Topsport Beijing 2022 TeamNL Experts TeamNL

Innovatie helpt paraskiërs in jacht op eremetaal

4 maart 2022
Innovatie vanuit NSkiV, TU Delft en TeamNL helpt paraskiers in jacht op eremetaal

Op vrijdag 4 maart zijn de Paralympische Spelen van Beijing 2022 van start gegaan, waarbij onder anderen para-alpineskiër Jeroen Kampschreur TeamNL vertegenwoordigt. Tijdens PyeongChang 2018 maakte Jeroen zijn paralympisch debuut en won hij goud op de supercombinatie. Richting Beijing ondersteunen innovaties vanuit een samenwerking tussen de Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV), TU Delft en NOC*NSF de Nederlandse zitskiërs in hun jacht op eremetaal.

Samenwerking met TU Delft en NSkiV

Na de vorige Paralympische Spelen had Nick Elsewaerd, trainer bij de NSkiV, een missie: winst behalen met de materialen zodat de skiërs nog sneller hun glijmomenten konden realiseren. Hiervoor is TeamNL in dit project gaan samenwerken met Wouter Terra, embedded scientist voor NOC*NSF/TeamNL en onderzoeker bij TU Delft. Eerder werkte Terra ook al aan het innovatieproject voor Kimberley Bos.

De afgelopen maanden zijn er veel tests gedaan met verschillende prototypes voor het hele team aan para-alpineskiërs. De tests zijn begonnen in de windtunnel en vonden uiteindelijk ook in de sneeuw plaats.

Van idee naar een op maat gemaakt ontwerp

De ontwerpen die zijn bedacht, moeten uiteindelijk ook in de praktijk worden gebracht. Bewegingstechnoloog Roel van der Hooft: "Ik heb de nieuwe ideeën praktisch gemaakt. Hoe gaan we dit maken en met welk materiaal? Hoe kunnen we dit testen? Ik ben gaan zoeken naar passende materialen die goed te bevestigen zijn aan de zitski én ook flexibel zijn. Natuurlijk zijn veiligheid en aerodynamica belangrijke onderwerpen, maar het moet ook fijn zitten voor de sporter. Eind 2021 hebben we het buikgedeelte van foam getest in de sneeuw, dan kom je er echt achter welk materiaal en bevestiging het beste werkt en hoe fijn het zit voor de skiërs."

Roel Van T Hooft 760

Roel van der Hooft in Beijing

"Een belangrijk onderdeel waar we ook naar gekeken hebben is de tape", vervolgt Van der Hooft. "De meeste tape blijft namelijk niet plakken als het vriest en wij hadden tape nodig die nog werkt bij -40 graden. Elke skiër heeft nu een op maat gemaakt buikgedeelte. We zijn echt begonnen met het maken van een afdruk met gipszwachtels, om zo te zorgen dat het perfect aansluit. Door heel veel varianten te maken en heel veel te testen, zijn we samen tot een mooi resultaat gekomen waar de sporters zelf ook heel enthousiast over zijn."

"Ik ben nu ook mee naar Beijing, zodat ik bij de start kan zijn om te zorgen dat alles goed zit, maar ook voor wanneer er nog iets gemaakt moet worden. Voor mij persoonlijk zou het al een mooi doel zijn als de afdaling sneller gaat!"

Deel dit artikel op social media: