NOC*NSF Olympisme Sporthistorie

Jacques Rogge: aimabel, onkreukbaar en met fair play in al zijn haarvaten

Gerard Dielessen 30 augustus 2021
Jacques Rogge: aimabel, onkreukbaar en met fair play in al zijn haarvaten

Zondag overleed Jacques Rogge op 79-jarige leeftijd. De Belg stond van 2001 tot en met 2013 aan het hoofd van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Hij was de achtste IOC-voorzitter. Rogge werd door zijn opvolger en huidig IOC-voorzitter geroemd om zijn liefde voor de sport en de sporters, zijn bijdrage aan de modernisering van het IOC en zijn onvermoeibare, felle strijd voor een schone sport. Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF, maakte Rogge van nabij mee en schreef zijn herinneringen aan de Belg op in dit blog.

Wat een verdrietig nieuws gisteren. De oud-president van het Internationaal Olympisch Comité Jacques Rogge overleed, veel te vroeg, op 79-jarige leeftijd. Het was bekend dat Rogge leed aan Parkinson. De aimabele en onkreukbare Belg leidde de Olympische beweging aan het begin van deze eeuw naar een nieuwe toekomst, wars van corruptie, omkoping en vriendjespolitiek. Fair Play in al zijn haarvaten was zijn Leitmotiv.

Gestaag heeft het IOC zich onder zijn leiding, en daarna voortgezet door de huidige president Thomas Bach, steeds meer ontwikkeld tot een waarde gestuurde sportorganisatie. Respect. Vriendschap. Excelleren. Samen.

Een groot deel van het geld, dat door de enorme groei van televisie-inkomsten van de Spelen kon worden gegenereerd, wordt sindsdien geïnvesteerd in die (derde wereld) landen die niet of nauwelijks beschikken over een sportinfrastructuur. Het gaat hierbij om honderden miljoenen. Want sinds Rogge is het motto van het IOC: making a better world through sports!

Vanochtend had ik nog even contact met de algemeen directeur van het IOC, Christophe de Kepper. Goede vriend en landgenoot van Rogge. ‘Beste Gerard, een groot verlies voor de Olympische beweging en voor mij persoonlijk uiteraard. We zullen hem missen. Hartelijk dank, Christophe.’

Sinds Rogge is het motto van het IOC: making a better world through sports!

Een groot verlies voor de Olympische beweging. Inderdaad. Hij was vooral zeer begaan met het lot van de jeugd. Waar ook ter wereld. De jeugd van de wereld moet waar dan ook, drempelloos, de mogelijkheid hebben om te kunnen sporten. Zo was Rogge de geestelijk vader van het Europees Jeugd Olympisch Festival, dat hij ontwikkelde in de periode dat hij voorzitter was van het Europees Olympisch Comité (1989 -2001). In 2013 organiseerde NOC*NSF samen met de stad Utrecht het EYOF en was Jacques Rogge in zijn nadagen als IOC – president uiteraard als gast aanwezig.

Ook nam hij als IOC – president het initiatief voor de Jeugd Olympische Spelen. De inaugurele YOG (Youth Olympic Games) werden in 2010, Singapore, georganiseerd en zijn sindsdien een groot succes.

Zelf heb ik Jacques Rogge leren kennen als een rustige, zeer betrouwbare, empathische en betrokken voorzitter. Altijd geïnteresseerd, als je bijvoorbeeld bij hem op bezoek ging in Lausanne, waar hij je ontving in het statige Château de Vidy. Tot voor kort het hoofdkwartier van het IOC. Ook was hij aanwezig bij de Papendal Sportparade in 2012 tijdens het 100-jarig bestaan van NOC*NSF. Dat was vlak na de Olympische Spelen in London.

Tijdens dit jubileum werd hij door toenmalig minister van Sport Edith Schippers benoemd tot Commandeur in de orde van Oranje-Nassau. Volgens onze toenmalige voorzitter André Bolhuis niet meer dan terecht. Hij zei destijds: ‘Als één persoon een onderscheiding verdient voor wat hij voor de sport heeft gedaan, dan is dat Jacques Rogge wel. Hij heeft op rustige en aimabele wijze leidinggegeven aan het IOC en met deze organisatie het maatschappelijk belang van sport voor de internationale gemeenschap overtuigend aangetoond.’

Rogge En Bolhuis 760

Jacques Rogge, met zijn koninklijke onderscheiding Commandeur in de orde van Oranje Nassau, praat met André Bolhuis, toenmalig voorzitter van NOC*NSF

Jacques Rogge. Een monument in de Belgische sport. Hij speelde tien interlands voor het Belgische rugbyteam. Hij werd toch vooral bekend als zeiler. Hij deed drie keer mee aan de Olympische Spelen (Mexico 1968, München 1972 en Montreal 1976) in de Finn-klasse. Tijdens de Olympische Winterspelen in Innsbruck (1976) en Zomerspelen in Moskou (1980) was hij Chef de Mission van de Belgische ploeg.

Via het voorzitterschap van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité plaveide hij zijn route via het EOC naar het presidentschap van het Internationaal Olympisch Comité in 2001. Daar verwierf hij al snel de bijnaam ‘Mr. Clean’, vanwege zijn onophoudelijk strijd tegen dopinggebruik, maar ook tegen allerlei omkopingspraktijken waar het IOC mee te maken had tot zijn komst. Rogge maakte daar korte metten mee.

Hij verwierf de bijnaam 'Mr. Clean', vanwege zijn onophoudelijk strijd tegen dopinggebruik, maar ook tegen allerlei omkopingspraktijken waar het IOC mee te maken had tot zijn komst

Bij zijn overlijden prijzen vele mensen in de sport de wapenfeiten van de Belg. Daaronder ook Koning Willem-Alexander, die Jacques Rogge goed heeft leren kennen in de periode dat hij IOC-lid was. Op Instagram laat de koning weten: "With the death of Jacques Rogge, the Olympic community has lost an unforgettable figurehead. For twelve years he led the IOC with great determination and conviviality. His love of sport, respect for athletes and passionate commitment to fair play kept the Olympic flame alight, even under difficult circumstances. He gave young people a full and valued place in the Olympic movement. I look back with gratitude and fondness on our many meetings, and I – like many others – cherished his friendship." - WA

De laatste keer dat ik Jacques Rogge sprak was tijdens de Youth Olympic Games in Buenos Aires in 2018. Een paar maanden daarvoor ontvingen we de ex-IOC president nog met zijn familie in het Holland Heineken Huis tijdens de Olympische Winterspelen in PyeongChang. Ook toen aimabel, geïnteresseerd en betrokken bij de successen van onze TeamNL atleten. Maar ook fragiel en breekbaar.

Mede namens het bestuur van NOC*NSF wens ik zijn vrouw Anne, zijn kinderen en familie alle sterkte met het verwerken van dit niet te geloven verlies.
Het IOC zal later dit jaar een publieke herdenkingsdienst organiseren ter nagedachtenis van Jacques Rogge en zijn enorme bijdrage aan de Olympische beweging.

Gerard Dielessen
algemeen directeur NOC*NSF

Deel dit artikel op social media: