Jeugdsport

Voetbalverenigingen Breda – De Groene Kaart

5 april 2025
Voetbalverenigingen Breda – De Groene Kaart

De Groene Kaart is een initiatief dat ingevoerd is door Bredase amateurvoetbalverenigingen, zoals VV Basel, om sportief gedrag op en rond de voetbalvelden te bevorderen. Deze kaart wordt uitgereikt aan jeugdspelers tot en met twaalf jaar die tijdens wedstrijden opvallend sportief gedrag of een respectvolle actie hebben laten zien. Denk hierbij aan het schudden van handen voor en na de wedstrijd tot het helpen van een tegenstander die is gevallen. Het gaat erom dat jeugdspelers respectvol met elkaar omgaan en zich sportief gedragen op het veld. Het doel is om een positieve sfeer te creëren en het plezier in het spel te benadrukken.

Aanleiding

Alle Bredase amateurvoetbalclubs inclusief Madese Boys, COVS, Breda Actief, Werkgroep S&R van OBA, gemeente Breda en KNVB tekenden de overeenkomst “Samen werken aan een veilig sportklimaat”.

Doel en doelgroep

Dit initiatief is bedoeld om een veilig sportklimaat op en rond de voetbalvelden te creëren. De clubs spraken af om actief samen te werken om dit doel te bereiken. Gezamenlijk hebben zij de promotiecampagne S&R opgezet en uitgevoerd. De gedachte hierachter is dat het veel effectiever en efficiënter is om vanuit alle clubs een overkoepelende, herkenbare en krachtige campagne uit te dragen. Naast deze gezamenlijke inspanning blijft elke club de vrijheid houden om aanvullende eigen acties uit te voeren.

Concept

Door de Groene Kaart in te voeren, belonen de voetbalverenigingen het sportieve gedrag op en naast het veld. Na een periode van sportief gedrag, normaliseert het gedrag en wordt het vanzelfsprekend om na elke wedstrijd met elkaar te bespreken wat er goed of minder goed ging op sportief gebied.  

De Groene Kaart wordt uitgedeeld aan een speler van het eigen team en eventueel aan een speler van het uit-team. Dit wordt bij voorkeur gedaan door twee ouders/verzorgers, die geen trainer/leider zijn van het team. Ook kan de spelleider de kaarten uitdelen. Zij vertellen tijdens de nabespreking van de wedstrijd wat ze gezien hebben met betrekking tot sportief en respectvol gedrag. Als er een opvallende aanleiding voor is, delen zij de Groene Kaart uit en vertellen waarom betreffende speler deze kaart verdiend heeft. Het is niet verplicht om iedere wedstrijd een kaart uit te delen; clubs bepalen zelf hoe ze dit invullen. Een aantal clubs belonen ook de tegenstanders met een kaart. De speler die de Groene Kaart ontvangt, kan de kaart op dezelfde dag inwisselen voor een gratis consumptie in de voetbalkantine.

De Groene Kaart bevordert sportiviteit en respect binnen het jeugdvoetbal en zet het plezier in het spel op de eerste plaats.

Leerpunten

  • Structureel blijven uitvoeren: Het is essentieel om de acties consistent te blijven uitvoeren, anders verslapt de aandacht.
  • Gesprek aangaan: Het is belangrijk om met elkaar het gesprek aan te gaan over hoe we met elkaar omgaan. Iedereen moet elkaar kunnen aanspreken op gedrag, niet alleen het bestuur of de vrijwilligers.

Het voorbeeld van VV Bavel sluit aan bij de randvoorwaarde ‘alle jeugd heeft een sociaal veilige sportplek’.

Aanvullende informatie

Meer informatie en andere praktijkverhalen

Lees meer informatie en praktijkvoorbeelden over Jeugdsport. Ook vind je op Sportakkoord.nl praktijkverhalen over verschillende andere thema’s.  

Deel dit artikel op social media: