Plaats: Lake Placid, New York State, VS
Datum: 4-15 februari 1932
Aantal deelnemende landen: 17.
Aantal deelnemende atleten: 252, van wie 21 vrouwen.
Officieel geopend door: Franklin D. Roosevelt, gouverneur van New York.
Olympische eed afgelegd door: John 'Jack' Shea (schaatser).

Nederland was niet vertegenwoordigd.

Het skispringen moet de drie Noorse broers Ruud in de genen hebben gezeten. De oudste, Sigmund, werd in 1928 tweede; de jongste, Asbjörn, in 1938 wereldkampioen, maar de grootste was de middelste, Birger. Hij werd Olympisch kampioen in 1932 en 1936 en wereldkampioen in 1935 en 1937. Tijdens de oorlogsjaren weigerde hij aan door de Duitse bezetter georganiseerde wedstrijden mee te doen. Dat kwam hem op het verblijf in een concentratiekamp te staan. Tot ieders verbazing behaalde Birger Ruud in 1948, als 37-jarige, nog een zilveren medaille.

Schaatsers massaal aan de start
Grote verontwaardiging ontstond er bij de Europese schaatsenrijders over de manier waarop de Amerikanen in Lake Placid het Olympisch schaatstoernooi hadden ingericht. In plaats van het paarsgewijs rijden op tijd, zoals dat sinds mensenheugenis gebruikelijk was, voerde het organiserend comité de massastart in bij series, halve finales en finale. Dat gaf Amerikanen en Canadezen groot voordeel want die waren daaraan gewend. Ze wisten ook precies wanneer ze in het gedrang hun ellebogen moesten gebruiken. De Fin Thunberg, wereldkampioen in 1931, was er zo ontstemd over dat hij weigerde te rijden. Ook de Nederlanders bleven om die reden thuis, zo valt te lezen op Schaatsen.nl.

De Amerikaan Irving Jaffee die de vijf en tien kilometer won, had wel enigszins gelijk toen hij het systeem verdedigde door er op te wijzen dat de rijders nu in elk geval onder gelijke weersomstandigheden konden rijden. In 1928 in St. Moritz stond Jaffee aan de kop van de ranglijst op de tien kilometer toen de laatste ritten moesten worden afgelast wegens invallende dooi. Zo ontging hem een vrij zekere gouden medaille.

De Spelen van Lake Placid hadden zeer te lijden van de wereldwijde economische crisis. Het aantal deelnemers lag ver beneden dat van 1928.

Medailleoverzicht

1. Verenigde Staten 6 4 2
2. Noorwegen 3 4 3
3. Zweden 1 2 0
4. Canada 1 1 5
5. Finland 1 1 1

Nederland niet aanwezig