Olympische Winterspelen van PyeongChang 2018

Plaats: PyeongChang en Gangneung, Zuid-Korea
Datum: 9-25 februari 2018
Aantal deelnemende landen: 92
Aantal deelnemende atleten: 2.833
Officieel geopend door: Moon Jae-in, president van Zuid-Korea
Olympische eed afgelegd door: Mo Tae-bum (schaatsen)
Aantal beoefende sporten: 15
Aantal onderdelen: 102

Aantal Nederlandse deelnemers: 33 (16 mannen en 17 vrouwen)
Nederlandse vlaggendrager opening: Jan Smeekens (schaatsten)
Nederlandse vlaggendrager sluiting: Ireen Wüst (schaatsen)
Nederlandse chef de mission: Jeroen Bijl
Nederlandse medailles: 20 (8 - 6 - 6), vijfde in het landenklassement

Met 24 medailles waren de voorgaande Spelen in Sochi voor TeamNL zo succesvol, dat het onmogelijk leek dit te overtreffen. Chef de mission Jeroen Bijl zei aan de vooravond van PyeongChang 2018 dan ook tevreden te zijn met vijftien medailles. Het werden er uiteindelijk 20.

Ireen Wüst voegde opnieuw goud en tweemaal zilver toe aan haar toch al indrukwekkende palmares. Met elf medailles is ze de meest succesvolle Nederlandse olympiër ooit. Bovendien pakte ze op vier opeenvolgende Winterspelen een gouden medaille, wat nog geen vrouw voor haar had klaargespeeld. Sven Kramer staat met negen medailles tweede op de Nederlandse eeuwige ranglijst. Hij won in PyeongChang de 5000 meter en veroverde brons bij de ploegachtervolging.

Jorien ter Mors zorgde voor een uniek kunststukje. Bij het langebaanschaatsen won de Enschedese goud op de 1000 meter. Als shorttrackster won ze bovendien brons bij de team relay. In twee disciplines een medaille op dezelfde Spelen; dat speelde nog geen Nederlander klaar. Maar er werd meer historie geschreven bij het shorttrack. Suzanne Schulting won de 1000 meter en pakte daarmee de eerste gouden medaille in deze sport ooit voor TeamNL. Kimberly Bos was de eerste Nederlandse deelnemer ooit op het onderdeel skeleton.

Internationaal
Bij de openingsceremonie vormden de deelnemers van Zuid- en Noord-Korea een verenigd team, onder één vlag. Ook bij het ijshockey voor vrouwen vormden beide landen één ploeg. Er deden sporters mee van 92 nationale olympische comités. Debuterende landen waren Ecuador, Eritrea, Kosovo, Maleisië, Nigeria en Singapore. Bijzonder was ook de deelname van Akwasi Frimpong. De Amsterdammer kwam uit voor Ghana bij het skeleton. 

Rusland was geschorst wegens het overtreden van de anti-dopingregels vier jaar eerder in Sotsji. Toch deden er 169 Russische sporters mee onder neutrale vlag, onder de noemer 'Olympic Athletes from Russia' (OAR).

Nieuwe onderdelen op de Olympische Winterspelen in PyeongChang waren de gemengde landenwedstrijd bij het alpineskiën, mixed dubbel curling, big air (mannen en vrouwen) bij het snowboarden en de massastart (mannen en vrouwen) bij het schaatsen.

De Noorse langlaufster Marit Bjørgen won vijf medailles waaronder twee gouden en werd daarmee de meest succesvolle sporter ooit op de Winterspelen. De Tsjechische Ester Ledecka zorgde ook voor een sensatie. De snowboardster pakte als alpineskister verrassend goud op de Super G. Een kleine week later werd ze ook Olympisch kampioen op de parallelreuzenslalom. Goud bij het skiën én het snowboarden: Ledecka was de eerste die het klaarspeelde.

De wereld van 2018
In de aanloop naar de Winterspelen in PyeongChang leek het al jaren voortdurende conflict tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten te escaleren. Noord-Korea voerde in de tweede helft van 2017 nieuwe rakettesten uit en hield ondergrondse kernproeven. De Amerikaanse president Donald Trump riep Noord-Korea op daarmee te stoppen en dreigde Pyongyang met ‘vuur en woede die de wereld nog nooit eerder heeft gezien’. In de laatste weken en dagen voor PyeongChang 2018 werd duidelijk dat Noord-Korea zowel zelfstandig als in gemengde teams met Zuid-Korea zou deelnemen aan deze Spelen.

Nederlandse medailles in PyeongChang:

Goud

Schaatsen: Sven Kramer, 5000 meter
Schaatsen: Kjeld Nuis, 1000 meter
Schaatsen: Kjeld Nuis, 1500 meter
Schaatsen: Esmee Visser, 5000 meter
Schaatsen: Carlijn Achtereekte, 3000 meter
Schaatsen: Ireen Wüst, 1500 meter
Schaatsen: Jorien ter Mors, 1000 meter
Shorttrack: Suzanne Schulting, 1000 meter

Zilver

Schaatsen: Jorrit Bergsma, 10 kilometer
Schaatsen: Ireen Wüst, 3000 meter
Schaatsen: Patrick Roest, 1500 meter
Schaatsen: vrouwen, ploegachtervolging (Ireen Wüst, Antoinette de Jong, Lotte van Beek, Marrit Leenstra).
Shorttrack: Sjinkie Knegt, 1500 meter
Shorttrack: Yara van Kerkhof, 500 meter

Brons

Schaatsen: Koen Verweij, massastart
Schaatsen: Irene Schouten, massastart
Schaatsen: Antoinette de Jong, 3000 meter
Schaatsen: Marrit Leenstra, 1500 meter
Schaatsen: mannen, ploegachtervolging (Jan Blokhuijsen, Sven Kramer, Patrick Roest, Koen Verweij)
Shortrack: vrouwen, relay (Yara van Kerkhof, Jorien ter Mors, Lara van Ruijven, Suzanne Schulting)