en kleedkamers zijn gesloten.

Zwemles is weer mogelijk voor kinderen tot en met 12 jaar.

Het kabinet wil per 19 mei de tweede stap in het heropeningsplan zetten, als de cijfers rond het coronavirus zich gunstig blijven ontwikkelen. Premier Mark Rutte maakte wel het voorbehoud dat wanneer de cijfers de komende dagen toch tegenvallen, het kabinet op maandag 17 mei op de pauzeknop kan drukken. Zodra de versoepelingen definitief worden doorgevoerd, passen wij ons dossier met de FAQ en het protocol Verantwoord Sporten zo spoedig mogelijk aan. 

Sinds 17 december mogen topsporters die actief zijn in topsportcompetities, onder voorwaarden, in grote groepen trainen en wedstrijden spelen. Het gaat daarbij om een selecte groep van 1000 voetballers en 5000 topsporters uit andere competities. Voetballers in de Eredivisie en Eerste divisie, voetbalsters in de eredivisie en topsporters met een status mochten al trainen en wedstrijden spelen op aangewezen topsportlocaties. Lees hier meer over het verantwoord opstarten van de topsportcompetities en hier voor een overzicht op welke accommodaties die topsportcompetities gehouden worden.

Dit protocol gaat uit van de per 28 april 2021 geldende landelijke maatregelen. 

Dit protocol is juridisch gezien een advies voor het handelen op buiten- en binnen-sportaccommodaties en in de openbare ruimte.

Het protocol is inhoudelijk in lijn met de tijdelijke wet COVID-19, geldend van 27-11-2020 t/m heden.

NOC*NSF heeft een lijst met veelgestelde vragen opgesteld over het sportprotocol en corona. Heb je een vraag en kun je het antwoord niet vinden? Neem dan contact op met je gemeente of de supportdesk van NOC*NSF (sportsupport@nocnsf.nl).

Noot: mogelijk worden er nog aanpassingen gedaan in dit document. Via de link hierboven vind je altijd de meest actuele versie (laatste update 30 april). De in de persconferentie van 11 mei aangekondigde en per 19 mei geldende versoepelingen worden verwerkt in dit protocol zodra het kabinet het gemaakte voorbehoud intrekt.

Noot: mogelijk worden er nog aanpassingen gedaan in dit document. Via de link hierboven vind je altijd de meest actuele versie (laatste update 15 december). 

Staat je vraag hier niet bij, dan kun je contact opnemen met

Staat je vraag hier niet bij, dan kun je contact opnemen met

sportsupport@nocnsf.nl

whatsapp: 06-82488768