Rie Beisenherz

Naam: Rie Beisenherz 
Geboren: 8 september 1901 te Amsterdam
Overleden: 12 april 1992 te Bussum

Olympische Spelen VI Antwerpen 1920
Sport: zwemmen
Onderdeel: 100 meter vrije slag
Prestatie: in de eerste serie als derde geëindigd in 1 min. 22,6 sec.

Je mag haar de Aletta Jacobs van de sport noemen. Waar de feministe Jacobs als eerste vrouw een universitaire studie mocht volgen én afronden, was Rie Beisenherz de eerste Nederlandse deelneemster aan de Olympische Spelen. Het was in de tijd dat kiesrecht voor vrouwen nog in de maak was. Roken of sporten, alledaagse bezigheden voor mannen, waren voor vrouwen taboe, of op zijn minst onbetamelijk. Niet dat ze het niet deden. Al in 1880 doken vrouwen in Amsterdam in verenigingsverband het water in, veelal gekleed in badpakken die het gehele lichaam bedekten.

Beisenherz was ook lid van deze Amsterdamse Dames Zwemclub (ADZ). Ze leerde er hard zwemmen. Toen de voorzitter van de zwembond zag hoe snel zij op het Amsterdamse IJ de 100 meter zwom, werd zij uitverkoren om als eerste vrouw ons land te vertegenwoordigen op de Spelen van 1920 in Antwerpen. Beisenherz keek er haar ogen uit. Vooral naar de Amerikaanse dames tegen wie ze moet zwemmen. “Ik weet nog hoe we daar bij de start stonden”, vertelde ze achteraf. “Die meiden diep door de knieën en ik stond er als een pilaar bij. Nou, toen ben ik ook maar zo’n beetje door mijn knieën gezakt… Ik zwom zo hard ik kon, voor mijn gevoel had ik nog nooit zo hard gezwommen. Maar ik werd derde en dat was niet voldoende om verder te komen.”

Het was ook een beetje gek, daar in Antwerpen. De baanlengte bedroeg niet 50, maar 100 meter. Bovendien werd er gestart vanuit het water. Maar daar had natuurlijk iedereen last van. Het is dan ook niet het resultaat dat achteraf telt. Wel het schijnbaar simpele gegeven dát zij er was, dat een vrouw haar krachten kon meten met de internationale top. Zij plaveide de weg voor latere toppers als Marie ‘Zus’ Braun (goud in Amsterdam 1928) en Willy den Ouden die in 1932 als veertienjarige zilver won op de Spelen in Los Angeles. En natuurlijk Rie Mastenbroek: drie keer goud en een keer zilver op de Spelen in Berlijn, 1936.

Bronnen:
• 100 jaar Nederland op de Olympische Spelen (Arko Sports Media, 2012)
• Statistische gegevens: Olympisch Oranje, Ton Bijkerk (Spaar en Hout, 2012)