Sportgeschiedenis Sporthistorie

Terug naar toen: de Olympische Spelen van Parijs 1924

12 juni 2024
Terug naar toen: de Olympische Spelen van Parijs 1924

Met de naderende Olympische Spelen van Parijs, die op 27 juli van start gaan, is het een goed moment om terug te blikken op de rijke geschiedenis van dit sportevenement. In een reeks artikelen lichten we een aantal olympische edities en legendarische prestaties van sporters uit. Dit keer gaan we terug de Spelen van 1924 en de opvallende tennisprestatie van Kea Bouman, de eerste Nederlandse vrouw die een olympische medaille won.

100 jaar geleden 

Precies 100 jaar geleden vonden de Olympische Spelen ook al plaats in Parijs. De Olympische Spelen van 1924 werden van 4 mei tot 27 juli in de Lichtstad gehouden. Het was destijds de tweede keer in de geschiedenis dat Parijs de Spelen ontving. In 1900 was de Franse hoofdstad voor het eerst gaststad van de Olympische Spelen.

Met 3.092 atleten uit 44 landen was de deelname aan de Spelen in 1924 aanzienlijk groter dan bij voorgaande edities. De deelname van vrouwen was echter beperkt; er deden maar 136 vrouwen mee. Bovendien mochten vrouwen maar aan een paar sporten (tennis, roeien, schermen en zwemmen) deelnemen. Ook waren er veel minder medaille-evenementen voor vrouwen dan voor mannen. Dit weerspiegelde de genderongelijkheid die destijds wijdverbreid was in de (sport)wereld.

Het was nog een lange weg te gaan tot een gelijke verhouding op de Spelen.

Olympisch dorp

In tegenstelling tot de Spelen van 1900, die samenvielen met de Wereldtentoonstelling, stonden de Olympische Spelen van 1924 op zichzelf als een groot sportevenement. Voor het eerst was er sprake van een olympisch dorp voor de deelnemers, hoewel dat eigenlijk een te mooie naam was voor de verzameling primitieve houten barakken.

De wereld van 1924

De Europese politiek stond in deze jaren in het teken van moeizame onderhandelingen om aan de heersende financiële chaos het hoofd te bieden. Duitsland mocht in 1924 niet deelnemen aan de Olympische Spelen. Deze uitsluiting was een gevolg van de Eerste Wereldoorlog en de daaropvolgende internationale spanningen en sancties.

Olympisch Stadion Parijs 1924 760

Memorabele momenten

De Spelen van 1924 kenden veel memorabele momenten. De Finse atleet Paavo Nurmi schitterde met vijf gouden medailles in atletiek. Britse hardlopers Eric Liddell en Harold Abrahams wonnen respectievelijk de 400 meter en de 100 meter, prestaties die later werden vereeuwigd in de film ‘Chariots of Fire’.

Kea Bouman

Een van de meest opvallende Nederlandse prestaties tijdens de Spelen van 1924 kwam van tennisster Kea (Cornelia) Bouman. Kea Bouman wist als eerste Nederlandse vrouwelijke sporter ooit een olympische medaille te winnen.

Kea Bouman speelde zowel in het damestoernooi en - samen met Henk Timmer - bij het mixed dubbel. In het enkelspel werd ze in de achtste finale uitgeschakeld door de Noorse Molla Bjurstedt–Mallory. Met Henk Timmer schreef Bouman geschiedenis door de bronzen medaille te winnen.

Lees op deze pagina meer over de bijzondere carrière van Kea Bouman.

Kea Bouman

Kea Bouman kon haar medaille niet verdedigen op de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam – nota bene in eigen land. Het tennistoernooi werd op het allerlaatste moment afgelast door langdurige meningsverschillen tussen het IOC en de internationale tennisbond.

Tennis verdween van het programma tot de Spelen van 1968, waar het terugkeerde als demonstratiesport. Sinds 1988 staat tennis weer als medaillesport op het programma.

Terug naar nu: tennis in Parijs 2024

Het tennistoernooi tijdens de komende Olympische Spelen van Parijs is van 27 juli tot en met 4 augustus. Het toernooi wordt gehouden in het stadion van Roland Garros. Dezelfde locatie als waar het gelijknamige grandslamtoernooi plaatsvindt. Een geweldige locatie en ‘heilige grond’, volgens veel tennisliefhebbers. Voor zowel vrouwen als mannen staat er een enkelspel en een dubbelspel op het programma. Ook is er een mixed dubbel-event.

TeamNL tijdens de Spelen

Benieuwd welke sporters van TeamNL dit jaar meedoen aan het tennistoernooi tijdens de Olympische Spelen? En hoe het programma er precies uitziet? Volg onze sporters in oranje op de voet via TeamNL.org.

Bronzen Olympische Winnaarsmedaille Derde Plaats OS 1924 Tennis Gemengd Dubbel Kea Bouman

Sporterfgoed NOC*NSF - Collectie Gelderland

Bronzen Olympische winnaarsmedaille derde plaats OS 1924 tennis gemengd dubbel Kea Bouman

Deel dit artikel op social media: