Sportgeschiedenis Sporthistorie

Terug naar toen: de Olympische Spelen van Atlanta 1996

12 juli 2024
Terug naar toen: de Olympische Spelen van Atlanta 1996

Met de naderende Olympische Spelen van Parijs, die op 27 juli beginnen, is het een goed moment om terug te blikken op de rijke geschiedenis van dit sportevenement. In een reeks artikelen lichten we een aantal olympische edities en legendarische prestaties van sporters uit. Deze keer gaan we terug naar de Spelen van 1996 in Atlanta. En de onvergetelijke prestatie van de eerste olympisch kampioen op de mountainbike: Bart Brentjens.

Honderdjarig bestaan

De Olympische Spelen vierden hun honderdjarig bestaan in Atlanta, Georgia (VS) en niet in Athene, waar het in 1896 begon. Volgens velen had het eeuwfeest van de moderne Olympische Spelen eigenlijk in Griekenland gevierd moeten worden. De Grieken waren er uiteraard van overtuigd dat de Spelen moesten terugkeren naar de stad waar de grondslag was gelegd. Maar het IOC besliste anders. Het werd de VS, dat nu voor de vierde keer de eer kreeg om de Spelen te organiseren.

Tijdens de openingsceremonie in Atlanta liep de complete wereldkaart het stadion binnen: voor het eerst in de geschiedenis waren alle 197 lidstaten van het IOC aanwezig. Het aantal deelnemers steeg naar 10.328. Het vuur werd in Atlanta ontstoken door de beroemde bokser Muhammad Ali. Dat beeld riep gemengde gevoelens op, omdat de eens zo vitale Ali nu zwaar getekend was door de ziekte van Parkinson.

Bomincident

Heel even leek in Atlanta het drama van München zich te herhalen. Op 27 juli, om half twee 's nachts, ontplofte een bom in het Centennial Olympic Park, midden in de stad. Hierbij kwamen twee personen om het leven en raakten 111 mensen gewond. De veiligheidsmaatregelen in Atlanta waren zeer streng, overal was politie aanwezig, maar juist het park was daarvan uitgezonderd om het als een vrije ontmoetingsplaats voor iedereen te laten dienen.

In Atlanta gingen de vlaggen halfstok. Maar IOC-voorzitter Samaranch herhaalde de woorden van zijn voorganger Avery Brundage: 'The Games must go on'.

De wereld van 1996

De wereld van 1996 werd niet langer gekenmerkt door de rivaliteit tussen de Verenigde Staten en Rusland. Maar helaas waren er nog genoeg mondiale spanningen. Dit was vooral het geval in het Midden-Oosten, en ook de relatie tussen India en Pakistan stond onder druk. Daarnaast was er de controverse tussen China en Taiwan. Veel landen werden bovendien geteisterd door burgeroorlogen, met name in Afrika.

Memorabele momenten

De Spelen van 1996 kenden veel memorabele momenten. Het atletiektoernooi viel op met een aantal opmerkelijke dubbele winnaars. Allereerst was daar het Amerikaanse fenomeen Michael Johnson die zowel de 200 m als de 400 m won. Datzelfde deed Française Marie-José Pérec bij de vrouwen. De Russische Svetlana Masterkova nam de 800 en 1500 m voor haar rekening. Die dubbel ontging de Ethiopiër Haile Gebrselassie op de lange afstanden. Hij won de 10.000 m, maar liep de laatste paar ronden met bloed in zijn schoenen en moest vanwege de vele blaren afzien van de 5000 m.

Bart Brentjens Atlanta Opne Graph Klein

Bart Brentjens

Mountainbiken stond in Atlanta voor het eerst op het olympische programma. De Nederlandse Bart Brentjens ging de geschiedenis in als de eerste olympisch kampioen op de mountainbike.

Op 31 juli 1996 was hij bij de Olympische Spelen in Atlanta oppermachtig. De toen 27-jarige wereldkampioen uit Schaijk had bijna drie minuten voorsprong op de Zwitser Thomas Frischknecht (zilver) en de Fransman Miguel Martinez (brons). Brentjens, begeleid door zijn zwager en oud-wielrenner Gert-Jan Theunisse, veroverde in Atlanta de tweede gouden medaille voor Nederland. De Holland Acht won de eerste.

De overwinning van Bart Brentjens in Atlanta droeg bij aan de populariteit en erkenning van mountainbiken als een competitieve sport. Zijn prestatie tijdens de Spelen was een inspiratie voor veel jonge mountainbikers.

Terug naar nu: mountainbiken Parijs 2024

Het mountainbiken tijdens de Olympische Spelen van Parijs vindt plaats op 28 en 29 juli. Het parcours bevindt zich bij Colline d'Elancourt in Les Yvelines, met 231 meter het hoogste punt van de Parijse regio.

TeamNL bestaat uit Puck Pieterse, Anne Terpstra en Anne Tauber (reserve). Bij de mannen blijft de verworven startplek onbenut.

Puck Pieterse won als debutant vorig jaar direct de wereldbeker. Met het prolongeren van haar Europese titel afgelopen maand is ze nu een serieuze kandidaat voor een olympische medaille. Anne Terpstra pakte in Tokio een welverdiende vijfde plek, wat haar een belangrijke outsider maakt.

TeamNL tijdens de Spelen 

Benieuwd welke sporters van TeamNL dit jaar nog meer meedoen tijdens de Olympische Spelen? En wanneer de mountainbikers precies in actie komen? Volg onze sporters in oranje op de voet via TeamNL.org.

Mascotte OS 1996

Sporterfgoed NOC*NSF - Collectie Gelderland. Mascotte van de Olympische Zomerspelen 1996 Atlanta. Izzy was de eerste mascotte die ontworpen werd met de computer. De naam is afgeleid van 'What is it?', omdat niemand precies scheen te weten wat Izzy eigenljik was.

Deel dit artikel op social media: