Kea Bouman

Naam: Kea Bouman 
Geboren: 22 november 1903 te Almelo
Overleden: 17 november 1998 te Delden
Sport: tennis

Olympische Spelen VIII in Parijs 1924
Onderdeel: enkelspel
Prestatie: in achtste finales uitgeschakeld
Onderdeel: dubbelspel
Prestatie: brons

Kea Bouman was tot twee keer toe verantwoordelijk voor een Nederlandse doorbraak in de internationale sport. Zo was ze in 1927 de eerste Nederlander die een grandslamtoernooi won. Ze schreef toen Roland Garros op haar naam, dat toen overigens nog de Internationale Kampioenschappen te Parijs werd genoemd. In de finale versloeg ze Irene Peacock met 6-2 en 6-4. Bouman is nog steeds de enige Nederlandse vrouw die zo’n sportprestatie op haar naam schreef. Richard Krajicek lukte het later ook, maar dan op Wimbledon.

De Daily Mail uit Londen schreef na haar toernooiwinst:

‘Bouman is een goed gebouwde en sterke jonge vrouw, die hard en zuiver kan slaan en over een voorbeeldige wedstrijdmentaliteit beschikt. Haar spel is opvallend veelzijdig. Ze heeft een uitstekende service en slaat zowel een goede forehand- als backhanddrive en retourneert bovendien de drives van haar tegenstanders sterk. Een uitzonderlijke combinatie voor een vrouw. Maar haar grootste kracht is toch haar beweeglijkheid en actieradius. Kortom: zowel aan het net, halfcourt als aan de baseline is zij een moeilijk te passeren speelster.’

Daarnaast wist Bouman als eerste Nederlandse vrouwelijke sporter een olympische medaille te winnen. Dat deed ze in 1924 op de Olympische Spelen in Parijs. Ze speelde toen zowel in het damestoernooi en - samen met Henk Timmer - bij het gemengde dubbel. In het enkelspel werd ze in de achtste finale uitgeschakeld door de Noorse Molla Bjurstedt–Mallory. Met Timmer schreef Bouman geschiedenis door de bronzen medaille te winnen.

Titanic
Het Nederlandse duo eindigde als derde, achter de Amerikaanse combinaties Vincent Richards/Marion Jessup en de winnaars Norris Williams/Hazel Wightman. Williams had twaalf jaar eerder de ramp met de Titanic overleefd.

Bouman kon haar medaille niet verdedigen op de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam – nota bene in eigen land. Het tennistoernooi werd op het allerlaatste moment afgelast door langdurige meningsverschillen tussen het IOC en de internationale tennisbond. En dat terwijl de tennisbanen al waren aangelegd voor het bedrag van ruim 25.000 gulden! Zo kreeg Bouman niet de kans om voor eigen publiek op olympisch niveau te presteren. In het AVRO-radioprogramma In het dal van Olympia uit 1960 reageert ze daarop. 

In 1931 stopte ze met tennissen. Samen met haar kersverse echtgenoot A.W. Tideman vertrok ze naar het buitenland. Het paar woonde eerst in Nederlands-Indië en daarna in de Verenigde Staten. Bouman bleef de sport wel volgen tot aan haar dood en was vooral supporter van John McEnroe en Andre Agassi.

In haar loopbaan heeft ze tweemaal in de officieuze top tien van de wereld gestaan: negende in 1927 en achtste in 1928. Ze was veertien keer Nederlands kampioen: vier keer enkel, vijf keer vrouwendubbel en vijf keer mixed dubbel. Ook in andere sporten blonk ze uit, want Bouman is ook nog Nederlands golfkampioen geweest en speelde voor het nationale hockeyteam.

Bronnen:
• www.sportgeschiedenis.nl
• Statistische gegevens: Olympisch Oranje, Ton Bijkerk (Tirion Sport, 2008)
• Foto: Nationale Sportfiguren, H.A. Meerum Terwogt (G.W. den Boer, 1933)