Bonden Data

Doorontwikkeling data infrastructuur: samen naar een sterkere infrastructuur voor inzichten en samenwerking

14 november 2024
Doorontwikkeling data infrastructuur: samen naar een sterkere infrastructuur voor inzichten en samenwerking

Om sportbonden te ondersteunen in hun groeiende behoefte aan inzicht en strategische positionering, heeft NOC*NSF het project Doorontwikkeling Data Infrastructuur gelanceerd. Dit initiatief richt zich op het verbeteren van de datakwaliteit, het vereenvoudigen van data-uitwisseling en het bieden van waardevolle inzichten voor beleidsvorming. Lees in dit artikel wat het project inhoudt en hoe zes sportbonden deelnemen aan de ‘proof of concept’.

Waarom

De afgelopen jaren is er onder bonden steeds meer behoefte ontstaan aan inzicht. Hoe zit het met mijn leden? Hoeveel in- en uitstroom is er binnen mijn bond? Hoe presteren mijn verenigingen? Waar zit, richting de toekomst, mogelijk potentie? Tegelijkertijd groeit de vraag naar een sterkere gezamenlijke positionering op zowel lokaal als landelijk niveau (verenigingsbreed). Voor een sterke strategische positionering is kwalitatief goede data belangrijk. Een gebrekkige datastructuur, gebrekkige datakwaliteit, onvoldoende mankracht en verschillen in gehanteerde definities maken het ingewikkeld om data binnen de vereniging te delen (tussen sportbonden onderling en tussen sportbonden & NOC*NSF) en hier samen verder in op te trekken.

Met deze vragen in het achterhoofd is het project Doorontwikkeling Data Infrastructuur gestart. Dit initiatief heeft als doel om de basisdata van sportbonden naar een minimale kwaliteit te tillen, zodat elke sportbond toegang heeft tot de basisinzichten die nodig zijn om strategisch beleid te maken. Deze data helpen bij het nemen van belangrijke beslissingen en ondersteunen ze bij het uitvoeren van beleid. Hierdoor is het mogelijk om (echt) datagedreven te werken. Als de kwaliteit van de data voor iedere sportbond naar een minimaal niveau gaat, ontstaat er ook een vollediger en overstijgend beeld van de sportwereld. Dit helpt om zowel lokaal als landelijk een stevigere gesprekspartner te zijn voor overheden en andere samenwerkingspartners.

Voorbeeld rapportage in- en uitstroom

Hoe

Het project focust op twee belangrijke stromen: data-uitwisseling en creëren van inzichten. De stroom ‘data-uitwisseling’ richt zich op de zaken die nodig zijn om tot kwalitatief goede data-uitwisseling te komen. De stroom ‘creëren van inzichten’ gaat over het ontwikkelen van verrijkte data en/of dashboard van praktisch toegevoegde waarde zijn voor de sportbonden.

Momenteel weet NOC*NSF nog niet precies hoe beide zaken exact vormgegeven moeten worden. Daarom is het project Doorontwikkeling Data Infrastructuur gestart met een ‘proof of concept’. In deze ‘proof of concept’ werkt NOC*NSF samen met zeven sportbonden: KNHB, KNKV, KNHS, IJshockeyNL, KHSN, KNAS en de BridgeBond.

Het doel van deze eerste fase is om te onderzoeken of het delen van data mogelijk is, welke barrières er zijn en wat er nodig is om dit binnen de gehele vereniging uit te rollen. In dit kader wordt voor de zeven sportbonden enerzijds de data-uitwisseling vormgegeven en anderzijds werkende dashboards gebouwd of verrijkte data teruggeleverd, die direct van toegevoegde waarde zijn in de dagelijkse praktijk van de sportbond.

De lessen uit de proof of concept worden gebruikt om een plan op te stellen voor de uitrol en het beheer van data-uitwisseling binnen de vereniging NOC*NSF en de inzichten die dit moet opleveren; met andere woorden de daadwerkelijke ‘hoe’.

Wat

Data-uitwisseling

Zoals aangegeven, richt de stroom ‘data-uitwisseling’ zich op de zaken die nodig zijn om tot kwalitatief goede data-uitwisseling te komen. Hierbinnen zijn vier concrete zaken te onderscheiden die worden gerealiseerd:

  1. Data-kwaliteit: Hoge kwaliteit van de basisdata.
  2. Data-definities: Overeenstemmende definities voor de data die wordt uitgewisseld.
  3. Data-aanlevering: Een zo eenvoudig mogelijk proces voor sportbonden om gegevens aan te leveren.
  4. Afsprakenkader: Duidelijke afspraken wie er wat mag doen met de data (en wat niet), waarbij de positie van alle partijen in de samenwerking wordt versterkt.

Creëren van inzichten

Sportbonden krijgen (in ieder geval) toegang tot drie dashboards of verrijkte data met betrekking tot de volgende onderwerpen:

  1. In- & uitstroomrapportages: Inzicht in het ledenbehoud en vertrek, om gerichter te kunnen sturen op behoud.
  2. Verenigingsdashboard: Een visueel dashboard dat bonden inzicht geeft in de vitaliteit van de verenigingen en afgenomen services.
  3. Sport marktpotentieel: Informatie over de veranderende sportmarkt op basis van demografische ontwikkelingen en het groeipotentieel van de sportmarkt, ter ondersteuning van strategische beslissingen richting de toekomst.

Deze dashboards of data leveren toevoegde waarde in de dagelijkse praktijk van de sportbond. Zo vertelt de KNHB “We brengen met de in- & uitstroomrapportage nog overzichtelijker in beeld waar groei- en krimpregio’s zich bevinden en waar dus kansen en uitdagingen liggen voor de hockeysport. Daarnaast bepalen we de focuspunten en focusdoelgroepen van ons beleid voor een groot deel op basis van toe- of afnemende ledenaantallen, een afname van de instroom of juist een toenemende uitstroom in bepaalde leeftijdscategorieën.“

Het resultaat van dit project is een systeem waarin kwaliteitsvolle data binnen de vereniging NOC*NSF verrijkt en uitgewisseld worden. Dit maakt het in de toekomst mogelijk om de inzichten verder uit te breiden op basis van de specifieke behoeften van de bonden.

Deel dit artikel op social media: