Tien talentvolle sporters vertegenwoordigen TeamNL vanaf zondag op het Europees Jeugd Olympisch Festival (EYOF) in Georgië. Op dit multisportevenement meten zij zich met de beste Europese sporters in de leeftijd van 14 tot 18 jaar. “Het is een leerervaring die op latere leeftijd kan helpen om tot optimale prestaties te komen op bijvoorbeeld de Olympische Spelen”, vertelt Kayan Bool, prestatiemanager talentontwikkeling van NOC*NSF.
Sporters die het hebben ervaren weten: de Olympische Spelen zijn uniek. Het is het allergrootste podium ter wereld en absoluut anders dan een Europees of wereldkampioenschap. Dat komt mede door het multisportkarakter van de Spelen; samen met sporters uit andere disciplines vorm je één team. Voor veel talentvolle sporters is deelnemen aan de Spelen het ultieme doel. Het EYOF helpt ze wegwijs te maken in die buitengewone setting.
Kern van talentontwikkeling
Volgens prestatiemanager Bool neemt TeamNL deel aan het EYOF om jonge sporters voor te bereiden op een succesvolle overstap naar de senioren, waar ze eervol kunnen meedingen om medailles. “Daarvoor moet een aantal hoofdzaken op orde zijn. Denk aan een trainingsomgeving waar ze optimaal kunnen leren en de juiste coaches en experts die sporters ondersteunen en versterken. Ook wedstrijden en competities zijn in deze fase een belangrijk middel voor de ontwikkeling, zo ook het EYOF.”
“De unieke meerwaarde van het EYOF is dat sporters kennismaken met het multisportkarakter zoals we dat kennen van de Olympische Spelen. Het is daarom wel jammer dat het EYOF steeds vaker verspreid over meerdere locaties plaatsvindt. Daar moeten we scherp op blijven richting de toekomst.”
Bakoerjani en Batoemi
Tijdens het komende EYOF heeft TeamNL twee thuisbases. Voor de sneeuwsporten is dat Bakoerjani, een plaats in het geografische midden van Georgië. De ijssporters zijn gevestigd in het aan de westkust gelegen Batoemi.
Het gaat om persoonlijk succes
Voor Bool is deelname aan het EYOF geslaagd als de talentvolle sporters (en coaches) hun persoonlijke doelen hebben bereikt en NOC*NSF daaraan heeft kunnen bijdragen. “We kijken dus niet naar generieke doelen of simpelweg medailles. Het gaat om het leren presteren en persoonlijke groei. Dat maakt succes iets persoonlijks. Tijdens het EYOF vieren we niet alleen podiumplekken, maar vooral ook als een sporter zijn of haar eigen doelen bereikt.”
“We moedigen bonden aan om vooraf samen met hun sporters persoonlijke ontwikkeldoelen te formuleren”, legt Bool uit. “Denk aan het omgaan met spanning, doorzettingsvermogen tonen of flexibel blijven in een nieuwe situatie."
De selectie voor het EYOF draait niet per se om de sporters die op dat moment de beste prestaties leveren. "We streven naar een groep met de meest talentvolle sporters — jongeren met de potentie om op termijn door te groeien naar de top. Dat vraagt soms van bonden om verder te kijken dan directe prestaties en juist oog te hebben voor wie op lange termijn succesvol kan zijn.”
Ook waardevol voor coaches
Niet alleen voor sporters, ook voor coaches is het EYOF een unieke kans. “Zij nemen deze leerervaring mee in hun ontwikkeling tot toptalentcoach of seniorcoach. Het kunnen leren van andere sporten is ontzettend waardevol en maakt coaches beter. Zo kunnen ze vertalingen maken naar hun eigen trainingsprogramma. Zoals de coaches met hun sporters tot ontwikkeldoelen komen, zo gaan wij vanuit NOC*NSF het gesprek met de coaches aan. Het doel is dat ze het EYOF-podium ook voor zichzelf maximaal benutten om betere coaches te worden.”
Wat doen we wel of juist niet?
De concrete invulling van leren presteren voor zowel sporters als coaches is in 2017 al gestart. “In het organiseren van de uitzending vanuit NOC*NSF vraagt dat om de juiste balans: wat doen we wel of juist niet? De ultieme lerende omgeving is anders dan het optimale prestatieklimaat. Waar alles tot in de puntjes is geregeld bij de Olympische Spelen, kiezen we er bij het EYOF bewust voor om dat soms niet te doen. We zijn ervan overtuigd dat sporters en coaches hiervan leren voor later. Ook daarin staat dus de persoonlijke groei centraal.”
Deze sporters komen in Georgië in actie
Deze tien talentvolle sporters komen namens TeamNL in actie tijdens het EYOF Bakuriani 2025:
- Katja Dutu (snowboard freestyle)
- Pim Wiesen (snowboard freestyle)
- Floris van de Velde (snowboard freestyle)
- Laurens Kalf (alpineskiën)
- Anouk van Maren (alpineskiën)
- Angel Delevaque (kunstschaatsen)
- Fleur Alkemade (shorttrack)
- Kebba Njie (shorttrack)
- Djoeke Schmitz (shorttrack)
- Jesper Schmitz (shorttrack)
Het EYOF start komende zondag met de openingsceremonie en duurt een week. Op de website van het evenement vind je het competitieschema en de resultaten.