Plaats: Oslo, Noorwegen
Datum: 14-25 februari 1952
Aantal deelnemende landen: 30
Aantal deelnemende atleten: 694, van wie 109 vrouwen
Officieel geopend door: Prinses Ragnild van Noorwegen
Olympische eed afgelegd door: Torbjorn Falkanger (skispringer)
Laatste fakkelloper: Eigil Nansen (kleinzoon van Fridtjof Nansen)

Aantal Nederlandse deelnemers: 11, van wie 2 vrouwen
Nederlandse vlaggendrager opening: Wim van der Voort (schaatser)

Voor het eerst na de Tweede Wereldoorlog was (West) Duitsland weer van de partij, al hadden de Noren als voorwaarde gesteld dat de Duitse ploeg geen deelnemer mocht bevatten die tot de bezettingstroepen in Noorwegen had behoord, noch een prominente nazi was geweest. De Duitsers domineerden direct al de twee- en vierpersoonsbob, dankzij het tweetal Ostler en Nieberl dat samen zo'n 260 kilo op de schaal bracht en met dat gewicht razendsnel omlaag ging. De bobfederatie voerde na deze Spelen gewichtsbeperkingen in.

Eerste wintermedailles voor Nederland
Voor het eerst viel Nederland bij de Winterspelen in de prijzen. Schaatser Kees Broekman veroverde op de vijf en tien kilometer zilver, achter de ongenaakbare Noor Hjalmar Andersen. Wim van der Voort legde op de 1500 meter eveneens beslag op dit eremetaal. Dat was een kleine tegenvaller. Twee seizoenen lang was hij op deze afstand sterker geweest dan Andersen, maar juist in de belangrijkste race van zijn carrière zat het hem tegen. Toen hij moest rijden (na Andersen) begon het te sneeuwen en met de sneeuw kwamen roetdeeltjes op het ijs (het Bislet-stadion ligt midden in een woonwijk). Op die stroef geworden baan kwam Van der Voort 0.2 seconde tekort.

De skister Margriet Prajoux-Bouma (van wie nog nooit iemand had gehoord) had Nederland beter niet kunnen uitzenden. De reuzenslalom werd voor haar een reuzensof. Ze eindigde als veertigste en laatste en verloor op een baan van 1200 meter lengte bijna anderhalve minuut op de kampioene. Enig opzien baarde de winnares van het kunstrijden, de Britse Jeanette Altwegg. Ze kreeg na afloop riante profcontracten voorgelegd, maar wees die allemaal af. Ze verkoos te gaan werken bij weeskinderen in een Zwitsers Pestalozzi-dorp. Voor omgerekend nog geen veertig gulden per week.

Bekijk beelden van de Olympische Winterspelen in Oslo. Het Olympisch vuur wordt ontstoken in de woning van Sondre Norheim, waarmee de estafette van skiërs die het vuur naar Oslo brengen begint. Beelden van schaatswedstrijden: de 500 meter sprint, de 5000 meter, de 1500 meter en de 10.000 meter. Op het erepodium: de Noor Andersen op de eerste plaats en Kees Broekman op de tweede plaats (Bron: Beeld en Geluid).

Medailleoverzicht

1. Noorwegen 7 3 6
2. Verenigde Staten 4 6 1
3. Finland 3 4 2
4. West-Duitsland 3 2 2
5. Oostenrijk 2 2 2

Nederland 0 3 0

Nederlandse erelijst

Goud (0)

Zilver (3)
Wim van der Voort, 1500 meter (hardrijden o/d schaats)
Kees Broekman, 5000 meter (hardrijden o/d schaats)
Kees Broekman, 10.000 meter (hardrijden o/d schaats)