Topsport Beijing 2022

Chef de mission Esther Vergeer over start Paralympische Spelen: “Lang naartoe geleefd”

Joris Dieterman 28 februari 2022
Chef de mission Esther Vergeer over start Paralympische Spelen: “Lang naartoe geleefd”

Voor de acht sporters van TeamNL is het moment bijna daar: de start van de Paralympische Spelen. Op vrijdag 4 maart dragen Lisa Bunschoten en Chris Vos de Nederlandse vlag het Vogelnest-stadion binnen en gaat voor de paralympische sporters Beijing 2022 van start. Chef de mission Esther Vergeer kijkt uit naar dat moment en alles wat daarna komen gaat.

“We hebben hier lang naartoe geleefd”, vertelt Vergeer. “En anders dan anders. Zo zijn we hier niet geweest ter voorbereiding en hebben we ons van een afstand met videocalls en plaatjes moeten inleven. Ik had de laatste weken dan ook sterk de behoefte om hier gewoon te zijn. Om écht een gevoel te krijgen bij het dorp, de kamers, de ligging van de accommodaties en om te zien of alles was aangepast voor de komst van de paralympiërs.”

Hard voor gewerkt

Zeker voor de sporters is het fijn dat het nu echt gaat beginnen, zegt Vergeer. “Zij hebben allemaal lang uitgekeken naar dit moment en hebben daar ontzettend hard voor gewerkt. Nu is het tijd om te laten zien waarvoor ze dat hebben gedaan. Daar kunnen we allemaal niet op wachten.”

Afgaande op onder meer de gesprekken met de coaches van de paralympiërs, staat TeamNL er volgens de chef de mission goed voor. “Het afgelopen WK is er prima gepresteerd. Sommigen hadden misschien net wat pech, maar dat is inherent aan de sport. Fracties van secondes kunnen het verschil maken. Het belangrijkste is: iedereen is gezond en klaar voor de Spelen.”

Contact

Ter voorbereiding heeft Vergeer de afgelopen weken regelmatig contact gehad met de ploeg. Zo bezocht ze trainingen op Papendal en organiseerde ze afgelopen week een informele digitale bijeenkomst. “Ik vond het belangrijk om gewoon even met elkaar over van alles te praten. Zonder alleen maar informatie te zenden, zoals bij veel eerdere voorbereidende meetings. Nu stelden we elkaar gewoon vragen als: Hoe gaat het? Wat neem je allemaal mee? Hoe zien jullie het onderlinge contact in Beijing voor je?”

Het belangrijkste is: iedereen is gezond en klaar voor de Spelen
Esther Vergeer

Het antwoord op die laatste vraag gaf Vergeer een fijn voorgevoel. “De behoefte leeft om tijdens de Spelen onderling contact te hebben, ook al is dat tussen de verschillende dorpen vooral online. Het is mooi dat we daar op die manier zo in staan.” Mogelijk komt het doordat de ploeg al de nodige ervaring heeft om samen een team te vormen. “Ze zijn al heel lang met elkaar onderweg. Met de snowboarders en de alpineskiërs hebben we twee hele mooie en ook verschillende teams met een mooie dynamiek.”

Ervaring

Qua paralympische ervaring zit het in de ploeg van Vergeer wel goed. “Alleen Floris Meijer debuteert op de Spelen. Voor Barbara van Bergen zijn het haar eerste Winterspelen. Zij was als rolstoelbasketbalster al wel op drie Zomerspelen actief. Alle anderen weten al hoe het is om op de Winterspelen te presteren. Ik heb er het volste vertrouwen in dat iedereen het beste uit zichzelf gaat halen.”

Aftelkalender

De olympische prestaties van TeamNL de afgelopen periode hebben het goede gevoel in elk geval alvast aangewakkerd, vertelt Vergeer. “Als je dan op televisie de beelden en de resultaten ziet, geeft dat wel een kriebel in de buik. Eigenlijk vanaf de start van de Olympische Spelen heb ik al een gevoel van ‘we mogen bijna’, een soort aftelkalender.”

Beijing Feiten En Cijfers PS

Deel dit artikel op social media: