Video is historisch gezien een van de eerste technologieën die werd gebruikt om sporters te analyseren en zo de prestatie te verbeteren. Tegenwoordig is het gebruik van video nog steeds een van de meest gebruikte technieken die in veel sporten wordt toegepast. De technologie wordt wel steeds geavanceerder en de mogelijkheden worden ook steeds groter:

  • Directe feedback: binnen paar seconden terugkijken van een actie of oefening. Groot scherm waarop de beelden met een paar seconden vertraging worden weergegeven. Vaste installatie in verschillende trainingsfaciliteiten
  • Technische analyse. Hoe wordt een beweging uitgevoerd: welke hoeken, op welke snelheid.
  • Tactische analyse. Voornamelijk bij team- en balsporten. Hierbij worden gebeurtenissen op de videobeelden handmatig ‘getagged’. Deze informatie wordt gebruikt om statistieken van de wedstrijd te genereren en voor het herkennen van patronen; ook om tactiek van tegenstander te analyseren. Ter voorbereiding op komende wedstrijd en als analyse achteraf.

Er zijn veel verschillende softwarepakketten op de markt die allemaal voor- en nadelen hebben. Afhankelijk van de specifieke toepassing wordt er een selectie gemaakt. Recente ontwikkeling is software op basis van Artificial Intelligence (AI) voor automatische analyse van videobeelden. Zowel voor technische als tactische analyse.

Hardware die voor videoanalyse wordt ingezet verschilt ook per toepassing. Zo worden netwerkcamera’s gebruikt in trainingsaccommodaties voor vaste feedbackopstellingen. Andere voorbeelden zijn handicams voor filmen op locatie, high-speed camera’s, en actioncams.