foto ANP
Met de naderende Olympische Spelen van Parijs, die op 27 juli van start gaan, is het een goed moment om terug te blikken op de rijke geschiedenis van dit sportevenement. In een reeks artikelen lichten we een aantal olympische edities en legendarische prestaties van sporters uit. Deze keer gaan we terug naar de Spelen van Beijing 2008 en de onvergetelijke race in open water van Maarten van der Weijden.
China was het 22e land dat de Olympische Spelen mocht organiseren. De Zomerspelen in Beijing duurden van 8 tot en met 24 augustus 2008. Met elfduizend atleten, miljoenen bezoekers en een kostenplaatje van tientallen miljarden euro’s waren het op dat moment de grootste en duurste Olympische Spelen ooit.
De estafette met de olympische fakkel van Athene naar Beijing, kwam door het Himalayagebergte. Daarbij werd de fakkel door een groep van 80 speciaal getrainde bergbeklimmers naar de top van de Mount Everest gebracht. In steden als Londen en Parijs leidde de fakkeltocht tot felle protesten vanwege het (on)democratische gehalte en de mensenrechtenschendingen in het gastland.
Memorabele momenten
Beijing 2008 was een editie van records en superlatieven. Honderden miljoenen mensen wereldwijd keken toe op tv terwijl meer dan 40 wereldrecords en meer dan 130 olympische records werden gebroken.
Het Chinese turnteam presteerde uitzonderlijk goed in Beijing. Zowel het mannen- als het vrouwenteam won goud in de teamcompetitie. De Amerikaanse zwemmer Michael Phelps won maar liefst acht gouden medailles, waarmee hij het record brak van meeste gouden medailles op één enkele Olympische Spelen, dat daarvoor in het bezit was van Mark Spitz (zeven gouden medailles in 1972). Usain Bolt, de Jamaicaanse sprinter, mocht zich de snelste man ter wereld noemen door eem gouden medaille te winnen op de 100 meter, 200 meter en de 4x100 meter estafette. Bolts charismatische persoonlijkheid en ongekende snelheid maakten hem een van de meest geliefde atleten van de Spelen.
Nederland behaalde zeven keer goud in Beijing. Het eremetaal werd door gewonnen bij wielrennen (Marianne Vos), hockey (vrouwenteam), roeien (Marit van Eupen en Kirsten van der Kolk), paardensport (Anky van Grunsven), waterpolo (vrouwen) en zwemmen (4x100 meter vrije slag en 10 km).
Maarten van der Weijden
Veel sportliefhebbers zullen zich de geweldige race in open water van Maarten van der Weijden tijdens de Spelen in 2008 herinneren.
Van der Weijden was al op jonge leeftijd goed op de langere zwemafstanden, maar in 2001 kreeg hij een grote tegenslag te verwerken. Na klachten over benauwdheid en dubbelzien werd vastgesteld dat hij acute lymfatische leukemie had. Zijn ziekte leerde hem stap voor stap te leven.
Met diezelfde instelling zwom hij op donderdag 21 augustus 2008 in Beijing naar het goud op de tien kilometer. Berekenend en koel liet hij in het water van Shunyi Park zien dat een voormalig kankerpatiënt een olympische titel kan winnen. "Als je met zo'n ziekte in bed ligt, denk je niet meer in weken of maanden. Je voelt je zo rot en hebt zoveel pijn dat je blij bent dat het volgende uur voorbij is. Ik heb die strategie hier ook gekozen. Ik ben altijd relaxed gebleven."
Terug naar nu: openwaterzwemmen Parijs 2024
Het openwaterzwemmen is nog een jonge zwemdiscipline op de Spelen. In 2008 stond de 10 kilometer marathon voor het eerst op de olympische agenda. Maarten van der Weijden was de eerste mannelijke olympisch kampioen bij het openwaterzwemmen.
Acht jaar later in Rio kreeg hij twee Nederlandse opvolgers. In de zee voor de Copacabana veroverde Ferry Weertman het goud bij de mannen. Een dag later herhaalde Sharon van Rouwendaal dit kunststukje bij de vrouwen. In Tokio in 2021 wist ze haar titel bijna met succes te verdedigen, maar het werd uiteindelijk zilver. De Braziliaanse Ana Marcela Cunha was haar net één seconde voor.
Ook dit jaar zal Sharon van Rouwendaal deelnemen aan de Olympische Spelen. Op donderdag 8 augustus 2024 om 7:30 uur start ze tijdens het 10 km openwaterzwemmen voor vrouwen. De Spelen in Parijs worden waarschijnlijk haar laatste. Ze is erop gebrand afscheid te nemen met de olympische titel. Dat is geen grootspraak, want in februari van dit jaar werd ze nog wereldkampioen op de olympische afstand.
TeamNL tijdens de Spelen
Benieuwd welke sporters van TeamNL dit jaar nog meer meedoen aan het zwemtoernooi tijdens de Olympische Spelen? En hoe het programma er precies uitziet? Volg onze sporters in oranje op de voet via TeamNL.org.