Internationaal Parijs 2024 Olympisme

Parijs 2024: voor het eerst een gelijke verhouding tussen vrouwelijke en mannelijke sporters

8 maart 2024
Parijs 2024: voor het eerst een gelijke verhouding tussen vrouwelijke en mannelijke sporters

Parijs bereidt zich voor op de 33e editie van de Olympische Spelen. Op deze Internationale Vrouwendag tellen we nog 140 dagen tot de officiële opening van het evenement. In de Franse hoofdstad wordt hard gewerkt om van deze editie een onvergetelijk spektakel te maken. De Spelen in Parijs onderscheiden zich door een historische primeur: voor het eerst zullen er evenveel mannelijke als vrouwelijke sporters deelnemen.

De weg naar deze gelijke verdeling was lang en niet zonder hindernissen. Tijdens de eerste 'moderne' Olympische Spelen in 1896 waren vrouwen in eerste instantie uitgesloten van deelname. Pas in 1900 kregen vrouwen voor het eerst de kans om mee te doen aan de Spelen, die ook in Parijs plaatsvonden. Toch was de deelname beperkt, met 19 vrouwen die deelnamen aan slechts twee verschillende sporten (golf en tennis).

In de loop der jaren heeft het IOC gewerkt aan gendergelijkheid, wat heeft geleid tot een groeiend aantal vrouwelijke atleten op de Olympische Spelen.

Bij de eerste deelname van vrouwen aan de Spelen in Parijs in 1900 was hun aandeel 2,2 procent. Sindsdien is dit percentage langzaam gestegen, met opmerkelijke stijgingen in Los Angeles 1984 (23 procent), Londen 2012 (44 procent) en Tokio 2020 (48 procent). In Parijs 2024 is voor het eerst een volledig gelijke verhouding tussen mannelijke en vrouwelijke sporters.

We staan aan de vooravond van een van de belangrijkste momenten in de geschiedenis van vrouwen bij de Olympische Spelen, en in de sport in het algemeen.
aldus IOC-president Thomas Bach

“We kijken uit naar Parijs 2024, waar we de resultaten zullen zien van de enorme inspanningen van de Olympische Beweging en vrouwelijke pioniers. Dit is onze bijdrage aan een wereld die meer in balans is wat betreft gender," voegde IOC-president Bach eraan toe.

Gelijke kansen 

Het IOC heeft ook samen met Internationale Sportfederaties (IF's) en Nationale Olympische Comités (NOC's) belangrijke initiatieven genomen om gelijke kansen te bieden aan vrouwelijke en mannelijke atleten om deel te nemen aan de Olympische Spelen, waaronder:

  • Een meer gendergebalanceerd sportprogramma, waarbij 28 van de 32 sporten volledig gendergelijk zijn in Parijs.
  • Een meer gendergebalanceerd aantal medaille-evenementen, met het schema van Parijs 2024 bestaande uit 152 vrouwen-evenementen, 157 mannen-evenementen en 20 gemengde evenementen.

Dit betekent dat meer dan de helft van alle medaille-onderdelen in Parijs 2024 toegankelijk is voor vrouwelijke atleten. Bovendien heeft het IOC stappen gezet om de zichtbaarheid van vrouwen op de Olympische Spelen te vergroten. Sinds Tokio 2020 wordt elk team aangemoedigd om één vrouwelijke en één mannelijke atleet gezamenlijk hun vlag te laten dragen tijdens de openingsceremonie. Tegelijkertijd stimuleert het IOC alle NOC's om minimaal één vrouwelijke en één mannelijke atleet op te nemen in hun delegatie.

Vrouwenmarathon slotstuk Parijs 

De vrouwen- en mannensportevenementen zijn zo eerlijk mogelijk verdeeld tijdens de 16 dagen van de Olympische Spelen. Het programma van de editie van 2024 is ook anders dan anders. In Parijs zal bijvoorbeeld voor het eerst sinds 1984 de vrouwenmarathon een dag na die van de mannen plaatsvinden. Traditiegetrouw is de marathon bij de mannen de afsluiter van de Spelen. Maar in Parijs zijn het juist de vrouwen die voor het daverende slot zullen zorgen.

Olympische Beweging

Parijs 2024 is een mijlpaal voor de Olympische Beweging, maar dit is niet het eindpunt. Het IOC blijft zich inzetten voor gendergelijkheid in de sport op alle niveaus, en zal blijven werken aan een wereld waarin gendergelijkheid vanzelfsprekend is.

Lees het originele bericht op de website van het Internationaal Olympisch Comité: GenderEqualOlympics.

Estafette 1948

De Nederlandse gouden estafetteploeg van 1948, met Fanny Blankers-Koen, Xenia de Jong, Netty Timmer en Gerda van der Kade - ANP.

Deel dit artikel op social media: