Sportdeelname Nationale Sportweek

Nationale Sportweek verbindende factor voor gemeente Schouwen-Duiveland

13 augustus 2023
Nationale Sportweek verbindende factor voor gemeente Schouwen-Duiveland

De NOC*NSF Nationale Sportweek (NSW) geeft een boost aan de sportbereidheid in een gemeente en verbindt verenigingen met inwoners. Dat effect was duidelijk zichtbaar in de gemeente Schouwen-Duiveland, waar ze dit jaar voor de derde keer op rij een sportdag organiseren in het kader van de NSW. Misha Verkade is buurtsportcoach bij welzijnsorganisatie SMWO. Ze vertelt hoe zij samen met twee collega’s alles op alles om vanuit het uitvoeringsprogramma SD Vitaal de hele gemeente in beweging te krijgen en te houden.

“Wij namen de hele organisatie uit handen; de scholen hoefden alleen maar te laten weten met hoe veel kinderen ze zouden komen.” De Nationale Sportweek is wat Misha Verkade betreft de uitgelezen kans voor gemeente Schouwen-Duiveland om sportclubs, scholen en inwoners samen te brengen om te sporten en sportief bewegen. “De Nationale Sportweek is daarin een belangrijke pijler”, vertelt Misha. “Voor ons is het van grote meerwaarde dat we tijdens deze week kunnen meeliften op het communicatieplan en de promotie-uitingen van NOC*NSF.”

Sport bereikbaar voor iedereen

De gemeente Schouwen-Duiveland neemt inmiddels al een aantal jaren deel aan de Nationale Sportweek; de voorbereidingen voor de editie van 2023 zijn in volle gang. Verkade is sinds 2021 namens SMWO betrokken bij de NSW. In 2021 organiseerde ze, in samenwerking met scholen en sportclubs, een sportdag in een sporthal in Zierikzee. “Vijf van de zes basisscholen in Zierikzee namen hieraan deel en diverse sportclubs verzorgden clinics. Door onvoorziene weersomstandigheden moesten we vorig jaar besluiten de geplande sportdag naar de herfstvakantie te verplaatsen. Hoewel het jammer was dat de activiteiten uitgesteld moesten worden, leverde het waardevolle lessen op!”

“We zijn trots op de plannen die er lagen voor vorig jaar zomer”, blikt Misha terug. “Er zou een grote sportdag in het centrum van Zierikzee plaatsvinden met een vrije-inloop-principe voor alle inwoners. Vanuit SMWO we actief sportclubs om hen te vragen of ze clinics konden verzorgen. We merkten dat deze werkwijze aansloeg. De basisscholen zijn hier, met maximaal 150 leerlingen, vrij klein. Het zelfstandig organiseren van sport- en beweegactiviteiten staat daarom niet hoog op de prioriteitenlijst van de scholen. Datzelfde geldt voor sportclubs: besturen hebben het vaak zelf al druk genoeg. Terwijl de Nationale Sportweek wel veel kansen biedt. Wij konden ze veel werk uit handen nemen.”

Het plan voor afgelopen zomer loog er niet om. Met het thema ‘urban sport’ als rode draad was er een vol programma samengesteld met streetdance, basketbal, panna knock-out, skaten, turnen, handbal, bootcamp en graffitiworkshops. “We zijn trots op wat we vorig jaar wilden organiseren”, zegt Misha. “We zijn daarom ook blij dat we de sportdag in een iets andere vorm alsnog konden aanbieden in de herfstvakantie, in een sporthal. Dat beviel organisatorisch zelfs zo goed dat we dat dit jaar weer gaan doen. Ervaring leert namelijk dat het nog best lastig kan zijn om sportclubs en de jeugd tijdens de zomervakantie te bereiken. In het najaar is dat wat makkelijker.”

Nieuws NSW

Organiseert jouw gemeente ook een Nationale Sportweek?

 

Kinderen stimuleren met gratis training

Een blijvertje sinds de succesvolle introductie vorig jaar is de zogeheten Sportbon die Misha en collega’s in het leven riepen. “Dit is een flyer met daarop vier bonnetjes die kinderen tijdens Nationale Sportweek en in de week daarna bij sportclubs kunnen inleveren in ruil voor één keer gratis meetrainen. Deze delen we uit aan alle 21 basisscholen, zodat alle kinderen van groep 3 tot en met 8 in de gemeente de flyer ontvangen en gestimuleerd worden om mee te doen. In de week ervoor kondigen we de Sportbon groots aan in de plaatselijke krant. We hopen dat we met deze actie meer kinderen interesseren voor een sport en dat ze na de gratis training blijven hangen. Daarmee slaan we twee vliegen in één klap: welzijnsorganisatie SMWO brengt inwoners in beweging én helpt clubs zichzelf in de spotlight te zetten.”

Tijdig contact leggen loont

Het loont om ruim op tijd te beginnen. Dat is één ding is dat Misha en haar collega-buurtsportcoaches leerden van hun deelname aan de Nationale Sportweek. “De Nationale Sportweek begint half september en ik raad aan om vier á vijf weken vóór de zomervakantie al te beginnen met het benaderen van scholen en sportclubs. Ook als je met meerdere partijen gaat samenwerken, bijvoorbeeld met het gemeentebestuur of jongerenwerk, is het goed om die lijntjes zo snel mogelijk uit te gooien. En haak vooral aan bij de promotie van NOC*NSF. Wij delen bijvoorbeeld ruim op tijd informatieflyers uit op scholen en vragen aan het jongerenwerk of zij op hun sociale media aandacht willen besteden aan de Nationale Sportweek. Wij zijn er klaar voor. Wij zetten ons ook dit jaar weer in om iedereen tussen de 0 en de 100 jaar uit in onze gemeente in beweging te krijgen!”

NOC*NSF Nationale Sportweek 2023

De NOC*NSF Nationale Sportweek is een landelijk sportevenement dat sporten in de etalage zet en laat zien hoe gezond en vooral hoe leuk sporten en bewegen is. Tijdens de Sportweek zetten honderden gemeenten, sportclubs, sportbonden, bedrijven, het onderwijs en andere sportaanbieders in heel Nederland hun deuren open, organiseren clinics, toernooien en demonstraties. Iedereen kennismaken met (nieuwe) sporten. De Nationale Sportweek is dit jaar van vrijdag 15 tot en met zondag 24 september 2023 en is onderdeel van de European Week of Sport.

Deel dit artikel op social media: