Topsport TeamNL

Tien sporters starten met TeamNL@work | Internationaal besturen

Redactie 28 februari 2023
Tien sporters starten met TeamNL@work | Internationaal besturen

Tien (oud-)sporters van TeamNL starten deze maand met TeamNL@work | Internationaal besturen. Met dit groepsprogramma maken deelnemers kennis met het werkveld van internationale bestuurders of commissieleden. In zes sessies leren ze over zichzelf, de bestuurlijke kaders en de omgeving. Ook gaan ze de uitdaging aan om te bouwen aan een internationaal netwerk.

Kimberley Bos

Een van de deelnemers aan het groepsprogramma is Kimberley Bos. De skeletonner wil de wereld van internationaal besturen ontdekken. Vanuit haar opleiding tot fysiotherapeut zijn er niet direct raakvlakken, vanuit de rol die ze bekleedt in de atletencommissies van NOC*NSF en Bob en Slee bond Nederland des te meer. "Ik wil graag leren hoe ik ideeën en opmerkingen vanuit de achterban kan oppakken en op een agenda kan zetten", vertelt ze.

In de NOC*NSF Atletencommissie, waar de winnares van olympisch brons in Beijing sinds een jaar deel van uitmaakt, heeft ze het thema duale carrière in haar portefeuille. Ze kent het belang daarvan dus maar al te goed. "Sowieso kom ik uit een sport waar weinig geld te mee verdienen valt tijdens je carrière. Maar iedere sporter weet: op een bepaalde leeftijd moet je stoppen met je sport. Het is daarom belangrijk om je al tijdens je sportieve carrière verder te ontwikkelen."

Kimberley zelf doet dat dus met haar deelname aan TeamNL@work | Internationaal besturen. De interesse werd niet alleen aangewakkerd door haar rol in de atletenvertegenwoordigingen, ook haar ‘onbedoelde inspraak’ binnen de internationale bond speelt mee. Door haar sportieve succes in een klein skeletonland, weten veel van haar collega-skeletonners uit andere kleine landen haar te vinden. "Hoewel ik geen officiële rol heb in de atletenvertegenwoordiging van de internationale bond, heb ik daar op die manier officieus toch wat inspraak."

Dit werkveld is nieuw voor mij. Dat maakt het interessant om dit groepsprogramma te volgen.

Hoe gaat het in zijn werk op bestuurlijk vlak? Dat is de vraag waarop Kimberley in de komende periode antwoord op hoopt te krijgen. "Dat weet ik nu nog niet, want dit werkveld is nieuw voor mij. Dat maakt het interessant om dit groepsprogramma te volgen." En hoewel ze nu nog geen internationaal bestuurlijke ambities heeft, ontdekt ze met haar deelname graag of het vakgebied in de toekomst iets voor haar kan zijn.

Tristan Tulen

Het verhaal van Kimberley Bos kent veel raakvlakken met dat van schermer Tristan Tulen, een van de andere deelnemers. Ook hij wil, ingegeven door zijn lidmaatschap van de atletencommissies van zowel de nationale als de Europese schermbond, ondervinden of de internationale bestuurswereld iets voor hem is: "Ik zou het leuk vinden om daar na mijn sportieve carrière iets in te doen. Het doel voor nu is om te ontdekken op welke manier dat zou kunnen en in welke rol."

Tristan weet uit eigen ervaring dat groepsprogramma’s van TeamNL@work kunnen bijdragen aan die zoektocht. Eerder dit jaar rondde hij TeamNL@work | (her)ken jezelf af, waarmee hij zich in zijn (spaarzame) vrije tijd persoonlijk wilde ontwikkelen: "Dat was een heel motiverend traject. Ik had verwacht dat ik er vooral na mijn carrière iets aan zou hebben, maar merk dat ik veel van de verkregen tools nu al kan inzetten. Dat is heel positief."

Ik zie wel een rol voor mezelf weggelegd om hier en daar wat te veranderen.

Met deelname aan dit nieuwe groepsprogramma neemt Tristan een internationale afslag. Hij is zich bewust van de vele belangen die op dat vlak meespelen, maar draagt in de toekomst graag zijn steentje bij aan de ontwikkeling van de sport. "Ik merk dat veel dingen beter of anders kunnen en vraag me wel eens af hoe het komt dat zaken goed of juist minder goed geregeld zijn. Ik zie wel een rol voor mezelf weggelegd om hier en daar wat te veranderen."

Of het groepsprogramma goed te combineren is met zijn road to Paris 2024? Qua planning zijn er weinig problemen. "Maar sowieso is het goed voor je mindset om af en toe ook bezig te zijn met andere dingen", sluit de huidige nummer dertig van de wereldranglijst af.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Tristan Tulen (@tristantulen)

TeamNL@work

Met TeamNL@work maakt NOC*NSF sporters zich ervan bewust dat topsport een tijdelijk beroep is en bereidt hen voor op een volgende carrière. Met steun van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft TeamNL@work sinds de start in september 2017 al ruim zeshonderd sporters ondersteund in hun (voorbereiding op de) stap naar een volgende carrière. Een groot aantal van hen is al tijdens hun sportieve loopbaan met die ontdekkingsreis begonnen.

Sporters kunnen zich via teamnlatwork.nocnsf.nl vrijblijvend aanmelden voor een intakegesprek om te ontdekken hoe TeamNL@work kan bijdragen aan hun ontwikkeling.

Deel dit artikel op social media: